Κυπριακό

Απαιτητικός ο Οζερσάι: Ζητά ακύρωση ναυτικής άσκησης της ΚΔ στα Κόκκινα

Σε γραπτή του δήλωση, ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι παρατηρείται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μετά από τα 187 νέα στρατιωτικά πολυβολεία, επιχειρεί νέες προβοκατόρικες, όπως τις χαρακτήρισε, ασκήσεις. Ενώ συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τους «εορτασμούς» της 56ης επετείου της «αντίστασης των Κοκκίνων», ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία πρόσθεσε ακόμη μια νέα πρόκληση στις ήδη αυξανόμενες προκλήσεις της τελευταίας περιόδου. Ισχυρίστηκε ότι έμαθαν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα διεξάγει στις 9 Αυγούστου ναυτική άσκηση με βολές ανοικτά των Κοκκίνων, που είναι έδαφος της «ΤΔΒΚ», παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο τα «χωρικά τους ύδατα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημειώνοντας ότι έχουν προβεί στις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι «παρακολουθούμε στενά μαζί με τα στρατιωτικά μας ιδρύματα τις εξελίξεις σχετικά με αυτή την προβοκατόρικη δραστηριότητα, που θα παραβιάσει τα χωρικά μας ύδατα» και απείλησε λέγοντας: «Αυτή η άσκηση είναι ένα προβοκατόρικο στρατιωτικό κτύπημα. Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν παραιτηθεί από το να αυξάνει την ένταση, θα πάρουμε και εμείς τα μέτρα μας».

Στη συνέχεια επισήμανε το εξής:

«Όπως θυμάστε, πρόσφατα με επιστολή που στείλαμε στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών και δημοσιοποιήσαμε, ζητήσαμε να την άμεση άρση των 187 μετακινούμενων θέσεων από μπετόν που τοποθετήθηκαν με σκοπό να εξασφαλίσουν στρατιωτικό προβάδισμα κατά την γραμμή κατάπαυσης του πυρός και θεωρούνται εχθρική κίνηση. Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι δίνεται διορία στην ελληνοκυπριακή ηγεσία να μετακινήσουν τις εν λόγω θέσεις μέχρι τα μέσα του Αυγούστου.

Φυσικά, όπως πάντα, η στάση μας, ως τουρκοκυπριακή πλευρά, είναι προς την μείωση και όχι την αύξηση της έντασης. Όμως, είναι εχθρικές αυτές οι προσεγγίσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, που εκμεταλλεύεται την περίοδο της πανδημίας Covid-19, που επηρεάζει τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, που τοποθετεί βαριά πολυβολεία καθ’ όλη την γραμμή των συνόρων  και που δεν διστάζει να απειλεί τις διελεύσεις των πολιτών με αυτές τις κινήσεις της. Αυτή η στάση της είναι μεγάλο λάθος. Ελπίζω η ελληνοκυπριακή πλευρά να τερματίσει αυτή την εχθρική στάση της στα χρονικά πλαίσια που θέσαμε. Αλλιώς, έχουμε ενημερώσει την ελληνοκυπριακή ηγεσία μέσω των Ηνωμένων Εθνών ότι τα απαραίτητα αντίμετρα θα ληφθούν και θα απαντήσουμε το λιγότερο στο ίδιο επίπεδο».

Υπηκοότητες σε έποικους

Σύμφωνα με την Vatan (06.08.20), όπως ενημερώνει το Γραφείο Τύπου & Πληροφοριών, ο αντιπρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων Μπερτάν Ζάρογλου ισχυρίστηκε ότι το Κόμμα του Λαού (HP) κομματικοποιεί με το θέμα των «υπηκοοτήτων», υποστηρίζοντας ότι ο «υπουργός εξωτερικών» του αποσχιστικού Κουντρέτ Όζερσαϊ έχει υποσχεθεί σε πολύ κόσμο την «υπηκοότητα» για τις «προεδρικές εκλογές». Ο Ζάρογλου πρόσθεσε ότι και η «υπουργός» εσωτερικών Αϊσεγκιούλ Μπαϊπάρς έχει κάνει «υπηκόους» τους δικούς της ακόλουθους. 

Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή του ιδιωτικού καναλιού Kanal T, ο Ζάρογλου απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τις «υπηκοότητες», κατηγόρησε το Κόμμα του Λαού ότι κατά την «προεκλογική περίοδο» παίζει με τα συναισθήματα των ανθρώπων και ότι ο Όζερσαϊ διεξάγει συναντήσεις, στις οποίες υπόσχεται «υπηκοότητες» στους διοργανωτές (στους ίδιους, στις συζύγους ή στους συγγενείς του) για να διεξάγουν τις συναντήσεις σε περιοχές που θέλει.

«Κατά την προεκλογική περίοδο, σε κάποιους έδωσαν την υπηκοότητα,  άλλους τους κοροϊδεύουν, μπορώ να ανακοινώσω τα ονόματα, ένα – ένα», υποστήριξε ο Ζάρογλου, προσθέτοντας ότι υπάρχουν άτομα που δεν μπόρεσαν να πάρουν την «υπηκοότητα» εδώ και τέσσερα χρόνια εξαιτίας γάμου. Ανέφερε ότι έχουν συζητήσει το θέμα αρκετές φορές, αλλά ακόμη δεν έχουν αποτελέσματα.

Υπενθυμίζοντας ότι το Κόμμα του Λαού εμφανίστηκε δίδοντας ελπίδα στο «λαό», ο Ζάρογλου υποστήριξε ότι το κόμμα αυτό δεν κατάφερε να εκπληρώσει καμία από τις υποσχέσεις που έδωσε λέγοντας ότι θα κάνει «νόμο για υπηκοότητες».

«Το HP μόλις βγήκε στην εξουσία μετά την σύσταση της κυβέρνησης ήλθε αντιμέτωπο με το νόμο για χρηστή διοίκηση ακυρώνοντας την υπηκοότητα 174 ατόμων. Παραβίασαν την νομοθεσία ακυρώνοντας τις υπηκοότητες, που είχαν δοθεί και αποκτηθεί δίκαια», ισχυρίστηκε ο Ζάρογλου και υποστήριξε ότι με την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» ακυρώθηκαν οι «υπηκοότητες» αυτών των ανθρώπων παραβιάζοντας την «νομοθεσία».

Αναφερόμενος στην ανάγκη για ένα «νέο νόμο» που θα φέρει διαφάνεια, ο Ζάρογλου χαρακτήρισε ως ντροπή για την ανθρωπότητα το γεγονός ότι τα παιδιά, που γεννιούνται σε εκείνη την «χώρα» δεν μπορούν να γίνουν «πολίτες» της.

Σημειώνοντας ότι πρέπει να τερματιστεί η εργαλειοποίηση των «υπηκοοτήτων» για τις «εκλογές», ο Ζάρογλου υποστήριξε ότι πρέπει να περάσει ο «νόμος για  υπηκοότητές» το συντομότερο δυνατόν. Καταληκτικά, ανέφερε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι το πρόβλημα των «υπηκοοτήτων» και ότι αυτή η δομή πρέπει να αλλάξει άμεσα. 

Συλλυπητήρια μηνύματα για την έκρηξη στη Βηρυτό

Η Vatan (06.08.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε γραπτή του ανακοίνωση, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του, εκ μέρους του τουρκοκυπριακού «λαού» και του ιδίου, στις οικογένειες όλων των θυμάτων κατά στην έκρηξη στη Βηρυτό σημειώνοντας ότι μοιράζεται τον πόνο τους.

«Αυτή η μεγάλη τραγωδία, όπως ο πύραυλος που έπεσε ξαφνικά στα εδάφη μας, μάς υπενθύμισε ακόμη μια φορά σε πόσο ασταθή περιοχή βρισκόμαστε», ανέφερε ο Ακιντζί.

Η εφημερίδα γράφει ότι ο επικεφαλής της «διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων», Ταλίπ Αταλάι, σε γραπτή του ανακοίνωση, ευχήθηκε να μην αυξηθούν οι νεκροί λόγω της έκρηξης που προκλήθηκε στη Βηρυτό. 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ