Κυπριακό

Συνάντηση Ερντογάν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη-Σκοπός να "γαλουχήσει" την μαριονέτα-Τατάρ για την Γενεύη

Ο Τουρκοκύπριος Πρόεδρος Ερσίν Τατάρ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Άγκυρα τη Δευτέρα εν όψει των ανεπίσημων συνομιλιών στη Γενεύη για το Κυπριακό, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Ο Τατάρ αποκάλυψε την είδηση ​​την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που συγκλήθηκε για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο ίδιος στα Κατεχόμενα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής, οι δύο ηγέτες θα αξιολογήσουν τη νέα πολιτική της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς στην μόνη λύση που θέλουν, αυτής της δημιουργίας δύο κρατών.

Οι άτυπες συνομιλίες της Γενεύης θα πραγματοποιηθούν από τις 27 έως τις 29 Απριλίου με τη συμμετοχή των εγγυητριών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας επιβεβαίωσε τη μορφή των συνομιλιών.

“Η συνάντηση στη Γενεύη θα είναι άτυπη. Δεν θα διεξαχθούν νέες διαπραγματεύσεις εκεί”, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τατάρ μετά τις συνομιλίες τους στην Λευκωσία.

“Πιστεύουμε ότι δεν θα χάσουμε πλέον χρόνο με την ομοσπονδιακή λύση και ότι θα πρέπει να συζητηθούν νέες ιδέες και ένα νέο όραμα”, είπε ο ίδιος ζώντας στο δικό του νεο-οθωμανικό μύθο.

“Σίγουρα δεν θα συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε στις συνομιλίες του Crans-Montana. Αυτό δεν είναι ζήτημα”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η συνάντηση στο Crans-Montana το 2017 στην Ελβετία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των εγγυητριών χωρών, αλλά απέτυχε όταν η τουρκική πλευρά αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου της Τετάρτης, συζητήθηκαν οι συνομιλίες της Γενεύης και διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και τους Κυπριακού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναχωρεί το Σαββατοκύριακο για την Γενεύη και είναι η πρώτη φορά που μετέχει σε διάσκεψη μακριά από την έδρα του ΟΗΕ τον τελευταίο χρόνο, κάτι που καταδεικνύει την βαρύτητα που αποδίδει στην νέα προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού.

Η 27η Απριλίου θα αναλωθεί σε διμερείς συναντήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες και στην εναρκτήρια δεξίωση. Η δεύτερη ημέρα θα είναι η ημέρα της διάσκεψης κατά την οποία όλα τα μέρη θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και η Τρίτη ημέρα θα είναι ημέρα επαφών όλων των μερών σε διμερές επίπεδο και θα κλείσει με το τελικό δείπνο.

Στη Γενεύη δεν πρόκειται να γίνει διαπραγμάτευση ουσίας, αλλά όλες οι πλευρές θα καταθέσουν τις θέσεις τους, ώστε ο ΓΓ του ΟΗΕ να διαπιστώσει ένα υπάρχει έδαφος για να συγκαλέσει σε μεταγενέστερο στάδιο διάσκεψη για διαπραγμάτευση επίλυσης του κυπριακού σε βάση που θα έχει συμφωνηθεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ