Κυπριακό

Ακιντζί: Οι Γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας δείχνουν πως οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν λύση

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κατηγόρησε τη ελληνοκυπριακή πλευρά ότι όχι μόνο πριν τη λύση αλλά και μετά τη λύση δεν θέλει να έχει λόγο στο θέμα της ενέργειας η τουρκοκυπριακή πλευρά. “Η εναλλακτική που θέλουν οι Ελληνοκύπριοι είναι όπως η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι καθίσουν και παρακολουθούν, υποστήριξε και πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, σε συνέντευξή του στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT, o Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι εδώ και τέσσερα χρόνια το έλεγε ότι ‘θα φτάναμε σε τέτοιες μέρες”, προσθέτοντας πως στην πρώτη του συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τον Μάϊο του 2015 έθεσε το θέμα του φυσικού αερίου. Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε πως εκείνη τη μέρα είπε στον Νίκο Αναστασιάδη: “ή να το αναβάλετε για κάποιο διάστημα ή να κινηθούμε από κοινού” και εκείνος του απάντησε ότι “δεν θα προχωρήσουμε αυτό το θέμα στο άμεσο μέλλον και θα επικεντρωθούμε στο Κυπριακό, γι αυτό και το θέμα αυτό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο”.

Σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριο ηγέτη αυτό συνεχίστηκε με αυτό τον τρόπο για δύο χρόνια και εκείνο το διάστημα υπήρξε κάποια πρόοδος. Ωστόσο μετά από κάποιο διάστημα, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, αυτά που ειπώθηκαν (από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη) ξεχάστηκαν, έγιναν διαγωνισμοί και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για γεωτρήσεις. “Κάθε φορά που θέταμε το θέμα παίρναμε την απάντηση ότι ‘αυτό το ζήτημα δεν είναι ζήτημα των διαπραγματεύσεων, αλλά της Κυπριακής Δημοκρατίας’, δηλαδή εκείνης της Δημοκρατίας την οποία διοικούν μόνοι τους αλλά στην οποία έχουμε κι εμείς δικαιώματα από το παρελθόν. Μας έλεγαν ακόμη πως ‘όταν φτάσει η ώρα που θα λυθεί το ζήτημα τότε θα σας δώσουμε το μερίδιό σας’. Εμείς τους προειδοποιούσαμε ‘σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή βρισκόμαστε ως δύο κοινότητες μαζί και θα συνεχίσουμε να είμαστε, η Τουρκία είναι μια σημαντική δύναμη της περιοχής, δεν είναι δυνατόν να κρατηθεί η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι μακριά από αυτή την εξίσωση ενέργειας. Εάν εσείς συνεχίσετε σε αυτό τον δρόμο τότε είναι σαν να μας λέτε ‘έχετε κι εσείς Μεσόγειο και κάντε κι εσείς το ίδιο’. Άλλη εναλλακτική δεν μας αφήνετε. Εάν εσείς κάνετε σεισμικές έρευνες θα κάνουμε κι εμείς, εάν κάνετε γεωτρήσεις θα κάνουμε κι εμείς”, είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Όπως ανέφερε, “αυτό είναι το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα”.

Σε σχετική ερώτηση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε πως “η ε/κ πλευρά ενθαρρύνεται από τον διεθνή παράγοντα και (ο διεθνής παράγοντας) παίρνει το ίδιο αποτέλεσμα που είχε λάβει από το σοβαρό λάθος που έκαναν το 2004 εντάσσοντας την ε/κ πλευρά στην ΕΕ σαν να ήταν η μόνη εκπρόσωπος της Κύπρου”.

Πρόσθεσε πως “είναι σαν να λένε στους Ελληνοκύπριοι μην σκέφτεστε τη λύση εσείς, και η ΕΕ είναι δικαίωμά σας, και το φυσικό αέριο δικαίωμά σας, γι αυτό οι Τούρκοι ας περιμένουν”, προσθέτοντας ότι αυτό είναι λάθος. Ωστόσο ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι οι τελευταίες δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ είναι οι πιο ισορροπημένες από όλες τις προηγούμενες και εξέφρασε την ελπίδα “η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επανεξετάσει τη στάση της και θα ακολουθήσει τον λογικό δρόμο”.
Μια εξίσωση στην οποία θα συμμετέχει και η Τουρκία θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών, πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι το πέρασμα ενός αγωγού μέσω της Τουρκίας είναι ο πιο λογικός και πιο πρακτικός τρόπος. “Δυστυχώς επιμένουν σε αυτά τα λάθη”, ανέφερε και δήλωσε ότι “δεν οδηγούνται πουθενά απειλώντας ότι θα τιμωρήσουν την Τουρκία ή τους Τουρκοκύπριους”.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ακολουθηθεί ο δρόμος της λογικής και ο δρόμος της λογικής περνάει πάντοτε μέσα από το συμβιβασμό και τον διάλογο, είπε. «Δηλαδή, εσείς αποφεύγεται να συζητάτε το θέμα και μας αφήνετε να αντιδράσουμε μόνο με πράξεις. Δεν αφήνετε τίποτε άλλο. Ποια είναι η εναλλακτική που θέλουν εκείνοι; Οι Τουρκοκύπριος να καθίσουν και να παρακολουθούν και εκείνοι μόνοι τους και με άδικο τρόπο να τα αποκτήσουν. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει Τουρκοκύπριος που θα το κάνει αυτό, δεν υπάρχει Τούρκος που θα το κάνει αυτό”, ανέφερε.
Δεν είναι αυτό που οι ίδιοι θέλουν, είπε επίσης, προσθέτοντας ότι από την αρχή αυτό που ζητούσαν είναι συνεργασία και συμβιβασμό. “Αν μετατρέπεται σε ένταση αυτό δεν γίνεται εξαιτίας μας”, ανέφερε.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατηγόρησε επίσης την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι όχι μόνο πριν τη λύση αλλά ακόμη και μετά τη λύση δεν δέχονται να έχουν λόγο οι Τουρκοκύπριοι στο θέμα της ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου σε όλα τα ζητήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ