Εσωτερική Ασφάλεια

Frontex: Οι μεταναστευτικές εισροές έχουν αυξηθεί κατά 25% στα ελληνικά νησιά

Παρά τη γενική μείωση, ο αριθμός των μεταναστών που εισέρχονται στα ελληνικά νησιά είναι αυξημένος.

Ο αριθμός ανιχνεύσεων των παράνομων συνοριακών διελεύσεων μεταναστών στα κυριότερα μεταναστευτικά δρομολόγια της Ευρώπης αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 4% από τον προηγούμενο μήνα σε περίπου 10 500, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Frontex, η αρμόδια υπηρεσία φύλαξης των συνόρων της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη Frontex, συνολικά, το σύνολο των πρώτων επτά μηνών του 2019 ήταν 30% χαμηλότερο από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του Ιουλίου 2019 δεν περιλαμβάνουν τον αριθμό των ανιχνεύσεων στην Κύπρο.

Αναλυτικά σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Ανατολική Μεσόγειο, αυτή παρέμεινε η πιο πυκνή μεταναστευτική διαδρομή στην Ευρώπη με περίπου 5 800 ανιχνεύσεις τον Ιούλιο του 2019. Κατά τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, ο συνολικός αριθμός ανιχνεύσεων στην περιοχή αυτή μειώθηκε κατά 6% σε σχέση με πέρυσι σε σχεδόν 28 200.

Όμως παρά τη συνολική μείωση, ο αριθμός των αφίξεων στα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο αυξήθηκε κατά ένα τέταρτο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι περισσότεροι μετανάστες που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή ήταν υπήκοοι του Αφγανιστάν.

Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που έλαβαν τη διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 22% από τον προηγούμενο μήνα σε σχεδόν 2 900.

Το σύνολο για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου ήταν περίπου 13.000, κατά 41% λιγότερο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο αριθμό ανιχνευθέντων μεταναστών στη συγκεκριμένη διαδρομή τους πρώτους επτά μήνες του 2019.

Ο αριθμός των μεταναστών που διέρχονται από την Κεντρική Μεσόγειο τον Ιούλιο ανήλθε σε περίπου 1.100 άτομα. Το σύνολο των πρώτων επτά μηνών του έτους ανήλθε σε περίπου 4 900, λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι πολίτες της Τυνησίας, του Σουδάν και του Πακιστάν ήταν οι πιο συχνές εθνότητες σε αυτή τη διαδρομή κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου.

Τέλος στα Δυτικά Βαλκάνια σημειώθηκαν 460 ανιχνεύσεις παράνομων διελεύσεων των συνόρων τον Ιούλιο. Το σύνολο για τους πρώτους επτά μήνες έφτασε τις 5.800 , διπλασιάζοντας τον αριθμό από το προηγούμενο έτος. Οι υπήκοοι του Αφγανιστάν και του Ιράν αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μερίδιο των μεταναστών που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ