Κυπριακό

Ο Ερντογάν ανοίγει μέτωπο και με τους Τ/Κ - Φόβοι Ακιντζί για τουρκική "παρέμβαση" στις εκλογές

Πολλοί ειδικοί και αναλυτές πραγματικά μένουν κατάπληκτοι με την αλαζονεία που διέπει την Άγκυρα στα ζητήματα με ένα σωρό κράτη και οργανισμούς, αφού στην χώρα αυτή έχει προκληθεί εκτός της γνωστής πανδημίας, και ένα κύμα “τύφλωσης” στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική της, το οποίο θα την οδηγήσει στον “γκρεμό”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα περίμενε κανείς από τους Τούρκους σε αυτή την κατάσταση να προσπαθούν να κλείσουν ζητήματα και να μειώνουν τις εντάσεις, αλλά βλέπουμε ακριβώς το αντίθετο.

Οι Τούρκοι εξακολουθούν να αυξάνουν τις εντάσεις με Ελλάδα και Γαλλία για τον πλούτο πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ τώρα προστέθηκε και ένα νέο μέτωπο με τον επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιτζί και τους Τουρκοκύπριους.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Euronews, ο Άκιντζίι υποστήριξε ότι «ξένοι» (υπαινιγμός για την τουρκική κυβέρνηση) παρεμβαίνουν συνεχώς στις τουρκοκυπριακές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 11 Οκτωβρίου.

Ο ίδιος δήλωσε:  «όταν προκλήθηκε η στρατιωτική εξέγερση στις 15 Ιουλίου [2016], υποστηρίξαμε την κυβέρνηση στην Τουρκία και το κάναμε λόγω του σεβασμού στην δημοκρατία, και στον λαό της Τουρκίας και την θέληση του.

Τώρα, περιμένουμε τον ίδιο σεβασμό για την τουρκοκυπριακή δημοκρατία και την απόφαση του λαού μας. Περιμένουμε ότι κανένας δεν θα κάνει λάθος να πάρει μέρος κατά τη διάρκεια των εκλογών. Το λέω αυτό επειδή υπάρχουν αποδείξεις”.

Στο υπόλοιπο της συνέντευξης, ο Akinci έδειξε ένα συμβιβαστικό τόνο στα σχόλιά του σχετικά με την επίλυση της κυπριακής σύγκρουσης και των διαφορών της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ειδικά την Ελλάδα και τη Γαλλία) για την ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζήτησε να αλλάξει η σχέση μεταξύ Τουρκίας και Κατεχομένων από την παραδοσιακή ρητορική της «μητέρας πατρίδας» προς εκείνη των κατεχομένων που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κράτος ικανό να καθορίσει το δικό του μέλλον.

Οι παρατηρήσεις του Akinci συνάντησαν μια σκληρή αντίδραση από τον φιλοκυβερνητικό τύπο στην Τουρκία.

Η εφημερίδα Yeni Safak τον κατηγόρησε αναφέροντας ότι ο πρόεδρος της “Βόρειας Κύπρου” ξεπουλήθηκε στους Ελληνοκύπριους. Η εφημερίδα Sabah χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του Akinci σχετικά με την παρέμβαση στις εκλογές στα Κατεχόμενα «ένα άσχημο πρόβλημα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που Άγκυρα και Ακιτζί συγκρούονται. Τον Φεβρουάριο, ο Τουρκοκύπριος πρόεδρος προειδοποίησε ότι «η προοπτική προσάρτησης της Κύπρου σε στιλ Κριμαίας» από την Τουρκία θα ήταν «φρικτή».

Σε μια σειρά από συνεντεύξεις στο BBC, πολλοί Τουρκοκύπριοι υποστήριξαν τον πρόεδρό τους και κάλεσαν τους συναδέλφους Τούρκους από την ηπειρωτική χώρα να σεβαστούν την επιθυμία τους να επιλύσουν την κυπριακή διαφωνία με τους δικούς τους όρους.

Μερικοί Τουρκοκύπριοι ειδικοί που μίλησαν με το πρακτορείο ειδήσεων Al-Monitor με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, υπογράμμισαν την εικόνα του Ακιντζί ως «ενός δημοκρατικού και προοδευτικού κοσμικού ηγέτη».

Αρκετοί επεσήμαναν την πραγματιστική προσέγγιση του ίδιου σε ζητήματα που επηρεάζουν τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, ειδικά στην επίλυση των προβλημάτων νερού και λυμάτων κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος της τουρκικής πλευράς της πρωτεύουσας Λευκωσίας, σε συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους ομολόγους του.

Η φορτισμένη ατμόσφαιρα μεταξύ Άγκυρας και Ακιντζί όμως επηρεάζεται από τα γεωπολιτικά σχέδια της Τουρκίας.

Ένα σοβαρότατο πρόβλημα που αποκρύβεται αλλά επηρεάζει βαθιά τις σχέσεις Τουρκίας-Κατεχομένων είναι ο άνισος χαρακτήρας της σχέσης.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι που επισκέπτονται τα Κατεχόμενα, προσεγγίζουν τους Τουρκοκύπριους με μια υπερβολική, υποτιμητική και αλαζονική στάση που μπορεί να συνοψιστεί ως «σας σώσαμε από τους Ελληνοκύπριους το 1974».

Όποιος κερδίσει την εξουσία στα κατεχόμενα στις 11 Οκτωβρίου, ελπίζει να δοθεί τέλος στην άθλια ρητορική από την τουρκική πλευρά και να επικρατήσει έξυπνη διπλωματία και οι άνεμοι της ειρήνης να επιστρέψουν στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζουν ξένοι παρατηρητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Τούρκοι όμως δε χαμπαριάζουν και γνωρίζουν για τις "κουμπαριές" Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, για αυτό και θα επιχειρήσουν να τοποθετήσουν “μαριονέτα” επικεφαλής των Κατεχομένων με κάθε τρόπο και μέσο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ