Κυπριακό

Κυπριακό: Γιατί η συζήτηση της Γενεύης «βαφτίστηκε» άτυπη

Αυτή η άτυπη διάσκεψη της Γενεύης είναι από μόνη της ένα παράξενο σχήμα. Έχει στόχο, όπως ειπώθηκε από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, να διαπιστωθεί αν υπάρχει κοινό όραμα για την Κύπρο, είπε ο διπλωματικός αναλυτής της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης.


«Ο κ. Γκουτιέρες "βάφτισε" άτυπη αυτή τη συνάντηση για να μην αναφέρει το πλαίσιο αναζήτησης λύσης για το Κυπριακό και έτσι η Τουρκία νομίζει ότι βρίσκει την ευκαιρία να θέσει νέες ιδέες είτε για δύο κράτη είτε για συνομοσπονδιακό μοντέλο. Να ανατρέψει δηλαδή το ισχύον πλαίσιο και να θέσει ένα που εξυπηρετεί τα στρατηγικά της συμφέροντα.

Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Αναστασιάδης ξεκαθάρισαν πριν την πενταμερή ότι ό,τι κι αν σκέφτεται ο κ. Γκουτιέρες, ότι κι αν ειπωθεί στη Γενεύη αφετηρία είναι το πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί. Αν αυτό δεν συμβεί θα πρέπει ο ΓΓ του ΟΗΕ να καταγράψει ποιος ευθύνεται και ποιος αμφισβητεί αυτό το πλαίσιο», τόνισε.

«Το τι θα δρομολογηθεί από την πενταμερή στη Γενεύη για το Κυπριακό αλλά και τα επόμενα βήματα των ελληνοτουρκικών απασχολούν διαρκώς την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν νομίζω ότι καμία πλευρά –ιδίως η Τουρκία- θέλει ένα ναυάγιο αυτή τη στιγμή», είπε και συνέχισε «Θα έχει πολύ ενδιαφέρον την επόμενη εβδομάδα, από τη Μ. Τρίτη μέχρι τη Μ. Πέμπτη, όταν θα βρεθούν στη Γενεύη και στον ίδιο χώρο για πολλές ώρες ο Νίκος Δένδιας με τον Μεβλούτ Τσαβολυσογλου, στην πρώτη τους συνάντηση μετά τις επαφές τους στην Άγκυρα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ