Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

"Βιάζεται" ο Τατάρ: Απορρίπτει τα ΜΟΕ πριν ακόμα γραφτούν και του αποσταλούν

Ο Ερσίν Τατάρ σπεύδει εκ των προτέρων να απορρίψει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστούνης της ελληνοκυπριακής πλευράς, πριν αυτά γραφτούν και του αποσταλούν. Δήλωσε πως δεν πρόκειται να δει θετικά τα ΜΟΕ που θα του εισηγηθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επαναλαμβάνοντας τη θέση πως δεν θα απαντούν σε προσεγγίσεις που επηρεάζουν την ουσία του Κυπριακού «χωρίς την αποδοχή του ισότιμου κυριαρχικού καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων». 

https://www.youtube.com/watch?v=1kR3w1dCgmE

Σύμφωνα με το philenews.com και όπως υποστηρίζει ο Ερσίν Τατάρ (πηγή Μπαϊράκ/ΓΤΠ) οι προτάσεις που περιέχουν επιστροφή του Βαρωσιού και ύστερα τη μεταβίβαση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου στα Ηνωμένα Έθνη αποσκοπούν σε «περαιτέρω υποβάθμιση του καθεστώτος της ''ΤΔΒΚ'' και την παρουσίασή της ως υποτελούς διοίκησης της Κυπριακής Δημοκρατίας». Για πολλοστή φορά επανέλαβε ότι «δεν είναι δυνατόν να προβούν σε υποχωρήσεις από τα δικαιώματά τους που πηγάζουν από τις συμφωνίες του 1960».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισχυριζόμενος ότι μεταβίβαση του Βαρωσιού στους Ελληνοκύπριους σημαίνει παραχώρηση κυριαρχίας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι πρέπει να υπερασπιστούν τη θέση τους μέχρι τέλους και να εργαστούν για να ανακάμψει η οικονομία με τη στήριξη της «μητέρας πατρίδας».  

Εκφράζοντας την άποψη ότι η πολιτική που εφαρμόζουν στο Βαρώσι τυγχάνει της στήριξης του «λαού», ο Τατάρ είπε ότι πέραν των 400 χιλιάδων ανθρώπων επισκέφτηκαν μέχρι τώρα το Βαρώσι και ισχυρίστηκε: «Εμείς εξουσιοδοτήσαμε την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών για να επιστρέψει στους παλιούς κατοίκους την περιουσία τους εκεί. Δεν θα γίνει τίποτα με παρανομία. Σε αυτό οφείλεται και η αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Θα συνεχιστεί μια πολιτική με αυτό τον τρόπο. Οι Ελληνοκύπριοι έρχονται, περιπατούν. Είναι ορθή πολιτική και θα συνεχίσει η αξιοποίηση του μέρους αυτού, η απόδοσή του στην ανθρωπότητα, η ρύθμιση της υποδομής».

Χαρακτηρίζοντας μάταιους τους εξοπλισμούς και τις στρατιωτικές επενδύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τατάρ ανέφερε ότι η Τουρκία λέει σε κάθε περίπτωση πως δεν πρόκειται να επιτρέψει σφετερισμό των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού «λαού». Ισχυρίστηκε ότι αυτές οι στρατιωτικές επενδύσεις δεν θα έχουν οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα εκτός από την ένταση στην περιοχή και διερωτήθηκε μέχρι πού θέλει να φτάσει η ελληνοκυπριακή πλευρά κλιμακώνοντας την ένταση.  

Υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μια ισορροπία στην περιοχή και «δύο χωριστά κυρίαρχα και ίσα κράτη», ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Έτσι είναι εδώ και 60 χρόνια. Έστω και αν δεν αναγνωρίζετε τον βορρά, ο τουρκοκυπριακός λαός διοικεί τον εαυτό του. Μετά τις δεκαετίες 1950-60 συνεχίζει με μιαν οικονομία που υπηρετεί τον δικό του λαό. Δεν μπορέσαμε να φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε, επειδή έγιναν αυτές οι αδικίες. Δεν τίθεται θέμα να καταργηθεί η ''ΤΔΒΚ'' με μιαν παγίδα και να μπαλωθούμε σε αυτούς. Μπορούμε να ζήσουμε πιο ήρεμοι, πιο ευημερούντες σε δύο χωριστά κράτη που ζουν πλάι-πλάι. Αυτά τα οποία λέω καθημερινά άρχισαν να γίνονται πιο πολύ αντιληπτά και τα μαθαίνουν οι άνθρωποι. Θεωρώ ότι αυτές οι πληροφορίες θα είναι υπέρ μας».

Σχολιάζοντας τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των θέσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς, υποστήριξε: «Μας καταλαβαίνουν πολύ καλά. Όμως, λένε πρέπει να συμφωνήσετε με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Είναι ισχυροί λόγω της Δημοκρατίας του 1960. Η άλλη πλευρά που βλέπει την Κύπρο ως ελληνικό νησί, έλεγε ''όχι'' από την αρχή μέχρι το Σχέδιο Ανάν, όμως πάλι τα κατάφεραν και εντάχθηκαν στην ΕΕ […] Συνεχίζει τη στάση της στην Ανατολική Μεσόγειο η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία θεωρεί τον εαυτό της ανώτερο από εμάς και πήρε τη στήριξη και της ΕΕ». 

Θέλει το ψευδοκράτος στο ΟΤΚ

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν (πηγή Άνκαρα Ανατόλια/ΓΤΠ) δήλωσε πως η Τουρκία επιθυμεί τη συμμετοχή της «ΤΔΒΚ» στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

Ο Κιράν έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε συνέδριο με τίτλο «30ή επέτειος της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν» που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα από το Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών (SETA).

Σημειώνοντας ότι ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών (TDT) δεν μπορεί πλέον να μένει κρυμμένος στο καβούκι του, ο Κιράν είπε: «Θέλουμε να ολοκληρώσουμε την οικογενειακή εικόνα στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με τη συμμετοχή στην ΤΔΒΚ. Οι αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στη δυναμική που αποκτήθηκε εδώ. Θα έχουμε την ευκαιρία να πετύχουμε πολύ περισσότερα το επόμενο διάστημα».

Διάλογος με ΕΕ στη λογική δύο κρατών

Ο Ερσίν Τατάρ πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον Μάριο Νάβα, Γενικό Διευθυντή της Γενικής Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ερσίν Τατάρ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε στον Ευρωπαίο αξιωματούχο την ετοιμότητά του για συνεργασία με την ΕΕ. 

Σημειώνοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να παράγει και να εφαρμόσει σχέδια με στόχο την παρεμπόδιση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας και στις δύο πλευρές του νησιού, ο Τατάρ επεσήμανε τη σημασία της συμμετοχής και της τουρκοκυπριακής πλευράς σε έργα καθαρών πηγών ενέργειας και της πραγματοποίησης επενδύσεων από την ΕΕ στα κατεχόμενα σε έργα πράσινης ενέργειας φιλικής προς το περιβάλλον. «Η περιβαλλοντική ρύπανση δεν γνωρίζει σύνορα», είπε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές