Κυπριακό

Ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό: «Πράσινο φως» για νέα συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί

Ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Νίκος Αναστασιάδης συμφώνησε σε μια άτυπη συνάντηση με τον ηγέτη του «ψευδοκράτους» Μουσταφά Ακιντζί, σε μια χρονική συγκυρία που οι εξελίξεις «τρέχουν» με πυρετώδεις ρυθμούς.

Λίγες μέρες μετά την πρόταση του Ακιντζί που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, σχετικά με την δημιουργία κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες, την οποία απέρριψε η Λευκωσία, φαίνεται ανοίγει ένα «παράθυρο» για νέο κύκλο συνομιλιών για το Κυπριακό ανάμεσα στις δύο πλευρές, κάτι που επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ειδικότερα, ο κ.Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε σε δήλωσή του τα εξής:
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο κ. Μουσταφά Ακκιντζί, κατ’ αντίθεση με την πρότασή του για το θέμα των υδρογονανθράκων που υπέβαλε στις 13 Ιουλίου, στην επιστολή του προς τον Γ.Γ. των Η.Ε. ημερομηνίας 10 Ιουλίου, εισηγείται τη σύγκληση άτυπης διάσκεψης στο πρότυπο του Κραν Μοντανά, υιοθετώντας εν τη ουσία μία εκ των προτάσεων που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει και γραπτώς εισηγηθεί προς τον Γ.Γ. στην επιστολή του της 14ης Ιουνίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είτε κατ’ ιδίαν είτε στην παρουσία της κυρίας Λουτ, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και ο χρόνος σύγκλισης μιας άτυπης, διαδικαστικής φύσεως, συνόδου με σύνθεση Κραν Μοντανά, με την ελπίδα ότι μια τέτοια άτυπη σύνοδος, κατάλληλα προετοιμασμένη, θα οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών.

Επανέναρξη των συνομιλιών σημαίνει βεβαίως ότι και η Τουρκία θα συμβάλει ενεργά στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες της είτε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε με σχεδιασμούς που αφορούν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ