Οζερσάϊ
Κυπριακό

Η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων στο επίκεντρο της ομιλίας του Οζερσάϊ

Ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών» και «υποψήφιος» για την «προεδρία» στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές» που θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα τον επόμενο μήνα, Κουντρέτ Οζερσάϊ, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, αναφέρθηκε στο θέμα του φυσικού αερίου και των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, στο θέμα των Βαρωσίων και στις λεγόμενες εκλογές, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα “Ντιγιαλόγκ” ανέφερε το ΚΥΠΕ

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Οζερσάϊ είπε το ότι το θέμα του φυσικού αερίου και των αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να μετατραπεί σε μια καλή ευκαιρία.

Υποστηρίζοντας την άποψη ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να πει στην ελληνοκυπριακή πλευρά ότι πρέπει να πάρει τη συγκατάθεση και των Τουρκοκυπρίων πριν από μια περιεκτική λύση, ο κ. Οζερσάϊ ισχυρίστηκε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, οι συνθήκες θα μπορούσαν να αλλάξουν.

Αναφορικά με το θέμα των Βαρωσίων, υποστήριξε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί “πρόεδρος” του ψευδοκράτους τότε «θα βρεθεί στη θέση να ετοιμάσει το διεθνές περιβάλλον για το άνοιγμα των Βαρωσίων κατ’ αυτό τον τρόπο», όπως είπε.

“Εάν ενημερώσουμε ορθά τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα ακολουθώντας μια πιο ενεργητική πολιτική, τότε θα ανοίξει η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων», ισχυρίστηκε.

Αναφέρθηκε και στην ανάγκη οι Τουρκοκύπριοι να συνεχίσουν να αγωνίζονται για την ύπαρξή τους και για το μέλλον τους ενώ ισχυρίστηκε ότι «οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι εκ των ων ουκ άνευ για τον τουρκοκυπριακό λαό. Όλοι οι διεθνείς παράγοντες το γνωρίζουν αυτό. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινότητας υποστηρίζει την ενεργό και αποτελεσματική εγγύηση της Τουρκίας», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ