Κυπριακό

Λευκωσία προς Άγκυρα: Η Κύπρος θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων

H Κύπρος θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων με πλήρη σεβασμό στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, απάντησε το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών στο τουρκικό ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας ότι ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει ξεκάθαρα διατυπώσει τη θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι θα επωφεληθούν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο μιας συμφωνημένης διευθέτησης του Κυπριακού.

Αυτή είναι η απάντηση του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας νωρίτερα σήμερα σε σχέση με τις δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της.

Σύμφωνα με την απάντηση της Λευκωσίας η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ «αποδεικνύει την έλλειψη σεβασμού από μέρους της Τουρκίας στο συμβατικό και εθιμικό διεθνές δίκαιο, όπως προκύπτει από τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, και την περιφρόνηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

«Το διεθνές δίκαιο προνοεί ότι ο φυσικός πλούτος μιας χώρας ανήκει στο κράτος και η ευθύνη διαχείρισής του έγκειται στην Κυβέρνησή του προς όφελος όλων των πολιτών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Συνεπώς, προστίθεται, «πράξεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο αντιτίθενται στο διεθνές δίκαιο, αλλά είναι εντελώς ανεδαφικές».

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία, για ακόμη μια φορά, καταφεύγει σε απειλές, έτσι ώστε να προωθήσει τα συμφέροντά της υπό το πρόσχημα των «ανησυχιών» για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνεται, «θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο».

«Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ξεκάθαρα διατυπώσει τη θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι θα επωφεληθούν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο μιας συμφωνημένης διευθέτησης του Κυπριακού», υπενθυμίζεται. Παράλληλα, αναφέρεται, «στις δικοινοτικές διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκε ότι οι φυσικοί πόροι θα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ομόσπονδης κυβέρνησης».

«Για τον σκοπό αυτό, καλείται η Τουρκία να συμβάλει με συγκεκριμένες ενέργειες στην επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη γρήγορης επανένωσης της Κύπρου, μέσω μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που θα επιτρέψει σε όλους τους Κύπριους να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους ελεύθερα και ειρηνικά», καταλήγει.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ο εκπρόσωπος του Χουσεϊν Μουφτούγολου κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά (σ.σ. έτσι αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία), να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του φυσικού αερίου στο νησί και να διακόψει τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι θα διαφυλάξει τα δικαιώματα της

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή την προχθεσινή συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με στελέχη της ExxonMobil στις Ηνωμένες Πολιτείες και απαντώντας σε ερώτηση, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι επαφές αυτού του είδους «δείχνουν για άλλη μια φορά ότι η «ελληνοκυπρική διοίκηση», στο πλαίσιο των μονομερών δραστηριοτήτων σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στην αυτόκλητη ΑΟΖ της, παραγνωρίζει τα αναφαίρετα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους του τουρκοκυπρικού λαού, των συνιδιοκτητών του νησιού».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε επίσης και με αφορμή την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου αδειοδότησης με τη χορήγηση αδειών σε εταιρείες κολοσσούς, ότι «η ελληνοκυπρική διοίκηση αδυνατεί να αντιληφθεί την ευεργετική για όλους δυνατότητα οικονομικής συνεργασίας τόσο στο νησί όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο που μπορεί να προκύψει από λύση του κυπριακού». Και επανέλαβε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι καταβάλουν εντατικές προσπάθειες για να υπάρξει διευθέτηση.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε «την ελληνοκυπριακή πλευρά που δεν αναγνωρίζει τους Τουρκοκύπριους ως ισότιμους εταίρους, να αποφύγει ενέργειες ως να ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης των φυσικών πόρων του νησιού και να σταματήσει τις δραστηριότητες στον τομέα των υδρογονανθράκων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ