Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Αναμέτρηση Ισραήλ-Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ - Προέλαση ισραηλινών μαχητικών εν μέσω κρίσης

Εν μέσω τουρκικών προκλήσεων, μία μεγάλη άσκηση, απάντηση στην Άγκυρα, πραγματοποιείται στην Κύπρο με τη συμμετοχή του Ισραήλ.

Την προγραμματισμένη άσκηση, από τις 17 Νοεμβρίου μέχρι τις 19 Νοεμβρίου 2020, με την επωνυμία «ΟΝΙΣΗΛΟΣ–ΓΕΔΕΩΝ» με τη συμμετοχή αεροσκαφών της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας και οπλικών συστημάτων αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς, ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΜ, η άσκηση η οποία θα διεξαχθεί εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα της ελεύθερης επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντάσσεται τόσο στο πλαίσιο του συμφωνημένου προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας με το Ισραήλ όσο και των πολύ καλών σχέσεων των δυο χωρών τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Άμυνας και Ασφαλείας.

Η άσκηση αυτά πραγματοποιήται στον απόηχο της προκλητικής κίνησης Ερντογάν να επισκεφτεί τα Βαρώσια, από τα οποία έβγαλε έναν προκλητικότατο λόγο, προτείνοντας τη λύση των... δύο κρατών.

https://youtu.be/j3CNmwyxTT4

Mιλώντας κατά τη στρατιωτική παρέλαση για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο Τούρκος Πρόεδρος απηύθυνε ομιλία και έστειλε εκ νέου προκλητικά μηνύματα. 

"Δόξα τω Θεώ, οι Τουρκοκύπριοι ζουν στη χώρα τους με αξιοπρέπεια και ελευθερία, παρά τις αμέτρητες επιθέσεις στην ύπαρξή τους...Παρά την σκληρότητα, τα βασανιστήρια και την προδοσία, δεν ρίξαμε ποτέ το πανό του αγώνα...Είναι προτεραιότητά μας να παρέχουμε μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό με τρόπο που να διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού" ανέφερε μεταξύ άλλων.

Και συμπλήρωσε, "σήμερα υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί, δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο. Η λύση των δύο κρατών πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης βάσει της κυριαρχικής ισότητας."

Αναφερόμενος στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης, ο Ερντογάν δήλωσε πώς "το βήμα που έγινε στο Βαρώσι δεν είναι για να δημιουργήσει νέα προβλήματα αλλά να διορθώσει τα παλιά προβλήματα."

Τέλος αναφερόμενος στους Έλληνες, είπε πώς δεν θέλουν να μοιράζονται εξουσία και ευημερία εξίσου με τους Τούρκους της Κύπρου..."Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν εκμεταλλεύτηκαν τις διπλωματικές ευκαιρίες που τους δώσαμε και απέμειναν με τα όσα τους λένε για την κρίση η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως σας είχαμε μεταφέρει σε προηγούμενο άρθρο, οι τουρκικές προκλήσεις για την Κύπρο, δεν περιορίστηκαν μονάχα στα λόγια του τούρκου προέδρου.

Ανήμερα της επετείου για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία, την οποία παρακολούθησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ολοκληρώθηκε με την παρουσία F16. Τα F16 σχημάτισαν την τουρκική σημαία στον ουρανό της Κύπρου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές