Εσωτερική Ασφάλεια

Μπουλντόζες στις επιταγμένες περιοχές στα νησιά την άλλη εβδομάδα

Τις προτάσεις των τοπικών αρχών για τις δομές που θα γίνουν στα νησιά, περιμένει η κυβέρνηση την Παρασκευή που έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο υπουργείο Μετανάστευσης μετά την ολιγοήμερη ανακωχή Μηταράκη - Μουτζούρη.Ο πήχης των προσδοκιών είναι πολύ χαμηλά πάντως διότι εάν υπήρχαν ιδέες για άλλες περιοχές από αυτές που επιτάχθηκαν στα τρία νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος) θα είχαν διατυπωθεί τους προηγούμενους μήνες, όπως εκτιμούν πηγές του Μαξίμου με τις οποίες συνομίλησε το Newpost.

Εφόσον και πάλι δεν καταλήξουν οι συζητήσεις - που είναι και το πιθανό- η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη αν είναι δυνατόν ακόμη και την επόμενη Δευτέρα - Τρίτη να στείλει μπουλντόζες στις επιταγμένες περιοχές για να αρχίσουν οι χωματουργικές εργασίες των περιφράξεων.

Στις 14 Φεβρουαρίου υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Θεοδωρικάκου, Μηταράκη, Οικονόμου με την οποία χορηγείται άδεια χωροθέτησης και κατασκευής (περίφραξη, χωματουργικά) στην επιταχθείσα έκταση των 625 στρεμμάτων, στο «17» του Αίπους, στη Χίο καθώς και στην Λέσβο και την Σάμο. Θα ακολουθήσουν με fast track διαδικασίες οι περιβαλλοντικές και κατασκευαστικές άδειες για να μπορούν να είναι έτοιμες οι δομές μέσα σε 5-6 μήνες το μάξιμουμ  όπως αναφέρει η Χριστίνα Κοραή.

 

Το παρασκήνιο

Ο υπουργός Μετανάστευσης μπορεί στον ειρμό του λόγου του να δήλωσε στον τηλεοπτικό αέρα της ΕΡΤ ότι «παγώνει»τις διαδικασίες για να ξανακαθίσει στο τραπέζι με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και τους δημάρχους, αλλά όπως αποκαλύπτει το παρασκήνιο γρήγορα κατάλαβε την βαρύτητα των όσων είπε.

Έσπευσε από μόνος του στο Μαξίμου και αφού συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να απολογηθεί, ανέβασε στο Instagram ανάρτηση όπου έγραφε ότι «όλα είναι έτοιμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου».

Καμία συζήτηση δεν πρόκειται να αρχίσει «εκ του μηδενός» προειδοποιεί το Μαξίμου, καθώς αυτή η εντύπωση δόθηκε όταν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου το έθεσε ως όρο και ο Μηταράκης δεν του απάντησε.

 

«Αναμέτρηση»

Στις επιταγμένες περιοχές ήδη επικρατεί μεγάλη αναστάτωση, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε απόσταση από χωριά και πόλεις. Το σχήμα μιας ελληνικής σημαίας και ένα «όχι» που φαίνονται από ψηλά σχεδιάστηκαν στο έδαφος, τόνοι πλαστικού από βάρκες και σωσίβια με τα οποία έφτασαν στα νησιά πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν και αδειάστηκαν με τα φορτηγά του δήμου στις επίμαχες περιοχές που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναφορτωθούν και να απομακρυνθούν.

Θέσεις μάχης θα πάρουν οι νησιώτες απέναντι στις μπουλντόζες. Θα πρέπει να πειστούν ότι όντως οι νέες δομές θα συμμαζέψουν το χάος και η κυβέρνηση έχει σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών που θα φέρει αποτελέσματα.

Τετ α τετ με Ζεεχόφερ

Στο Βερολίνο συναντιούνται την Πέμπτη ο Νότης Μηταράκης και ο Γιώργος Κουμουτσάκος με τον Χορστ Ζεεχόφερ. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών έχει καταθέσει πρόταση για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική παροχής ασύλου την οποία θα προωθήσει κατά την γερμανική προεδρία της ΕΕ το β´ εξάμηνο του 2020.

Ταυτόχρονα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς προωθεί -περνώντας μέχρι στιγμής κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί στο πρόσωπο του- το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για άσυλο. Η δήλωση ΕΕ - Τουρκίας αν και όλοι διαπιστώνουν ότι έχει κενά παραμένει σε ισχύ, με πιο κρίσιμη την πτυχή ότι η τυχόν μετεγκατάσταση των μεταναστών στην ενδοχώρα αποτρέπει τις επιστροφές.

Οι ελληνικές θέσεις

Ο αν.υπουργός Μετανάστευσης Γ. Κουμουτσάκος έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο με τις ελληνικές θέσεις για το μεταναστευτικό. Τέσσερις είναι οι άξονες:

- Δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών σε τρίτες χώρες.

- Ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού για καταπολέμηση δικτύων διακινητών.

- Δικαιότερη κατανομή βαρών και επίδειξη αλληλεγγύης κάθε μορφής στις χώρες πρώτης γραμμής με απτά αποτελέσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 «Διακήρυξη Αθηνών» για τα ασυνόδευτα

Ο Γ. Κουμουτσάκος από τον περασμένο Σεπτέμβριο προωθεί την ιδέα να γίνει στην Αθήνα μια διεθνής διάσκεψη για τα ασυνόδευτα παιδιά. Θετικά έχουν αντιδράσει η Unicef, η ύπατη αρμοστεία προσφύγων του ΟΗΕ, και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αλλά και η Κροατική προεδρία και η Κομισιόν.

Είναι πιθανόν να γίνει στο τέλος της Άνοιξης. Η πρόταση για την διάσκεψη θα τεθεί στον Ζεεχόφερ. Ο στόχος είναι να υπογραφεί η «Διακήρυξη των Αθηνών» για τα ασυνόδευτα παιδιά και να συνδυαστεί με ένα πρόγραμμα έμπρακτης στήριξης τους.

Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα γύρω στα 5000 ασυνόδευτα παιδιά που έφτασαν με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Η καμπάνια στο Αφγανιστάν

Ένα ακόμη fake new κυκλοφόρησε χθες. Ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει καμπάνια στο Αφγανιστάν που να αποτρέπει τους Αφγανούς να έρθουν στην Ελλάδα. Η φήμη διαψεύστηκε κατηγορηματικά από συνεργάτες του αν. υπουργού Μετανάστευσης Γιώργου Κουμουτσάκου. Οι λόγοι είναι πολλοί.

Γενικώς τέτοιες καμπάνιες και κοστίζουν πάρα πολύ και δεν αποδίδουν διότι υπάρχουν πολλές τοπικές διάλεκτοι σε αυτές τις χώρες. Επίσης οι Αφγανοί που έρχονται στην Ελλάδα, στην μεγάλη πλειονότητα τους ήδη είχαν φύγει από το Αφγανιστάν για το Ιράν όπου αναζήτησαν καλύτερες συνθήκες αλλά λόγω της έκρυθμης κατάστασης και εκεί συνέχισαν το ταξίδι της μετανάστευσης κλπ.

Κάτι που εξετάζεται, πάντως, είναι ότι αυτοί που δεν δικαιούνται άσυλο και οικειοθελώς θα επιστρέφουν, να έχουν ένα μεγαλύτερο οικονομικό κίνητρο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ