Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία ετοιμάζει κρίση στην Κύπρο-Άφιξη στην Αττάλεια πάνοπλης τουρκικής φρεγάτας και υποβρυχίων

Μετά την πρόσφατη έκτακτη σύσκεψη της ανωτάτης τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας, η φρεγάτα TCG Salihreis, μια από τις σημαντικότερες δυνάμεις κρούσης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Αττάλειας, την ίδια στιγμή που τουλάχιστον δύο τουρκικά υποβρύχια “οργώνουν” την περιοχή Βόρεια της Κύπρου.

https://twitter.com/USEmbassyCyprus/status/1475763654524116996

Η TCG Salihreis, μία από τις φρεγάτες της κλάσης Barbaros με τον πλευρικό αριθμό «F246», συνοδευόμενη από ρυμουλκά εισήλθε στο λιμάνι και αγκυροβόλησε.

Η φρεγάτα TCG Salihreis, με μήκος 118 μέτρα, είναι γνωστή ως μία από τις δυνάμεις κρούσης του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και σίγουρα η παρουσία της στην Αττάλεια προμηνύει δράση στην κυπριακή ΑΟΖ , αφού σύντομα η EXXONMOBIL θα “τρυπήσει” στο τεμάχιο 5, το οποίο διεκδικούν μετά μανίας οι Τούρκοι.

Μάλιστα πριν μερικές ημέρες, ο λαλίστατος Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου, είχε μιλήσει περί ανύπαρκτης πιθανότητας εξόρυξης της EXXONMOBILL, στο τεμάχιο 5 της ΑΟΖ της Κύπρου, λέγοντας ότι αυτό το τεμάχιο διχοτομείται από την Τουρκία, και πιθανότατα ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός, δεν θα επιδιώξει εξόρυξη στην “βόρεια” πλευρά του κομματιού, για να μην δυσαρεστηθεί η Άγκυρα, μόνο που αυτή η σκέψη αφορά τουρκική φαντασία και τίποτε άλλο.

Υπενθυμίζουμε ότι το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Cole (DDG 67) είναι στην ευρύτερη περιοχή, μαζί με το υποβρύχιο USS Albany, κινούμενα στην περιοχή ευθύνης του 6ου αμερικανικού στόλου, που όλως τυχαίως συμπίπτει με το τεμάχιο 10 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ, στα οποία υλοποιεί ή θα υλοποιήσει εξόρυξη αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι δεδομένη η “συνεργασία” της αμερικανικής ενεργειακής εταιρείας, και της ομάδας μάχης του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman (CVN-75), το οποίο παρακολουθεί τα πάντα στο τεμάχιο 10, ελέγχοντας τυχόν τουρκικές αντιδράσεις, τις οποίες όμως μέχρι τώρα δεν έχουμε δει σε καμία περίπτωση, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις Ερντογάν.

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό κάνει πολύ αισθητή την παρουσία του, αποτρέποντας κάθε σκέψη για οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση, και μας δίνει ως Ελλάδα τον ορθό τρόπο για το πως θα πρέπει και εμείς να κινηθούμε σε ανάλογες περιπτώσεις.  

Η εξόρυξη υλοποιείται με τη χρήση του γεωτρύπανου Stena Drilling που ανήκει στην Stena Forth, σύμφωνα με το κυπριακό  Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας, Νατάσα Πηλίδη, επιβεβαίωσε επίσης την έναρξη των εργασιών γεώτρησης με ένα tweet την Τετάρτη.

Εκτιμήσεις ειδικών αναφέρουν ότι η Τουρκία του προέδρου Ερντογάν, έχει την οθωμανική τρέλα να αντιπαρατεθεί με τον αμερικανικό κολοσσό στην Κύπρο, προκαλώντας ακόμα και σοκ στην Ουάσιγκτον για την τουρκική στάση στο νησί.

Το ζήτημα είναι αν οι ΗΠΑ έχουν κατανοήσει την βαθιά μεταβολή που έχει συντελεστεί στην χώρα αυτή, και είναι έτοιμες για δράση εναντίον της κάποια στιγμή;

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ