Ενέργεια

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου και Ισραήλ: Θέμα ωρών αποτελεί η έκδοση της NAVTEX από τις ελληνικές αρχές

Θέμα ωρών αποτελεί η έκδοση της NAVTEX από τις ελληνικές αρχές, που θα ορίζει τον χρόνο και τον τόπο των ερευνών για την πόντιση του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης με Κύπρο και Ισραήλ.

Όπως διαμηνύει η ελληνική πλευρά, οι έρευνες δεν πρόκειται να αναβληθούν αλλά να ξεκινήσουν άμεσα, με βάση και τον προγραμματισμό της εταιρείας που τις έχει αναλάβει.

Οι έρευνες έχουν ολοκληρωθεί από τα νότια της Κρήτης μέχρι τα νότια της Κάσου και της Καρπάθου και το επόμενο στάδιο αφορά στην ανοιχτή θάλασσα, νότια της Ρόδου, εντός της δυνητικής ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

Όπως αναφέρουν ειδικοί στον ΑΝΤ1, η πόντιση καλωδίων δεν παράγει δικαιώματα αλλά θα ήταν αναμενόμενο να υπάρξει ενόχληση ή αντίδραση από την τουρκική πλευρά και αν συμβεί αυτό, τότε θα ήταν αναμενόμενο να υπάρξει και αντίδραση του ελληνικού στόλου, προκειμένου να προστατέψει τα ερευνητικά σκάφη.

Αυτό φυσικά μπορεί να σημάνει νέα κρίση, ενώ η Άγκυρα ήδη φαίνεται πολύ ενοχλημένη και μελετά τις επόμενες κινήσεις της. «Οι δραστηριότητες αυτές παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και αποτελούν μονομερή προκλητικά βήματα της Ελλάδας», σημειώνει ο τουρκικός φιλοκυβερνητικός τύπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σε αυτό το σχέδιο δεν είμαστε μόνοι μας, καθώς η Ε.Ε. το πληρώνει (περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ), η Γαλλία ενδιαφέρεται γιατί δική της εταιρεία το έχει αναλάβει, και φυσικά υπάρχει και το Ισραήλ περιμένει που περιμένει την ολοκλήρωσή του.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Η κυβέρνηση δεν δίνει παράταση, δίνει τελεσίγραφο! Αν δεν εκδώσετε τον Προσωπικό Αριθμό εως τις 5 Νοεμβρίου θα "μπλοκάρουν" οι συναλλαγές σας με το Δημόσιο

Ή τον ενεργοποιείς ή θα αποκλειστείς από το δημόσιο.Θα αποκλείεστε από κάθε συναλλαγή με το Δημόσιο – από φόρους και...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Είμαστε κοντά σε πρωτοφανή γεγονότα- Τι ετοιμάζουν Κίνα και Ρωσία αμέσως μόλις χτυπήσουν στρατιωτικά οι ΗΠΑ την Βενεζουέλα και τον Μαδούρο;

Δεν υπάρχουν αξιόπιστες Ένοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας και ο ηγέτης χώρας ζητά μετακίνηση Ρώσων και Κινέζων...