Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Η Ρωσία τελικά διαψεύδει τους ισχυρισμούς για αναγνώριση των κατεχομένων - Η δήλωση του Πρέσβη

Νεότερη ενημέρωση

Διαψεύδει ο Ρώσος Πρέσβης, με αποκλειστικές δηλώσεις του στο Σίγμα, δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πρόθεση της Ρωσίας να ανοίξει Προξενείο στα κατεχόμενα. Υπάρχουν, ωστόσο, σκέψεις και επαφές για το πώς θα εξυπηρετούνται οι Ρώσοι που διαμένουν στα κατεχόμενα, κάτι που, ομολογουμένως, προκαλεί προβληματισμό.

Όπως αναφέρει το sigmalive.com, η χαρακτηριστική δήλωσή του Στάνισλαβ Οστάτσι, ήταν πως δεν πρόκειται να γίνει μια ενέργεια ανοίγματος Προξενείου, εξηγώντας ότι για να ανοίξει, πρέπει να έρθουν σε επαφή με το λεγόμενο «Υπουργείο Εξωτερικών» και να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις, κάτι που δεν είναι διατεθειμένοι να πράξουν.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι εδώ και αρκετό καιρό επεξεργάζονται τρόπους για το πώς θα εξυπηρετούνται καλύτερα οι περίπου 10 χιλιάδες Ρώσοι που διαμένουν στα κατεχόμενα. Κάτι που προβληματίζει και μπορεί να ερμηνευθεί και ως προσπάθεια, να ασκηθούν εμμέσως πιέσεις στη Λευκωσία, χωρίς να αποκλείεται κανένα σενάριο περί πιθανής αναγνώρισης.

Σε κάθε περίπτωση, αρνήθηκε εντόνως, πως υπήρξε νέο, πρόσφατο αίτημα, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Αναλυτές, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα, ανέφεραν πως ενδέχεται να αφορούν προθέσεις πολιτικών κύκλων, για να στραφεί η Λευκωσία ακόμη πιο έντονα κατά της Ρωσίας, αγνοώντας τις συνέπειες στο Κυπριακό.

Εν γνώση της Λευκωσίας η ρωσικές προθέσεις

Αρμόδιες πηγές από τη Λευκωσία, που ήρθαμε σε επικοινωνία για το δημοσίευμα της Καθημερινής, δεν αρνήθηκαν τη ρωσική βολιδοσκόπηση περί εξακρίβωσης των διαθέσεων της Λευκωσίας, σε ότι αφορά την πρόθεση τους να ρυθμίσουν το θέμα της προξενικής αρωγής στα κατεχόμενα.

Διευκρίνισαν, ωστόσο, κατ’ αναλογία των δηλώσεων του Ρώσου Πρέσβη, πως η βολιδοσκόπηση έγινε εδώ και καιρό και ότι δεν υπάρχει πρόταση, αλλά σκέψεις, οι οποίες δεν αφορούν ίδρυση προξενείου.

Οι πρωταρχικές σκέψεις των Ρώσων

Σε ερώτημά μας προς τον Ρώσο Πρέσβη, για το ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι τρόποι εξυπηρέτησης των Ρώσων που διαμένουν στα κατεχόμενα, χωρίς να αναγνωρίζεται το παράνομο καθεστώς, εξήγησε ότι μέχρι τώρα, οι Ρώσοι που διαμένουν στα κατεχόμενα μεταβαίνουν στο Σπίτι της Συνεργασίας, για τις υποθέσεις τους.

Σε διευκρινιστικές μας ερωτήσεις, αφέθηκε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα νέο κτήριο, μεγαλύτερο και αποκλειστικά, ίσως, γι’ αυτό τον σκοπό, και πάλι εντός της νεκρής ζώνης. Τέλος, είπε πως δεν υπάρχει πρόθεση, ούτε για δημιουργία εμπορικού γραφείου στα κατεχόμενα.

Αρχικό κείμενο

Προεόρτια αναγνώρισης των Κατεχομένων έχουμε από τη Μόσχα, καθώς η Ρωσία αποφάσισε να ανοίξει προξενείο στα Κατεχόμενα, μια κίνηση που προμηνύει και τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.

Μια νέα πτυχή που δείχνει –υπό το βάρος των εξελίξεων στις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία– να απασχολεί τη ρωσική προσέγγιση στην ανατολική Μεσόγειο είναι η ειλημμένη απόφαση της Μόσχας για τη λειτουργία ρωσικής προξενικής αρχής στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.

Η Μόσχα είχε προσεγγίσει, όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κύπρου, τις αρχές της Κ.Δ. από τον περασμένο Ιανουάριο (2021) προκειμένου να ενημερώσει –αλλά και να ζητήσει κατανόηση επί τούτου– για την πρόθεσή της να ανοίξει προξενικό γραφείο στα Κατεχόμενα.

Όπως γράφαμε στο Πενταπόσταγμα, η Ελλάδα παρακολουθεί προσεκτικά τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, καθώς οι Τούρκοι ετοιμάζουν αναγνώριση Κατεχομένων με βοήθεια της Μόσχας.

Με αφορμή την προκλητικά επικίνδυνη για την Κύπρο δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ για “ΤΔΒΚ” σχετικά με τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις, οι Τούρκοι βουτάνε την ευκαιρία από τα μαλλιά και ετοιμάζουν αναγνώριση του Βόρειο τμήματος σε κράτος από Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και υπόλοιπες τουρκόφωνες χώρες. «Η ΤΔΒΚ ανακηρύχθηκε μονομερώς στο βορρά», είπε ο Λαβρόφ. «Κανείς δεν αρνείται ότι είναι μέρος του διαλόγου με την ελληνοκυπριακή πλευρά», κατέληξε ο ίδιος, δίνοντας πάσα  στην Άγκυρα για τα περαιτέρω.  

Ο πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης , και αντιπρόεδρος του Κόμματος “Πατρίδα”, Χασάν Κορκμαζτζάν είπε ότι η Τουρκία πρέπει να αδράξει αυτή την ευκαιρία και ζήτησε την εισαγωγή του θέματος της ΤΔΒΚ, για... αναγνώριση.

Ο Κορκμαζτζάν είπε: «Είναι βασική αρχή της τουρκικής κρατικής παράδοσης η αξιολόγηση των γεγονότων από στρατηγική άποψη σε περιόδους έντονων διεθνών συγκρούσεων. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η διαδικασία της παγκόσμιας αλλαγής περνάει από μεγάλες θυσίες. Πρέπει να κάνουμε κάθε μας βήμα από μια θέση που θα φροντίζει για την επιβίωση της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Επειδή η χώρα μας βρίσκεται υπό την ξεκάθαρη και πρωταρχική απειλή του αμερικανικού ιμπεριαλισμού μετά την κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, το ΝΑΤΟ έχει πλέον μετατραπεί σε πλατφόρμα για την επέκταση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Η συμμαχία προσπαθεί να περικυκλώσει την Τουρκία, άρα είναι για εμάς η μεγαλύτερη απειλή.

Η δήλωση του Σεργκέι Λαβρόφ είναι μια ευκαιρία και για την Τουρκία. Η αναφορά της Ρωσίας στην “ΤΔΒΚ”, η οποία ξεκίνησε επιχείρηση κατά του σχεδίου πολιορκίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, επιβάλλει στην Τουρκία την ευθύνη για την προώθηση του ζητήματος της αναγνώρισης του κομματιού αυτού.

Η Τουρκία πρέπει να πολεμήσει σε ένα ολοκληρωμένο μέτωπο ενάντια στο ΝΑΤΟ για τη δική της ασφάλεια. Θα πρέπει να εισαχθεί το θέμα της αναγνώρισης της ΤΔΒΚ».

Η διαφορά μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής διπλωματίας σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται τώρα, καθώς μετά την ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο και τη διευκόλυνση μεταφοράς στρατιωτικού υλικού μέσω της Αλεξανδρούπολης, η Μόσχα περνά στην αντεπίθεση πραγματοποιώντας βήματα προς αναγνώριση των κατεχομένων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...