αναστασιαδης
Κυπριακό

Αναστασιάδης: Είμαστε θωρακισμένοι νομικά και πολιτικά

Σαφές είναι το μήνυμα που στέλνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προς την Άγκυρα και όχι μόνο, σε μια ιδιαίτερη συγκυρία κατά την οποία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες για έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου: Η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν καθορίζεται από τις αντιδράσεις της Τουρκίας.
 
Σε συνέντευξή του στον «Φ», με αποκλειστικό θέμα τα ενεργειακά, ο Πρόεδρος υπογραμμίζει πως οι συνεργασίες με χώρες της περιφέρειας και ευρύτερα, θωρακίζουν νομικά και πολιτικά τη χώρα μας κατά των έκνομων αξιώσεων και ενεργειών της Άγκυρας. Σημειώνει ότι οι ενέργειες της Κυπριακής Πολιτείας γίνονται στη βάση του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας, των συμβάσεων των Ηνωμένων Εθνών, της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διακρατικών συμφωνιών που συνήψε η Κύπρος με άλλες χώρες της περιοχής. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι η πρόσκληση προς την Τουρκία είναι ανοιχτή για να υποδείξει –με προφανείς αποδέχτες και στο εσωτερικό μέτωπο– πως αυτό που την αποκλείει είναι ότι η ίδια αρνείται να συζητήσει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και επιπλέον αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Απορρίπτει ότι δεν υπάρχει αντίδραση στις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή και παραπέμπει σε αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στη θέση των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όπως και η έκφραση δυσφορίας προς τις τουρκικές ενέργειες. 
 
Υπογραμμίζει ότι είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς τις προοπτικές της Κυπριακής ΑΟΖ, το γεγονός ότι οι εταιρείες ExxonMobil, Total, ENI, Qatar Petroleum, απλώς ανέστειλαν τα ερευνητικά και γεωτρητικά τους προγράμματα, ενώ σε άλλες περιοχές έχουν ακυρωθεί. Ο Πρόεδρος αναφέρει ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις εταιρείες και γνωρίζει τις προθέσεις τους. 
Οσον αφορά τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία για τον μεταξύ τους καθορισμό θαλασσίων ζωνών, ο Πρόεδρος σημειώνει ότι ήρθε στην κατάλληλη ώρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Μετά την υπογραφή με την Μόσχα για δεύτερη παρτίδα πυραύλων S-400 οι Τούρκοι προειδοποιούν για ”μπλοκάρισμα” στο Αιγαίο σε περίπτωση ελληνοτουρκικής συρράξεως

Τα ελληνικά νησιά πρέπει να γίνουν άμεσα βάση ισχυρών πυραυλικών συστημάτων (ATACMS και EXOSET) κατά των τουρκικών...