Κυπριακό

“Φάκα” Ερντογάν με την αλλαγή ονόματος στο ψευδοκράτος -Γιατί δεν είναι τόσο απλό

«Πλέον δεν θέλουμε να λέμε «Βορράς – Νότος», πλέον λέμε ‘Τουρκοκυπριακό’ (κράτος). Έτσι πλέον το βλέπουμε κι έτσι θα συνεχίσουμε από εδώ και στο εξής», είπε ο Ερντογάν στο χθεσινό του σόου από τα κατεχόμενα...

Μόνο που λογαριάζει χωρίς τον....ξενοδόχο, γιατί απλούστατα το όνομα δεν μπορεί να αλλάξει έτσι απλά!

Το θέμα του ονόματος έχει πολλές πτυχές και έχει να κάνει ασφαλώς και με το ζήτημα της αναγνώρισης από τις “αδελφές χώρες” όπως πχ Αζερμπαϊτζάν και Πακιστάν οι οποίες έδωσαν το “παρών”. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν άτυπες σχέσεις με τις δύο χώρες αφού βρίσκονται στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, εντούτοις αν πρόκειται να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος παίζει ρόλο με ποιο όνομα θα γινόταν αυτό....

Όσον αφορά όμως στο θέμα αν το ψευδοκράτος (ΤΔΒΚ για τους Τούρκους) μπορεί να λάβει το όνομα «Τουρκοκυπριακό κράτος» που του έδωσε ο “σουλτάνος” με περηφάνια υπάρχουν σοβαρά κωλύματα. Καταρχάς ο σημαντικότερος υπερασπιστής αυτής της συζήτησης, είναι ο Erhan Arıklı, αναπληρωτής πρωθυπουργός και πρόεδρος στο Κόμμα Εθνικής Αναγέννησης στα κατεχόμενα . Έκανε παρόμοια δήλωση σε ένα τηλεοπτικό κανάλι προχθες. Στην ίδια δήλωση, τόνισε ότι πρέπει να γίνει αλλαγή του συστήματος στην ΤΔΒΚ με ένα νέο σύνταγμα.

Ο Arıklı έχει θητεία στο Αζερμπαϊτζάν και στο Κιργιστάν και είναι πολιτικός που γνωρίζει πολύ καλά τον τουρκικό κόσμο.

Το ζουμί όμως είναι πως απαιτείται συνταγματική τροποποίηση για την αλλαγή του συστήματος στο ψευδοκράτος και είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί πλειοψηφία υπό αυτές τις κοινοβουλευτικές συνθήκες. Το εκλογικό φάσμα της χώρας δεν το επιτρέπει.

Σύμφωνα με τον Arıklı, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αλλάξει το σύνταγμα είναι να αλλάξει το όνομα της χώρας. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον ίδιο όταν το “τουρκοκυπριακό κράτος” έχει νέο όνομα, μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο σύνταγμα.

Την άποψη αυτή επικρίνουν αρκετοί γνώστες της κατάστασης. Ο πρέσβης επί τιμή Tugay Ulucevik δηλώνει από την πλευρά του ότι “αυτή η απόφαση δεν θα ήταν σωστή, γιατί θα αύξανε τη διαίρεση μεταξύ των πολιτών της ΤΔΒΚ σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή”.

Η συζήτηση βέβαια περιστρέφεται γύρω από την πολιτική πτυχή του θέματος με τον Arıklı να εκφράζει δυσφορία γιατί “η κυβέρνηση αλλάζει συχνά στην ΤΔΒΚ” (σ.σ. 44 κυβερνήσεις σε 40 χρόνια) και ότι “είναι απαραίτητη η σταθεροποίησή της”.

Ο στόχος της κοινωνικής συμφιλίωσης στα κατεχόμενα κρέμεται κυριολεκτικά σε μια κλωστή. Η απόρριψη του σόου Ερντογάν από πολλούς Τουρκοκύπριους είναι ένα δείγμα γραφής. Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το ψευδοκράτος θα πάει ξανά στις κάλπες σε 4 μήνες για τις κοινοβουλευτικές εκλογές.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ