Κυπριακό

«Οχι» Ακιντζί σε συνάντηση με Αναστασιάδη και εκπρόσωπο ΓΓ του ΟΗΕ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι είχε συνομιλία με την ειδική σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, καταλογίζοντας ταυτόχρονα στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη αρνητισμό στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας.

Μιλώντας στο «πρακτορείο ειδήσεων» ΤΑΚ, ο κ. Ακιντζί είπε ότι μια κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την κ. Λουτ δεν θα εξυπηρετούσε σε τίποτα, εφόσον συνεχίζεται η αρνητική στάση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως υποστήριξε. Ο κ. Ακιντζί είπε πως η κ. Λουτ τον βολιδοσκόπησε για μια ενδεχόμενη κοινή συνάντηση, λέγοντας ότι «για μας οι διαπραγματεύσεις απλά για χάριν τον διαπραγματεύσεων έχουν τελειώσει. Εμείς δίνουμε σημασία σε διαδικασία που δεν είναι ανοικτού τέλους».

Όπως είπε, «εφόσον η στάση αυτή δεν αλλάζει, μια τριμερής συνάντηση με την κ. Λουτ δεν θα εξυπηρετήσει σε τίποτα άλλο από το να δώσει εσφαλμένη αντίληψη στο κοινό, ότι κάτι συμβαίνει. Εμείς επιδιώκουμε τις πραγματικότητες και όχι τις αντιλήψεις».

«Είναι πολύ καλά γνωστό ότι η πολιτική ισότητα είναι εν των ων ουκ άνευ», ανέφερε ο κ. Ακιντζί και συμπλήρωσε: «Όποιο και είναι το όνομα της λύσης που θα εξευρεθεί πρέπει να περιλαμβάνει την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων. Δυστυχώς δεν βλέπουμε εποικοδομητική στάση για αυτό το θέμα στις άτυπες συναντήσεις με τον κ. Αναστασιάδη».

Κατά τον κ. Ακιντζί, αν το έργο για τους όρους εντολής βασιστεί στη δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, άλλες συγκλίσεις και το πλαίσιο της 30ηςΙουνίου του 2017, τότε υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας.

Υποστήριξε ακόμη ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία έχει δυσκολία να αποδεχθεί τις αρχές διαμοιρασμού της εξουσίας και ενεργής συμμετοχής στη βάση της πολιτικής ισότητας, που υπάρχει σε αυτά τα έγγραφα. Θα πρέπει να εξηγήσουν ξεκάθαρα τι είδος λύσης οραματίζονται, είπε.

 

«Όπως είπα στο τηλέφωνο στην κ. Λουτ χθες, δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να συνομολογήσουμε τους όρους αναφοράς, καθώς η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς επί της πολιτικής ισότητας συνεχίζεται με αυτόν τον τρόπο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ