Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Γαλλικό "σινιάλο" για μόνιμη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο-Δεν χαλάνε οι σχέσεις με την Αθήνα παρά το διαφαινόμενο ''ναυάγιο'' με τις [email protected]

Παρά το γεγονός πως η Ελλάδα φαίνεται να στρέφεται στις ΗΠΑ για τις φρεγάτες που χρειάζεται ο στόλος της με αντάλλαγμα προς την Γαλλία τα 6 επιπλέον Rafale, τα συμφέροντα του Παρισιού στην περιοχή είναι πολύ μεγαλύτερα από 4 φρεγάτες με αποτέλεσμα η γαλλική στρατιωτική μηχανή να παραμένει ενεργή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η γαλλική στρατιωτική παρουσία είναι πλέον μόνιμη στην συγκεκριμένη περιοχή και αυτό αποδεικνύεται και από τις συνεχείς συνεργασίες που έχουν τόσο οι Ελληνικές όσο και κυρίως οι Κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις με αντίστοιχες γαλλικές, όπως αναφέραμε πρόσφατα και σε άρθρο μας στο Πενταπόσταγμα.

Στο πλαίσιο αυτό μια γαλλική φρεγάτα προχώρησε σε άσκηση με μονάδα της Εθνικής Φρουράς. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει μάλιστα: «Με την ευκαιρία της παρουσίας της Γαλλικής Φρεγάτας FS ACONIT στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πραγματοποιήθηκε κοινή άσκηση με την συμμετοχή πτητικού μέσου της Διοίκησης Αεροπορίας (ΔΑ). Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λάρνακας και από πλευράς της ΔΑ συμμετείχε ένα ελικόπτερο AW-139 της 460 Μοίρας Έρευνας & Διάσωσης, εκτελώντας προσνηώσεις και απονηώσεις στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της φρεγάτας.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η διεξαγωγή της άσκησης, συνέβαλε στην επαύξηση του επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των τμημάτων που συμμετείχαν, ενισχύει τη διαλειτουργικότητα και αποδεικνύει έμπρακτα την άριστη σχέση των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, η οποία αναβαθμίζεται συνεχώς. Επιπλέον, αντανακλά το ευρύ πλέγμα συνεργασιών στις οποίες συμμετέχει η Εθνική Φρουρά, συμβάλλοντας ενεργά στην κοινή επιδίωξη για την εμπέδωση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και ευρύτερα.»

Παράλληλα όμως και οι τριμερής συνεργασίες συνεχίζουν να ακονίζονται απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Στο πλαίσιο αυτό τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021, ο νέος Πρέσβης του Ισραήλ στην Κυπριακή Δημοκρατία, κ. Oren Anolik πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς και συναντήθηκε με τον Αρχηγό της ΕΦ, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη. 

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι γενικότερες προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου  και της Μέσης Ανατολής καθώς και θέματα που άπτονται της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Επιπλέον, κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η Τουρκία αντιδρά για μια ακόμα φορά με επίδειξη στρατιωτικής ισχύος η οποία βέβαια πλέον δεν τρομάζει τους σοβαρά σκεπτόμενους και γνωρίζοντες τις δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς και βέβαια των συμμαχιών στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία λοιπόν δέσμευσε παράνομα μια τεράστια περιοχή βορείως των κατεχομένων για στρατιωτικές ασκήσεις από τις 14 έως τις 17 Σεπτεμβρίου και από τις 20 εως τις 25 του ίδιου μήνα.

Παράλληλα η Άγκυρα προσπαθεί να ρίξει και πάλι γέφυρες στις ΗΠΑ.

«Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον στις 16-17 Σεπτεμβρίου και θα συναντηθεί με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Wendy Sherman και την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για πολιτικές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ. Κατά τη διάρκεια των ολοκληρωμένων πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, προβλέπεται ότι θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, καθώς και περιφερειακά θέματα και οι διεθνείς εξελίξεις» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ