Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

Σε μια εβδομάδα! Έρχεται η EuroAsia Interconnector και ρίχνει στο καναβάτσο τις τουρκικές ενεργειακές φιλοδοξίες

Σε προ μηνός άρθρο είχαμε γράψει για την... ηλεκτροπληξία στην Τουρκία με την ηλεκτρική διασύνδεση μέσω Ελλάδος και πως έρχεται ο «Euroasia Interconnector». 

Σημειώσαμε μάλιστα πως το πρώτο στάδιο του έργου είναι η τοποθέτηση των καλωδίων μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και το κομμάτι αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σε παλιότερη ανάλυση λύνει τον γρίφο για East Med και EuroAsia Interconnector

Επί του πρακτέου, σε μια εβδομάδα έχει προγραμματιστεί η τελετή εγκαινίων του διασυνδετήριου αγωγού EuroAsia  στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, παρουσία του Kadri Simson, Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας, και του Κώστα Σκρέκα, Έλληνα Υπουργού Ενέργειας. Η EuroAsia θα συνδέσει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022, στις 18:30, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, πραγματοποιείται η Τελετή Εγκαινίων της EuroAsia Interconnector.
Η EuroAsia Interconnector είναι μια κορυφαία πολυτερματική διασύνδεση 2.000 MW που συνδέει τα εθνικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας (Κρήτη) με την ηπειρωτική Ευρώπη.

Η EuroAsia Interconnector είναι η μεγαλύτερη (1.208km) και η βαθύτερη (έως 3.000m) διασύνδεση HVDC στον κόσμο. Τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, διασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού για το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα και δημιουργεί μια αξιόπιστη πράσινη διασύνδεση για την Ευρώπη. Μειώνει σημαντικά τις εκπομπές CO2 και εξυπηρετεί το όραμα της «Πράσινης Συμφωνίας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το EuroAsia Interconnector είναι μια κρίσιμη υποδομή για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εμπλεκόμενες χώρες. Είναι ένα κορυφαίο Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και συμπεριλήφθηκε και στις πέντε λίστες PCI της Ένωσης από το 2013. Έχει χαρακτηριστεί ως «ηλεκτρικός αυτοκινητόδρομος» της ΕΕ που διασυνδέει την Ευρώπη με την Ασία. Μετά την έγκριση της επιχορήγησης CEF ύψους €658 εκατ. από τον Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μηχανισμό «Connecting Europe Facility» και €100 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η EuroAsia Interconnector προχωρά στη φάση κατασκευής.

Η τελετή θα περιλαμβάνει χαιρετισμούς από:
• Νάσος Κτωρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, EuroAsia Interconnector
• Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδος
• Kadri Simson, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια
• Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Τρέχουν και δεν φτάνουν”: Μετά τις επιθέσεις με Ουκρανικά Drones αποδείχθηκε γυμνή η προστασία των Ρωσικών “πίσω αεροδρομίων”

Τα ουκρανικά UAV προσπάθησαν να επιτεθούν σε πολλά ρωσικά αεροδρόμια στα μετόπισθεν ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας τη...