απαγόρευση συναθροίσεων
Εσωτερική Ασφάλεια
Ενημερώθηκε στις:

ΣτΕ: Νόμιμη η απαγόρευση συναθροίσεων - "Ηττα" για όσους ήθελαν να κάνουν πορεία για το Πολυτεχνείο

Λόγους δημοσίου συμφέροντος είδε η Δικαιοσύνη και απέρριψε την αίτηση του Γιάννη Βαρουφακη και υπολοίπων προσφευγόντων για ακύρωση της απόφασης του αρχηγού της ΕΛΑΣ. Με αυτήν δεν επιτρέπονται εορταστικές εκδηλώσεις για την αυριανή επέτειο του Πολυτεχνείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικότερα, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικράτειας κ. Σάρπ απέρριψε την αίτηση για έκδοση προσωρινής διαταγής για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημοσίας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19.

Η κυρία Σαρπ εισήγαγε την αίτηση των προσφευγόντων στην Ολομέλεια του ΣτΕ και απέρριψε την αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα.

Το θέμα των απαγορεύσεων προσέλαβε διαστάσεις με την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας και ζήτησε την ανάκληση της απαγορευτικής διαταγής του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιδρώντας στο γενικό της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα και από τις 15 ως και τις 18 του μηνός.

Δύο μέλη όμως της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο Δημήτριος Φούκας και η Ελευθερία Κώνστα με ξεχωριστή ανακοίνωση τους έκαναν λόγο «για καταρράκωση της Ενώσεως Δικαστών και για εκτροπή από το ρόλο της», ενώ σημείωσαν πως με την ανακοίνωση της πλειοψηφίας «η Ένωση μετέχει στην πολιτική διαμάχη και μάλιστα με ρόλο ηγετικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπέρ της συνταγματικότητας των μέτρων της Ελληνικής Αστυνομίας τάχθηκαν επίσης με δηλώσεις τους καθηγητές του συνταγματικού δικαίου, μεταξύ των οποίων, Ευάγγελος Βενιζέλος και οι ομότιμοι Νίκος Αλιβιζάτος και Αντώνης Μανιτάκης και άλλοι, που τοποθετήθηκαν υπέρ της νομιμότητας και συνταγματικότητας των απαγορεύσεων για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ