Κυπριακό

Απύθμενο θράσος Τσαβούσογλου: Η ΕΕ για χάρη του φυσικού αερίου πρέπει να πείσει την Κύπρο να αποδεχθεί λύση δύο κρατών

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ψυχροπολεμικού κλίματος ΕΕ-Ρωσίας με τις Βρυξέλλες να αναζητούν τρόπους απεξαρτητοποίησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. 

Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται χώρες προμηθευτές φυσικού αερίου καθώς και οδοί διοχέτευσής του στην ΕΕ. 

Η πάντα καιροσοπική Τουρκία, "πουλάει"  στη Δύση ,εκδούλευση μεσολαβητή στον πόλεμο στην Ουκρανία, εξαργυρώνοντας αυτό το ρόλο της με την επαναπροσέγγιση και αποδοχή της από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. 

Ωστόσο ο Τούρκος θέλει ως "μοναχικός λύκος" , επιδιώκει να είναι εκτός από χώρα transit φυσικού αερίου και χώρα παραγωγής αυτού, μέσω του ψευδοκράτους, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου

Συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να πείσει την Κυπριακή Δημοκρατία να διευθετήσει το πρόβλημα του διαιρεμένου νησιού για χάρη της προμήθειας φυσικού αερίου στην ΕΕ.

"Η πιο οικονομική οδός για την παράδοση φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη είναι μέσω της Τουρκίας. Και μια ίση κατανομή των ενεργειακών πόρων που εξορύσσονται σε αυτήν την περιοχή θα ωφελήσει όλα τα μέρη. Και ποιος θα πείσει το ελληνικό τμήμα της Κύπρου να κάνει συγκεκριμένα βήματα προς μια διευθέτηση; Ας τους πείσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η ΕΕ που χρειάζεται το φυσικό αέριο που θα ρέει από εδώ», είπε.

Είπε ότι νωρίτερα η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου πρότεινε διάφορες επιλογές για συμφωνίες για ίση κατανομή πόρων και εσόδων από αυτές. "Το ελληνικό μέρος δεν συμφώνησε μαζί τους. Και μιλήσαμε για αυτό με την ΕΕ και άλλα κόμματα. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία πολιτικής διευθέτησης, γιατί το ελληνικό τμήμα του νησιού δεν συμφωνεί μαζί της.  Η Λευκωσία λέει ότι θα προσφέρει νέες επιλογές. Λοιπόν, ας δούμε ποιες θα είναι αυτές οι προτάσεις», είπε ο  Τούρκος υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενόψει της επιδείνωσης της κατάστασης στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και των δυσκολιών στη μεταφορά της, εξετάζονται νέες διαδρομές για την παράδοση καυσίμων. Υπάρχουν δυνατότητες και αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο ως προς αυτό. "Το Ισραήλ έχει μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου σε αυτήν την περιοχή. Άλλες χώρες μπορούν επίσης να εργαστούν για να παράγουν στην περιοχή. Οι χώρες σκέφτονται να διαφοροποιήσουν τις προμήθειες", είπε.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, σκοπεύει να συζητήσει θέματα παραγωγής στη Μεσόγειο Θάλασσα τον Μάιο και κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ. Μια τέτοια επίσκεψη είχε προγραμματιστεί παλαιότερα, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω οργανωτικών θεμάτων και αναντιστοιχίας χρονοδιαγραμμάτων της ηγεσίας.

"Τώρα το ταξίδι συζητείται ξανά. Σχεδιάζουμε να φτάσουμε στο Ισραήλ την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου. Θα πάμε και στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη", είπε.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ.

Δηλώσεις  Τούρκου Αντιπροέδρου Οκτάϊ

Στό ίδιο μήκος κύματος και ο Τούρκος αντιπρόεδρος Οκτάϊ λέγοντας:

"Στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία έχει αποδείξει την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της όσο και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της ΤΔΒΚ. Αυτή η αποφασιστικότητα θα διατηρηθεί με την ίδια πίστη και βούληση", δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι. σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα Άγκυρα μαζί με τον Φαΐζ Σουτσούογλου, τουρκοκύπριο πρωθυπουργό.

Ο Οκτάι είπε ότι όσοι προσπαθούν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της Άγκυρας στο έδαφος ή στο τραπέζι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν την Τουρκία και την ΤΔΒΚ.

Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ υπέγραψαν συμφωνία για την οικονομική και χρηματοπιστωτική συνεργασία πριν από τη συνέντευξη Τύπου. Ο Οκτάι είπε ότι η Τουρκία βοηθά τη Βόρεια Κύπρο να πλησιάσει τους αναπτυξιακούς της στόχους.

Η συμφωνία, είπε, επικεντρώνεται σε τέσσερις τομείς: δημόσια διοίκηση και πολιτικές για τα δημόσια οικονομικά. οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές· κοινωνικές πολιτικές· άμυνα, ασφάλεια και δικαιοσύνη.

Η Tουρκία, διατείνεται ότι  έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει απορρίψει αξιώσεις για τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου τονίζοντας ότι οι υπερβολικές διεκδικήσεις τους παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι Τούρκοι αποβλέπουν στα παρακάτω :

Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι χώρες της ΕΕ ψάχνουν ενεργειακή λύση μετά την επιχειρούμενη απεξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, προτάσσουν ως λύση την εξής:

Σύμφωνα λοιπόν με τους Τούρκους, η ΕΕ που καίγεται για φυσικό αέριο, θα πρέπει να πιέσει την Κύπρο για αποδοχή ως λύσης στο Κυπριακό, αυτή των δύο κρατών, αναγνωρίζοντας το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα ως κανονικό κράτος, με αποτέλεσμα τον διαμερισμό του φυσικού αερίου της Κύπρου 50-50 με το ψευδοκράτος. 

Έτσι θα υφαρπαγεί εκτός από το 50% του φυσικού πλούτου της Κύπρου και  μεγάλο μέρος της ΑΟΖ της αλλά και της Ελληνικής ΑΟΖ λόγω Καστελορίζου.

Με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία θα πετύχει η τουρκική ΑΟΖ να παρεμβάλλεται μεταξύ ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας. 

Επίσης  σε τέτοια περίπτωση το φυσικό αέριο του ψευδοκράτους θα διοχετευθεί μέσω αγωγού στην Τουρκία, με αποτέλεσμα και το Ισραήλ να δελεαστεί από την δημιουργία  του εν λόγω αγωγού προκειμένου να διοχετεύσει και το δικό του αέριο του κοιτάσματος Λεβιάθαν στην Τουρκία. 

Συνεπώς η Τουρκία θα γίνει χώρα transit φυσικού αερίου ,του Κυπριακού φυσικού αερίου που θα έχει κλέψει σε ποσοστό 50% μέσω της αναγνώρισης του ψευδοκράτους  αλλά και του Ισραηλινού αερίου. Επιπλέον μέσω του ψευδοκράτους θα είναι και χώρα παραγωγός φυσικού αερίου. 

Μετά από όλα αυτά η Τουρκία θα κρατάει την ΕΕ ενεργειακά "στο χέρι", προκειμένου να μην συναντάει εμπόδια στις υπερφίαλες και εξωπραγματικές διεκδικήσεις της υλοποιώντας την Γαλάζια Πατρίδα σε βάρος Ελλάδας-Κύπρου. 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ