Η Ελλάδα βυθίζεται σε έναν εφιάλτη χωρίς επιστροφή, καθώς οι μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη κατακλύζουν την Κρήτη με πρωτοφανή ένταση, μετατρέποντας το νησί σε πύλη εισόδου για χιλιάδες που δεν πρόκειται να φύγουν ποτέ. Τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025, ακόμα 557 μετανάστες αποβιβάστηκαν στις ακτές της Κρήτης και της Γαύδου, εντείνοντας την ασφυκτική πίεση σε μια χώρα που μοιάζει να χάνει τον έλεγχο των συνόρων της.
Οι καθημερινές αφίξεις, που δεν δείχνουν κανένα σημάδι επιβράδυνσης, απειλούν να αλλοιώσουν για πάντα την κοινωνική και πολιτισμική ταυτότητα της Ελλάδας, ενώ οι αρχές παρακολουθούν αμήχανες μια κρίση που κλιμακώνεται ανεξέλεγκτα.

Πάνω από 60 Νέοι Μετανάστες σε Μία Μέρα
Τη Δευτέρα, δύο επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), με τη συμμετοχή του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Frontex, οδήγησαν στη διάσωση 489 μεταναστών νότια της Κρήτης και της Γαύδου. Νωρίς το πρωί, πλοίο της Frontex εντόπισε δύο λέμβους με 230 άτομα, ενώ λίγες ώρες αργότερα, τρεις ακόμα λέμβοι με 259 επιβαίνοντες εντοπίστηκαν στη ίδια περιοχή. Το απόγευμα, επιπλέον 68 μετανάστες αποβιβάστηκαν στην παραλία Χρυσόστομος και μεταφέρθηκαν στους Καλούς Λιμένες, με προορισμό προσωρινές δομές στο Ηράκλειο.

Την Κυριακή, ο αριθμός έσπασε κάθε ρεκόρ, με 964 μετανάστες να φτάνουν σε μόλις 24 ώρες σε περιοχές όπως η Γαύδος, η Παλαιόχωρα, η Αγία Γαλήνη και ο Λέντας.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: από τις αρχές του 2025, 7.124 μετανάστες έχουν φτάσει στην Κρήτη, ξεπερνώντας ήδη τις 4.820 αφίξεις του 2024
Η Ελλάδα ως Προορισμός Μονής Κατεύθυνσης
Οι μετανάστες, που προέρχονται κυρίως από χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, μεταφέρονται στην ενδοχώρα σε δομές όπως η Αγυιά στα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, όπου υποβάλλονται σε υγειονομικούς ελέγχους και ταυτοποίηση . Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι σκληρή: οι περισσότεροι δεν πρόκειται να φύγουν ποτέ. Οι αιτήσεις ασύλου είναι χρονοβόρες, οι απελάσεις δαπανηρές και δύσκολες, και η Ελλάδα, εγκλωβισμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, αδυνατεί να σταματήσει τις ροές

Οι δομές φιλοξενίας έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, με το Εκθεσιακό Κέντρο της Αγυιάς να μοιάζει πλέον με υπερφορτωμένο κέντρο κράτησης.Οι τοπικές κοινωνίες, από τη Γαύδο μέχρι το Ηράκλειο, βιώνουν καθημερινά την πίεση, με κατοίκους να εκφράζουν αγανάκτηση για την ανεξέλεγκτη κατάσταση.
Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, η κρίση κλιμακώνεται. Από τα τέλη Ιουνίου, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού επιχειρούν σε διεθνή ύδατα, 12 ναυτικά μίλια από τις λιβυκές ακτές, για να αποτρέψουν τις ροές, αλλά οι διακινητές βρίσκουν συνεχώς νέες διαδρομές.
Η διπλωματική κινητικότητα, με συναντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ στη Βεγγάζη και την επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης Θάνου Πλεύρη στη Λιβύη μαζί με τον Επίτροπο της ΕΕ Μάγκνους Μπρούνερ, αποσκοπεί σε συνεργασία με τις λιβυκές αρχές, αλλά τα αποτελέσματα παραμένουν αβέβαια.
Οι ροές, που εντείνονται από τον Σεπτέμβριο του 2023, δεν δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης, με τις καλές καιρικές συνθήκες να ενισχύουν τις αφίξεις.Η Ελλάδα, στο έλεος της Λιβύης, της Αιγύπτου και της Τουρκίας, μοιάζει να βουλιάζει υπό το βάρος μιας κρίσης που απειλεί να την καταπιεί.
Η Κρήτη, κάποτε σύμβολο ελληνικής περηφάνιας, έχει μετατραπεί σεπύλη μιας μεταναστευτικής κρίσης που απειλεί να αλλάξει το πρόσωπο της Ελλάδας.Οι καθημερινές αφίξεις, με εκατοντάδες ανθρώπους να στοιβάζονται σε υπερφορτωμένα σκάφη, δεν είναι απλώς στατιστικό πρόβλημα – είναι μια υπαρξιακή απειλή. Οι μετανάστες, που μεταφέρονται στην ενδοχώρα, εγκαθίστανται σε δομές που δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος, ενώ η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται σκληρά.
Αν η κατάσταση συνεχιστεί, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την ψυχή της, καθώς οι ροές δεν πρόκειται να σταματήσουν.