Εσωτερική Ασφάλεια

«Κόβουν τις γέφυρες» με την Αθήνα οι νησιώτες: «Μετασεισμοί» για τις κλειστές δομές

Σε αυτό το πλαίσιο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, στην έκτακτη συνεδρίασή αποφάσισε να σταματήσει κάθε διάλογο με την κυβέρνηση και να προσφύγει δικαστικά κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Παράλληλα το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ζητά «να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με μοναδικό θέμα συζήτησης το προσφυγικό - μεταναστευτικό, αλλά και προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Παράλληλα, ζητά να ενημερωθεί και το ευρωκοινοβούλιο για τις πρακτικές που προσπαθεί να εφαρμόσει στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου η Κυβέρνηση».

Τέλος επιβεβαιώθηκε ότι την Πέμπτη στις 10 το πρωί θα υπάρξει συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών, μαζί με βορειοαιγαιοπελαγίτες που ζουν μόνιμα στην Αττική, καθώς και αιρετούς των νησιών που θα ταξιδέψουν αυθημερόν στην Αθήνα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα, το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου αναφέρει:

  • Καταδίκη των πρακτικών της επίταξης
  • Διακοπή διαλόγου με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης μέχρι να υπάρξει ανάκληση της ΠΝΠ για την επίταξη
  • Την επαναβεβαίωση προηγούμενης απόφασης για την αποσυμφόρηση των νησιών και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών
  • Να επιμείνει ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί καμία νέα δομή και να κλείσουν οι ήδη υπάρχουσες
  • Να ζητήσει την πραγματοποίηση σύσκεψης πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • Να ζητήσει την πραγματοποίηση προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή
  • Να ενημερωθεί η Ευρωβουλή
  • Να υπάρξει στήριξη όλων των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων των δήμων
  • Να κινηθεί δικαστικά με όλα τα μέσα κατά της ΠΝΠ 

 
 

Μπαράζ δικαστικών προσφυγών  

 


Αξίζει να σημειωθεί πως έχει ήδη προαναγγελθεί δικαστική προσφυγή κατά της ΠΝΠ από μια σειρά Δήμων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπως αυτός της Δυτικής Λέσβου.

Καταδικάζει και ο δήμος Χίου

Στο ίδιο μήκος κύματος και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Χίου, που ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα που καταδικάζει την κυβερνητική απόφαση περί επιτάξεων.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προβλέπει ότι θα προσφύγει δικαστικά κατά της ΠΝΠ και κάθε υπουργικής απόφασης ή άλλης διοικητικής πράξης που θα σχετίζεται με την επίταξη.

Παράλληλα, συγκροτεί ομάδα με επιστημονικούς υποστηρικτές κατά των πράξεων που προβλέπει η ΠΝΠ και δηλώνει ότι ουδεμιά υπηρεσία ή νομικό πρόσωπο του δήμου Χίου δεν θα συμβάλει στην υλοποίηση της νέας δομής.

«Όχι» και από τη Λέρο

Για προσβολή των κατοίκων της Λέρου στους αγώνες που έδωσαν από το 2015 και τον ανθρώπινο σεβασμό που έδειξαν στους χιλιάδες μετανάστες που πέρασαν από το νησί έκανε λόγο ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας, μιλώντας στον Θέμα 104,6. «Από το νησί πέρασαν χιλιάδες πρόσφυγες από το 2015 και έρχεται η κυβέρνηση η οποία προεκλογικά εξήγγειλε αποσυμφόρηση, έρχεται σήμερα με αστραπιαιά κίνηση να δεσμεύσει κάτι, να το περάσει με τον χειρότερο τρόπο στη χώρα της δημοκρατίας για να κατασκευάσουν κλειστή δομή» πρόσθεσε οργισμένος.

«Θέλουν να επαναφέρουν τις φυλακές στη Λέρο και τα νησιά» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο οι 3500 μετανάστες που βρίσκονται στη Λέρο «μένουν σε παλαιά εγκαταλελλειμένα κτήρια σε συνθήκες που είναι επικίνδυνες και προσβάλουν τους ανθρώπους».

Όπως εξήγησε «η υπάρχουσα δομή μπορεί να φιλοξενήσει 800 ανθρώπους . Τώρα λένε ότι αντί για 10 στρέμματα επιτάσσουμε και τα 70 στα Λέπιδα με αποτέλεσμα να επεκταθεί η δομή και να φιλοξενούνται περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες». «Θα δώσουμε αγώνα για να μην μετατραπεί το νησί μας σε ένα απέραντο hotspot» κατέληξε ο κ. Κόλλιας.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε 1.100 στρέμματα θα γίνουν τα νέα hotspots σε Σάμο, Λέσβο, Χίο 

 


Συνολικά 1.100 στρέμματα επιτάσσονται σε Σάμο, Λέσβο και Χίο για τη δημιουργία νέων δομών, που θα φιλοξενήσουν μετανάστες και πρόσφυγες τους προσεχείς μήνες εν μέσω των αντιδράσεων που καταγράφονται στις τοπικές κοινωνίες των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου. «Για την αποφυγή διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας, προκειμένου να εξασφαλισθεί η συνεχής και αδιατάρακτη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος διάδοσης λοιμωδών, μολυσματικών ή μεταδοτικών νόσων στις νήσους Λέσβο, Χίο και Σάμο επιτάσσονται τα εξής ακίνητα», αναφέρεται στη σχετική απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, με την επίταξη να έχει διάρκεια 3 ετών.

Στο πλαίσιο αυτό, επιτάσσεται γεωτεμάχιο εκτός οικισμού εμβαδού 216.067,87τμ στο δήμο Ανατολικής Σάμου στη θέση «ΖΕΡΒΟΥ», γεωτεμάχιο εκτός οικισμού 260.986τμ στο δήμο Δυτικής Λέσβου στη θέση «ΚΑΡΑΒΑΣ» και γεωτεμάχιο εκτός οικισμού επίσης 624.713,10τμ στο δήμο Χίου, που βρίσκεται σε θέση «ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΛΑΚΟΣ-ΨΕΙΡΑ». Σύμφωνα με όσα ορίζονται στην υπουργική απόφαση, δεν υπάρχει αναφορά για «κλειστές» δομές καθώς οι συγκεκριμένες εκτάσεις θα χρησιμοποιηθούν, όπως σημειώνεται, για την εγκατάσταση και λειτουργία Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων.


Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: α)Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης(ΚΥΤ), β)Κινητές Μονάδες Υποδοχής και Ταυτοποίησης, γ)ανοικτές Δομές Προσωρινής Υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών, οι οποίοι έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία, δ)ανοικτές δομές Προσωρινής Φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών, που βρίσκονται σε διαδικασία επιστροφής ή των οποίων η απομάκρυνση έχει αναβληθεί. Στα γεωτεμάχιο που επιτάσσονται είναι δυνατό να δημιουργηθούν ανοικτές δομές Προσωρινής Υποδοχής Αιτούντων Διεθνή Προστασία καθώς και διακριτοί χώροι με τις κατάλληλες προδιαγραφές για την παραμονή ατόμων, που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ