Εσωτερική Ασφάλεια

Ξεκρέμαστο αφήνει ο Υπουργός Άμυνας τον Θεoδωρικάκο για την διαρροή εμπιστευτικού εγγράφου σε τηλεοπτική εκπομπή;

Το μπαλάκι των ευθυνών πετά στο κ. Θεοδωρικάκο, με  απάντηση του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, για την γνωστή εμφάνιση του Υπουργού Προστασίας του πολίτη με έγγραφο  με διαβάθμιση “εμπιστευτικό” σε τηλεοπτική εκπομπή, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αφορά όχι μόνο πολιτικούς αλλά και τα στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς και το πολιτικό προσωπικό άλλων υπουργείων που γίνονται αποδέκτες εγγράφων με διαβάθμιση "εμπιστευτικού" και άνω, και αφορούν ευαίσθητες και κυρίως απόρρητες πληροφορίες και σχέδια, τα οποία επουδενί δεν πρέπει να βγουν σε κοινή θέα, μέσω κοινωνικών δικτύων, βίντεο, ή οτιδήποτε άλλο.     

Το θέμα έφερε την ανεξάρτητη Βουλευτή Αγγελική  Αδαμοπούλου να κάνει κοινοβουλευτική ερώτηση στις 29 Αυγούστου 2022, και την απάντηση  να έρχεται χθες.

“Πρόσφατα, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της διαπιστώνει και επισημαίνει το ατόπημα στο οποίο καταγγέλλει ότι υπέπεσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη καθώς παρουσίασε σε κοινή θέα, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, διαβαθμισμένο έγγραφο χαρακτηρισμένο ως «εμπιστευτικό» του Γενικού Επιτελείου Στρατού".

Στην συνέχεια ακολουθεί η ανακοίνωση προκειμένου να καταστεί ευρέως αντιληπτή η σπουδαιότητα του θέματος”, αναφέρει η Βουλευτής στην ερώτηση της.

Απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για το θέμα Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

ΣΧΕΤ.: Ερώτηση 7020/30-08-2022 της Βουλής των Ελλήνων

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε η Βουλευτής κα Αγγελική Αδαμοπούλου, με θέμα «Εμπιστευτικό έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Στρατού εκτίθεται στην τηλεόραση», σας γνωρίζω ότι, για την έκδοση και αποστολή εμπιστευτικού εγγράφου του ΓΕΣ προς τη Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τηρήθηκαν όλες οι προβλέψεις του Εθνικού Κανονισμού Ασφαλείας και του Διακλαδικού Κανονισμού Στρατιωτικής Αλληλογραφίας.

Σε κάθε περίπτωση, η διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών για ζητήματα που άπτονται επιχειρησιακών στοιχείων ή θεμάτων εθνικής ασφαλείας, όπως δυνατότητες συστημάτων, αποθέματα, τοποθεσίες ανάπτυξης μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων, κ.λπ. είναι μη αποδεκτή και προβληματίζει, τόσο την Πολιτική, όσο και τη Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Για το λόγο αυτό, σε πρόσφατη ομιλία μου στη Βουλή των Ελλήνων ανέπτυξα έναν εύλογο προβληματισμό και απηύθυνα παραίνεση για μηδενική ροή τέτοιου είδους πληροφοριών.

Προς επίρρωση των προλεχθέντων, έχω ήδη καλέσει τα Γενικά Επιτελεία και έχω δώσει σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες διερεύνησης τυχόν τέτοιων φαινομένων, και σε περίπτωση που εντοπιστούν τέτοιες περιπτώσεις να μην αντιμετωπίζονται, πλέον, με όρους πειθαρχικού παραπτώματος, αλλά ποινικού, όπως άλλωστε προβλέπεται από τον ισχύοντα Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα.

Κατά τα λοιπά αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

 

 

Το θέμα αυτό με την αποκάλυψη ευαίσθητων και πολλές φορές στο παρελθόν απόρρητων εγγράφων, φέρνει στο φως ένα τεράστιο ζήτημα , το οποίο αφορά την αποκάλυψη είτε διαβαθμισμένων εγγράφων, είτε σημαντικών στοιχείων που αφορούν την εθνική άμυνα σε προσωπικές ιστοσελίδες σε κοινωνικά δίκτυα, είτε ρεπορτάζ, τα οποία δεν έχουν ελεγχθεί επαρκώς για το τι στοιχεία μπορούν να δώσουν στους Τούρκους για παράδειγμα, χωρίς αυτοί να κάνουν τίποτα.

Πολλές φορές έχουμε δει στην τηλεόραση εικόνες ή άλλες  πληροφορίες στο διαδίκτυο και αφορούν ελληνική διάταξη δυνάμεων σε νησί για παράδειγμα, οι οποίες δεν θα έπρεπε να είναι εκεί σε καμία των περιπτώσεων.  

Η εποχή μας είναι η περίοδο της μετάδοσης χιλιάδων πληροφοριών σε ελάχιστο χρόνο, πολλών από τις οποίες είναι άχρηστες, σε εκατομμύρια χρήστες, και από εκεί σε άλλους, και ούτε καθεξής.

Το διαδίκτυο και η τηλεόραση είναι δύο μέσα που εμπεριέχουν πληροφορίες διαβαθμισμένες, οι οποίες πολλές φορές από άγνοια κινδύνου, φτάνουν στα αυτιά και τα μάτια αυτών που δεν πρέπει να τις δουν.

Οι ΗΠΑ έχουν λύσει κατά κάποιο τρόπο το θέμα της διαρροής  διαβαθμισμένων πληροφοριών σε περίοδο έντασης, πολεμικών επιχειρήσεων, ή άλλων πολέμων, με ειδικό τμήμα τύπου που “φιλτράρει” και πιστοποιεί ή διαψεύδει άμεσα τυχόν “πληροφορίες”, που δεν είναι αληθινές με το που κυκλοφορήσουν.

Το θέμα της διαρροής εμπιστευτικών εγγράφων όλων των υπουργείων στο τύπο, είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που απαιτεί ίσως και νέα νομοθετική ρύθμιση με αυστηρότατες ποινές, ειδικά τώρα που η ένταση με την Τουρκία σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο είναι σε τρομερά υψηλά επίπεδα.             

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί αιφνιδίασαν ξανά την ρωσική αεράμυνα κτυπώντας Κούρσκ και Ντονιέτσκ-Κινδυνεύει και η Μόσχα αναρωτιούνται Ρώσοι ειδικοί (Βίντεο)

Η Ουκρανία κάνει χρήση σοβιετικής εποχής μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων-UAV Tupolev Tu-141 Strizh (πύραυλος τύπου...