Κυπριακό

Σκληρή επίθεση Ερντογάν για κυπριακό: "Δεν θα γίνουμε αιχμάλωτοι στο παιχνίδι των Ελληνοκύπριων" - Παραπλανητικές δηλώσεις από την Άγκυρα

Με σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε στο Κυπριακό ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώρες μετά την κρίσιμη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον και τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, διαμηνύοντας ότι η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί παραβιάσεις στα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της γειτονικής χώρας διαμήνυσε, σε αυστηρό ύφος, ότι «κανένας, και ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχει το δικαίωμα να καταστήσει τους Τουρκοκύπριους αιχμάλωτους στο παιχνίδι των Ελληνοκύπριων».

«Οι προσπάθειες της Τουρκίας για μία δίκαιη, βιώσιμη πολιτική λύση για την Κύπρο δεν ανταποδίδονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά» έσπευσε να προσθέσει, στρέφοντας τα πυρά προς τη Λευκωσία.

Προειδοποίησε δε, ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των υδρογονανθράκων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά την απόφαση της Άγκυρας να ξεκινήσει γεωτρήσεις σε οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται - σύμφωνα με τη Λευκωσία - εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Μάλιστα, κατόπιν των αντιδράσεων της Κύπρου και της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στην υιοθέτηση ενός νομικού πλαισίου για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, σε περίπτωση συνέχισης των «προκλητικών ενεργειών».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, προσδίδοντας μάλιστα, ελληνική χροιά στο ζήτημα.

«Είπα στον κ. Τραμπ ότι ήμασταν έτοιμοι να πάρουμε τους Patriot (...). Έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ. Έχουμε ισχυρούς δεσμούς με την Αμερικής (...). Αλλά επίσης, μας ενδιαφέρουν και οι S-400 σε ό,τι αφορά το αμυντικό μας σύστημα. Εάν μάς δώσετε τις κατάλληλες συνθήκες, μπορούμε να πάρουμε Patriot (...). Δεν έχετε πει τίποτα για την Ελλάδα μέχρι στιγμής. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν οι S-300 στην Ελλάδα» τόνισε, συνομιλώντας με δημοσιογράφους.

Επανέλαβε, μάλιστα, την άποψη ότι η απαίτηση της Ουάσιγκτον να αφήσει η Τουρκία τους S-400 που έχει αγοράσει από τη Ρωσία «δεν είναι σωστή».

Σημειώνεται ότι Ερντογάν και Τραμπ είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) στον Λευκό Οίκο, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να σημειώνει ότι η αγορά των S-400 από την Τουρκία δημιουργεί «σοβαρές προκλήσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ