Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

Αστεία ελληνική απάντηση στο Τουρκικό ΥΠΕΞ και ύποπτα μπασίματα στα ενεργειακά μετά το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ-Ποιος ο ρόλος Χόκστιν

"Η Ελλάδα πέρασε την εικόνα ενός αξιόπιστου εταίρου έναντι ενός εταίρου που κάνει ανατολίτικα παζάρια για να πάρει ανταλλάγματα" ανέφερε ο καθηγητής διεθνών σχέσεων κ. Γιάννης Βαληνάκης, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, στον 989AlphaRadio με αφορμή το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. 

Ο καθηγητής έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην παρουσία Χόκστιν στις επαφές. Ο υψηλόβαθμος σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια (State Department Senior Advisor for Global Energy Security), Αμος Χοκστιν "κάνει τον μεσολαβητή για να υπάρξει μια ρύθμιση της ΑΟΖ μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Μιλάμε για την περιοχή από όπου θέλει η Τουρκία να περάσει ο τουρκο-ισραηλινός αγωγός, που ή από εκεί θα περάσει ή από την ΑΟΖ της Κύπρου".  

"Μπορώ να φανταστώ πως υπάρχει ένα αμερικανικό σχέδιο να βοηθήσουμε την Τουρκία και το Ισραήλ αν οι δύο αυτές χώρες επιθυμούν να στήσουν αυτόν τον αγωγό να περάσει από την θάλασσα από το Ισραήλ μέσω Κύπρου, μέσω του κυπριακού εδάφους ή μέσω της κυπριακής ΑΟΖ, να καταλήξει στην Τουρκία" ανέφερε. Υπογράμμισε δε την απειλή για το Κυπριακό με ένα "δικέφαλο κράτος".

Για τα λεγόμενα Μητσοτάκη στην ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο καταρχάς την χαρακτήρισε "μοναδική", αλλά εξέφρασε την ελπίδα του "να έχουν ζυγιστεί", ενώ για την επόμενη τουρκική πρόκληση όπως είπε "έχει προαναγγελθεί για το καλοκαίρι". Τόνισε πως τα πραγματικά αποτελέσματα για Αθήνα-Ουάσινγκτον-Άγκυρα θα κριθούν στην πορεία αλλά δήλωσε πως "κρατάει μικρό καλάθι". 

 Ακούστε όλα όσα είπε: 

 

Πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε την εμφάνιση από τον πρωθυπουργό στις ΗΠΑ ως "εμφάνιση πολιτικού παγκόσμιου βεληνεκούς" και μίλησε για "βαθυστόχαστο πολιτικό" και πρόσθεσε πως τα αποτελέσματα υπερέβησαν τις προσδοκίες ακόμη και του πιο αισιόδοξου. 

Είπε ακόμη πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν ετεροπροσδιορίζεται, και δεν είναι "ο μαθητής που τρέχει να παραπονεθεί στον δάσκαλο γιατί τον αδικεί ο διπλανός του". 

Για την απόκτηση από την χώρα μας μιας μοίρας f-35 είπε πως θα γίνει πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας. 'Εφόσον υπάρξει συμφωνία θα έχουμε αεροσκάφη F-35 από το 2028 και μετά. Είναι εξάλλου και η περίοδος που η χώρα μας θα΄εχει τον δημοσιονομικό χώρο να τα αποκτήσει καθώς η χώρα μας δεν κάνει δαπάνες έξω από τις δημοσιονομικές της δυνατότητες." 

Ανέφερε ακόμη πως η Lockhead Martin εξέφρασε ενδιαφέρον για επένδυση στην ΕΑΒ. 

Τέλος έκανε λόγο και για συμβολισμούς με αφορμή την γραβάτα Μπάιντεν με την ελληνική σημαία. 

Για την προκλητικότατη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σχολίασε:  'Η Ελλάδα είναι πάντα μια χώρα που βασίζει την πολιτική της στο διεθνές δίκαιο και αντιλαμβάνεται με το σωστό τρόπο τις προκλήσεις που δημιουργούνται στον σύγχρονο κόσμο. Είναι μια χώρα που είναι βαθιά προσηλωμένη στις αρχές του δικαίου, της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας, και του δικαιώματος των λαών για αυτοδιάθεση και εδαφική κυριαρχία" 

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ