φορειν οφις
Κυπριακό

Επιστολή του Φόρεϊν Όφις προς Κύπρο - Ζητά αποκλιμάκωση στην Ανατ. Μεσόγειο

H επιστολή αποτελεί απάντηση σε προηγούμενη επικοινωνία 15 Κύπριων της Βρετανίας προς τον Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ με την οποία ζητούσαν τη βοήθεια και υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης ώστε να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην υπό κατοχή Κύπρο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

«Το ΗΒ έχει υπάρξει σαφές από την αρχή, τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδίαν, ότι αποδοκιμάζουμε τις τουρκικές γεωτρήσεις στα ύδατα γύρω από την Κύπρο. Θα συνεχίσουμε να ζητάμε αποκλιμάκωση. Συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιεί το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της», αναφέρει η επιστολή,όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ.

Προσθέτει ότι εν τέλει ο πιο ανθεκτικός τρόπος επίλυσης τέτοιων δύσκολων θεμάτων είναι να επιτευχθεί μια λύση του Κυπριακού.
Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να είναι δυνατός υποστηρικτής μίας συνολικής, δίκαιης και με διάρκεια λύσης του Κυπριακού, βασισμένης στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.


Αναφέρεται επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει να ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους προς αναζήτηση μιας συμφωνίας.
Προσθέτει η επιστολή ότι μια συμφωνία θα απαιτεί τη συμφωνία των δύο ηγετών, την υποστήριξη της Ελλάδας και της Τουρκίας και -σημαντικότατα- επιτυχημένα δημοψηφίσματα σε κάθε κοινότητα.
Τέλος, επαναλαμβάνεται η πάγια βρετανική θέση πως το Λονδίνο είναι «ανοιχτό σε οποιεσδήποτε διευθετήσεις οι δύο πλευρές και οι άλλες Εγγυήτριες Δυνάμεις μπορέσουν να συμφωνήσουν ώστε να εκπληρώνονται οι ανάγκες ασφαλείας των δύο κυπριακών κοινοτήτων».


Οι Κύπριοι της Βρετανίας που συνέταξαν την αρχική επιστολή, στην οποία τόνιζαν πως «η Τουρκία μετατρέπεται σε έναν τύραννο στην Ανατολική Μεσόγειο», είναι οι: Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Ελίσα Ξενοφώντος-Έλληνα, Σπύρος Παπαχαραλάμπους, Λεωνίδας Λεωνίδου, Γιώργος Πίππας, Νίκος Σαββίδης, Τάσος Πογιατζής, Σεραφείμ Διάκου, Στέλλα Δινένη, Γιάννης Κούβαρος, Σπύρος Νεοφύτου, Ηλίας Δινένης και Παντελής Δημοσθένους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ