Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Παραλήρημα Μπαχτσελί: «Αδιάφορες οι αντιδράσεις του ΟΗΕ για τα Βαρώσια»

Όπως αναφέρει η Μαρία Ζαχαράκη στο 'Εθνος, ο εθνικιστής εταίρος της κυβέρνησης ΕρντογάνΝτεβλέτ Μπαχτσελί, σε δήλωση που εξέδωσε για το θέμα της Κύπρου, προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να αλλάξει στάση και να αποδεχθεί τα δύο κράτη στην Κύπρο.

«Η ύπαρξη δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο πρέπει τώρα να γίνει αποδεκτή από όλους. Ο στόχος της κατασκευής νέου προεδρικού μεγάρου και κτηρίου κοινοβουλίου, που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρό μας στις 20 Ιουλίου 2021, δεν είναι για να ανεγερθεί νέο μπετόν, ούτε πρόκειται για μια νέα κατασκευαστική κίνηση, αλλά για να ανεγερθεί ένα ανεξάρτητο κράτος», είπε.

«Η άρνηση της ΕΕ και των ΗΠΑ και μαζί και των Ελληνο-Κύπριων εταίρων να αποδεχτούν την πρόταση για λύση δύο κρατών είναι ασήμαντη λεπτομέρεια για τους Τουρκοκύπριους. Ο άνεμος της έχθρας και της προδοσίας, που πνέει για μεγάλο χρονικό διάστημα από εσωτερικά και εξωτερικά κέντρα, που προσπαθούν να προκαλέσουν αμφιβολίες για τα εθνικά και ιστορικά δικαιώματα (της Τουρκίας), συνεχίζεται ασταμάτητα», σημείωσε.

«Το γεγονός ότι ξεκίνησε το άνοιγμα (των Βαρωσίων), που αντιστοιχεί στο 3,5% της πόλης, ενοχλεί πολλούς. Η αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απορρίπτεται Οι δηλώσεις τους είναι άκυρες στα μάτια του τουρκικού έθνους. Καμία χώρα, κανένας διεθνής οργανισμός δεν μπορεί να υπερισχύει της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τονίζοντας ότι το τουρκικό έθνος είναι «ικανό να επιτεθεί και να επέμβει κατά αυτής της εχθρικής και ενοχλητική πολιορκίας», ο Μπαχτσελί συνέχισε λέγοντας:

«Η στάση της Ε/Κ πλευράς που υποστηρίζεται από την Ελλάδα, απέχει κατά πολύ από τις δηλώσεις καλής πρόθεσης, το δίκαιο και τη μόνιμη, δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο. Έχει σαμποτάρει τη λύση κι έχει δημιουργήσει ένα τέτοιο κλίμα και που έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Η αδιάλλακτη στάση των Ε/Κ κατέστρεψε και διέλυσε όλα τα στάδια διαπραγμάτευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ελληνο-κυπριακή νοοτροπία αντλεί τη δύναμή της από την προκατειλημμένη πολιτική της ΕΕ και των ΗΠΑ».

«Όλοι πρέπει να κάνουν τους υπολογισμούς τους αναλόγως. Η δήλωση του τουρκοκυπριακού κράτους είναι ένας μη αναστρέψιμος στόχος. Το βέλος έφυγε από το τόξο, δεν υπάρχει γυρισμός. Οι προετοιμασίες του Ελληνοκύπριου ηγέτη, Νίκου Αναστασιάδη, για την ακύρωση των διαβατηρίων της ΕΕ που δόθηκαν στους Τουρκοκύπριους μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αποκαλύπτει την άσκοπη και κακόβουλη πολιτική τους. Και χθες, και σήμερα και αύριο η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική. Είναι μάταιη η προσπάθεια εναντίωσης στην ιστορία. Η μοίρα της Άγκυρας και της Κύπρου είναι ίδιες. Όπως και η Ανατολία είναι δική μας πατρίδα», κατέληξε.

Αντίποινα ετοιμάζει η Λευκωσία

Παράλληλα, ως «απειλή» χαρακτηρίζει σήμερα ο τουρκικός Τύπος τη δήλωση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για πιθανή ακύρωση των ευρωπαϊκών/ελληνο-κυπριακών διαβατηρίων, που έχουν εκδοθεί σε Τουρκοκύπριους.

Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «αντίποινα» και «εκδίκηση» Αναστασιάδη, προκειμένου να αποτρέψει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Οι εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου στα Κατεχόμενα εξακολουθούν πάντως να γεννούν ερωτήματα στην Τουρκία, με πολλές υπόνοιες να κυκλοφορούν ότι ο Ερντογάν άλλαξε τελευταία στιγμή την ομιλία του στο «κοινοβούλιο» του ψευδοκράτους.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, σε συνέντευξή του σήμερα στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» αφήνει να εννοηθεί ότι «ο Ερντογάν δέχθηκε ίσως κάποιο τηλεφώνημα, καθώς άργησε να πάει στο τουρκοκυπριακό κοινοβούλιο κατά μία ώρα».

Ο Γκιουρέλ κατηγορεί επίσης τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι εναπόθεσε το Κυπριακό στην αγκαλιά της ΕΕ.

Τατάρ: «Αδύνατη η επιστροφή των Βαρωσίων - Είναι θέμα τιμής»!

Για άλλη μια φορά ο Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Gündem Cyprus παραχαράσει την ιστορία, δηλώνοντας θρασύτατα πως τα Βαρώσια αποτελούς «έδαφος της ΤΒΔΚ». 

«Μετά από 47 χρόνια, ανοίγουμε τα Βαρώσια επειδή δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία και δεν είναι πλέον δυνατόν να το επιστρέψουμε ακόμα κι αν επιτευχθεί συμφωνία», δήλωσε το μαντρόσκυλο του Ερντογάν.

Αναφερόμενος δε στο παράνομα άνοιγμα δήλωσε ξεδιάντροπα: «Τώρα ήρθε η ώρα να ανοίξουμε το Βαρώσι. Έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μην είμαστε σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο».

Ακόμη και αν βρεθεί η οποιαδήποτε συμφωνία, τα Βαρώσια δεν πρόκειται ποτέ να τα επιστρέψουν οι εισβολείς. Το ξεκαθάρισε μάλιστα με θράσος ο Τατάρ: «Η επιστροφή έχει εξαλειφθεί, είναι ένα εθνικό ζήτημα. Είναι θέμα τιμής. Είναι έδαφος της ‘ΤΔΒΚ’. Η επιστροφή είναι εντελώς αδύνατη. Κατά βούλησή μας, μπορούν να διεκδικήσουν τα υπάρχοντά τους στη δημοκρατία μας».

Δηλαδή επιχειρούν να νομιμοποιήσουν το κατοχικό καθεστώς διά της πλαγίας οδού,δηλαδή με το να διεκδικήσουν οι Κυπραίοι τις περιουσίες τους από τις αρχές του ψευδοκράτους!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ