Ενέργεια

Η μεγαλύτερη βάση του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία- Αγωγοί καυσίμων στην Αλεξανδρούπολη και νέος τερματικός σταθμός LNG

Η “Σούδα του Βορρά”, μετατρέπεται από τις ΗΠΑ στην μεγαλύτερη ανεφοδιαστική βάση της συμμαχίας για την Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα τροφοδοτούν μέσω του λιμένα και των εγκαταστάσεων της πόλης αυτής, την ΕΕ με υγροποιημένο φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ενώ συγχρόνως, στο λιμάνι θα εκφορτώνονται και θα προωθούνται χιλιάδες οπλικά συστήματα, ( άρματα μάχης, φορτηγά, ΤΟΜΑ)σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

 

Για το θέμα αυτό είχαμε σύσκεψη για την ενέργεια, τους αγωγούς μεταφοράς καυσίμων από Νότο προς Βορρά και τον ρόλο της Ελλάδος δια μέσου του λιμένα Αλεξανδρούπολης στην ενεργειακή ασφάλεια & διαφοροποίηση της Ευρώπης με αξιωματικούς του ΝΑΤΟ”, ανέφερε ο επικεφαλής του Λιμανιού Αλεξανδρούπολης κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ.

Ο ίδιος τόνισε ότι η “τεχνική σύσκεψη σήμερα με τον CEO του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρη Πολίτη τον Εκτελεστικό Σύμβουλο Παναγιώτη Σταμπουλίδη & στελέχη του Ταμείου για τα άμεσα έργα στρατηγικής σημασίας, την επίσπευση των χρόνων υλοποίησης καθώς και τις επόμενες φάσεις των έργων υποδομής”.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι είχαμε “εκφόρτωση 4.800m καδενών αγκύρωσης για την πρόσδεση σε μερικούς μήνες του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG FSRU στο σημείο μόνιμης αγκυροβόλησης του, 17.6 km νοτιοδυτικά του λιμένα Αλεξανδρούπολης και 10 km (5,4 ναυτικά μίλια) από την ακτή.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Αλεξανδρούπολη και την Ελλάδα

Η συμμαχία και οι ΗΠΑ έχουν μεγάλα σχέδια για την περιοχή αυτή, τα οποία ξεκινούν από τις ράγες των ελληνικών σιδηροδρόμων, που πρέπει να εκσυγχρονιστούν άμεσα, μέχρι τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου και τον λιμένα.

Επίσης το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης παίζει ήδη καθοριστικό ρόλο στην επισιτιστική κρίση της έλλειψης σιτηρών με καθημερινά φορτία να εκφορτώνονται μέσω του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου όπου 200.000 τόνοι σιτηρών τον μήνα μεταφορτώνονται σε πλοία.

Εννοείται ότι για ένα μεγάλο γεωστρατηγικό συγκοινωνιακό σημείο που παρακάμπτει τα Στενά του Βοσπόρου και μειώνει σημαντικά την αξία τους επιβάλλεται η εθνική αξιοποίησή του.

Το αμερικανο-εβραϊκό ινστιτούτο Jinsa, σε ειδική έκθεση του ανέφερε ότι “η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενισχύει ραγδαία τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας και της εταιρικής της σχέσης της στον τομέα της ασφάλειας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία έχει ήδη κάνει μεγάλα βήματα τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο βόρειο Αιγαίο.

Παρακάμπτοντας σημεία εμπλοκής, που ελέγχονται από μια αναξιόπιστη και συχνά ανταγωνιστική Τουρκία, προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για την επίτευξη κοινών διατλαντικών στόχων για τη μείωση της επικίνδυνης εξάρτησης της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.

Έτσι έχουμε ενίσχυση της στάσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην ολοένα και πιο αμφισβητούμενη Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα.

Τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους στο ΝΑΤΟ  ξεκίνησαν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει το λιμάνι και η Ελλάδα γενικότερα, με :

Α. Επέκταση της ικανότητας εισαγωγής και διανομής φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης.

Β. Ενίσχυση της υποστήριξης των ΗΠΑ για την δημιουργία ενεργειακής υποδομής της Ευρώπης μακριά από τη Ρωσία και προς το νότο·

Γ. Υποστήριξη της ειρηνικής ανάπτυξης των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου.

Δ. Επέκταση του αγωγού καυσίμων του ΝΑΤΟ Αθήνα-Καβάλα προς την Αλεξανδρούπολη και τα Ανατολικά Βαλκάνια.

Ε. Ενίσχυση των οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων της Ανατολικής Ευρώπης με την Αλεξανδρούπολη. Κρατώντας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μακριά από τα χέρια της Ρωσίας. και Εμβάθυνση της συνεργασίας των ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας με την Ελλάδα ευρύτερα”, καταλήγει το ινστιτούτο.

Αυτό που ισχύει είναι ότι δημιουργείται ένα νέο σύστημα τροφοδοσίας με φυσικό αέριο προς την ΕΕ, το οποίο έχει ως πυλώνα την Ελλάδα, αφού η Ρωσία κλείνει τις στρόφιγγες στην Ευρώπη.

Επίσης τα περίκλειστα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία δεν έχουν φυσικά λιμάνια, δεν μπορούν να εισάγουν αέριο LNG, και αυτό δίνει πολλές δυνατότητες στην χώρα μας.

Η σημασία λοιπόν της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, και της Αλεξανδρούπολης, είναι τεράστια σε αυτά τα σχέδια της δύσης και αυτό οφείλουμε να το εκμεταλλευθούμε όσο τον δυνατόν περισσότερο.

Αυτό που εξάγεται είναι ότι τους επόμενους μήνες, οι ΗΠΑ θα “φροντίσουν” την ασφαλή ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο μαζί με το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και την ελληνική ακτοφυλακή,αλλά δεν γνωρίζουμε πως θα αντιδράσει σε όλα αυτά η Τουρκία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ζητωκραυγάζουν οι Ουκρανοί! ''Άχρηστος'' ο βαλλιστικός πύραυλος των Ρώσων ''Kh-47M2 Kinzhal''- Ισχυρό πλήγμα για την Μόσχα η ''πατέντα'' τους

Η απενεργοποίηση του αεροσκάφους AWACS θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις της ρωσικής αεροπορίας (VVS) από τον εναέριο χώρο...