Ενέργεια

Καλή η αγωγολογία, αλλά οι εταιρείες έρευνας μειώνουν τις μπίζνες-Γιατί φρενάρουν τις επενδύσεις και τις εξορύξεις στα ενεργειακά "φιλέτα"

Καλή και άγια η συζήτηση για τους αγωγούς, τους υπάρχοντες και τους επόμενους, πλην όμως κατά πως φαίνεται κάποιοι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. 

Για να 'τρέξει' ένας αγωγός χρειάζεται κάτι...βασικό. Τον κατάλληλο ενεργειακό πλούτο που θα τον γεμίσει. Ωστόσο τα μαντάτα σε διεθνές επίπεδο προειδοποιούν πως οι παγκόσμιοι γύροι μίσθωσης για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου πέφτουν στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών!! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί φέτος με τα αδειοδοτημένα τεμάχια και τη συνολική έκταση δίπλα σε χαμηλά όλων των εποχών, καθώς ο τομέας αγωνίζεται να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας και της συνακόλουθης κατάρρευσης της αγοράς πετρελαίου, σύμφωνα με νέα ανάλυση της εταιρείας ενεργειακών πληροφοριών Rystad.

Μέχρι τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, είχαν ολοκληρωθεί μόνο 21 γύροι μίσθωσης παγκοσμίως, που αντιστοιχούν στο ήμισυ των 42 γύρων που πραγματοποιήθηκαν τους πρώτους οκτώ μήνες του 2021. Φέτος, οι παγκόσμιοι γύροι μίσθωσης αναμένεται να ανέλθουν σε 44, 14 λιγότεροι από ό,τι το 2021 και το χαμηλότερο επίπεδο από το 2000.

Οι παγκόσμιες δαπάνες εξερεύνησης έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια

Η Rystad σημείωσε ότι οι παγκόσμιες δαπάνες εξερεύνησης έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια για δύο βασικούς λόγους.

Πρώτον οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου επιδιώκουν να περιορίσουν τον κίνδυνο εστιάζοντας σε βασικά παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία και σε περιοχές με εγγυημένη παραγωγή, με στόχο τον εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων και τη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής επιχείρησης ενόψει της αβεβαιότητας της αγοράς και της απειλής ύφεσης.

Δεύτερον το πολιτικό τοπίο συμβάλλει επίσης στη μείωση των αδειοδοτήσεων, με πολλές κυβερνήσεις να διακόπτουν ή να σταματούν τις μισθώσεις και να ενθαρρύνουν τις εταιρείες να ολοκληρώσουν την ερευνητική δραστηριότητα εντός των ήδη παραχωρηθέντων τεμαχίων. Η τάση αυτή είναι πιθανό να συνεχιστεί, καθώς οι κυβερνήσεις είναι λιγότερο πρόθυμες να επενδύσουν στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων και, αντίθετα, προσβλέπουν σε ένα μέλλον με μηδενικό ισοζύγιο.

"Η παγκόσμια εξερευνητική δραστηριότητα παρουσιάζει πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια, ακόμη και πριν από την πανδημία και την κατάρρευση της αγοράς πετρελαίου, και αυτό φαίνεται ότι θα συνεχιστεί φέτος και μετά. Είναι σαφές ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν είναι πρόθυμες να αναλάβουν τον αυξημένο κίνδυνο που συνδέεται με νέες έρευνες ή έρευνες σε περιβαλλοντικά ή πολιτικά ευαίσθητες περιοχές", δήλωσε η Aatisha Mahajan, αντιπρόεδρος ανάλυσης της Rystad Energy.

Ποιες χώρες και ποιες εταιρείες πρωταγωνιστούν 

Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος συνεισφέρων όσον αφορά τα μπλοκ που έχουν κατακυρωθεί μέχρι στιγμής φέτος, με 59 που δημοπρατήθηκαν κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου μόνιμης προσφοράς. Η Shell και η TotalEnergies έλαβαν από έξι από τα οκτώ υπεράκτια μπλοκ, ενώ οι περιφερειακοί παίκτες έλαβαν τα υπόλοιπα 51 χερσαία.

Άλλες σημαντικές αναθέσεις μπλοκ έγιναν στη Νορβηγία, με 54 νέες άδειες στον γύρο της APA 2021, στην Ινδία με 29 μπλοκ και στον τέταρτο γύρο δημοπρασιών πετρελαίου και φυσικού αερίου του Καζακστάν, στον οποίο ανατέθηκαν 11 μπλοκ. Υπήρξε επίσης κάποια σποραδική δραστηριότητα στην Αφρική μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, με την Αίγυπτο να παρέχει δικαιώματα εξερεύνησης για εννέα τεμάχια και την Αγκόλα να παραχωρεί δύο τεμάχια. Επιπλέον, υπήρξε ένας γύρος αδειοδότησης υπεράκτιων δραστηριοτήτων στην Ουρουγουάη, όπου ανατέθηκαν τρία τεμάχια έρευνας.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ουκρανός στρατιώτης σε Ζελένσκι: “ Θα το πληρώσεις αυτό”-Σφαγή Ουκρανών ενώ η Wagner δηλώνει ότι μπήκε στο Δημαρχείο του Μπαχμούτ (Βίντεο)

Δήλωση Αμερικανού Α/ΓΕΕΘΑ για περιορισμό των Ρώσων στην πόλη και τα περίχωρα του Μπαχμούτ- Έρχεται μεγάλη ουκρανική...