Συνολικά 35 αλλοδαπούς εντόπισαν το πρωί του Σαββάτου 2 Αυγούστου οι λιμενικές αρχές στο Φαρμακονήσι, έπειτα από σχετική ενημέρωση που έλαβε το Λιμεναρχείο Λέρου για την αποβίβαση μεγάλου αριθμού ατόμων στην περιοχή.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, τα οποία εντόπισαν και συνέλεξαν 35 άτομα: 26 άνδρες, 7 γυναίκες και 2 ανήλικους.
Στο σημείο έσπευσε ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού, το οποίο μετέφερε τους μετανάστες στο λιμάνι Λακκί της Λέρου. Μία γυναίκα από την ομάδα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Λέρου για παροχή ιατρικής βοήθειας, ενώ οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Νήσου (Κ.Ε.Δ.Ν.) Λέρου.
Η λέμβος που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά τους βρέθηκε ημιβυθισμένη. Την υπόθεση ερευνά το Λιμεναρχείο Λέρου στο πλαίσιο προανάκρισης.