EastMed
Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

Η Ισραηλινή κυβέρνηση επικύρωσε τη συμφωνία για τον EastMed

Δρομολογούνται θετικές εξελίξεις από το Τελ Αβίβ, με αμφιλεγόμενες δηλώσεις από τον Έλληνα πρέσβη στο Ισραήλ ωστόσο, καθώς η κυβέρνηση του Ισραήλ επικύρωσε την τριμερή συμφωνία που υπεγράφη στην Αθήνα τον Ιανουάριο από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Έλληνας Πρέσβης στο Ισραήλ Παναγιώτης Σαρρής χαιρέτισε την κίνηση της ισραηλινής κυβέρνησης για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed την Κυριακή, ενώ προειδοποίησε για τις ενέργειες της Τουρκίας κατά του έργου και τις επεκτατικές της κινήσεις στη Μεσόγειο που θέτουν ανησυχίες για την περιφερειακή ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αγωγός EastMed «μετατρέπει την ενέργεια σε καταλύτη για περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα, προς όφελος όλων. Θέλουμε την Τουρκία ως ισότιμο εταίρο και όχι ως εκφοβιστή της γειτονιάς, αλλά αυτή τη στιγμή αποδεικνύεται δύσκολο», δήλωσε ο Σάρρης στο The Jerusalem Post.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ επικύρωσε την Κυριακή μια τριμερή συμφωνία που υπεγράφη στην Αθήνα τον Ιανουάριο από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Η συμφωνία προχώρησε στην κατασκευή αγωγού 1.900 χιλιομέτρων, έργο το οποίο θα βρίσκεται κυρίως κάτω από τη θάλασσα και θα αποτελεί τον μεγαλύτερο αγωγό στον κόσμο.

Θα μετατρέψει τόσο το Ισραήλ όσο και την Κύπρο σε ενεργειακά κέντρα τροφοδοσίας φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας και μετά στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη μέσω της Ιταλίας, η οποία έχει συμφωνήσει για το έργο, αλλά δεν έχει ακόμη υπογράψει τη συμφωνία. Το κυπριακό κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία την Παρασκευή. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ εγκρίνουν και οι δύο το έργο.

«Η ΕΕ βοήθησε τα μέρη στην εκπόνηση της διακυβερνητικής συμφωνίας», δήλωσε η Πρεσβεία της ΕΕ στο Τελ Αβίβ, προσθέτοντας ότι «ο αγωγός πρέπει να θεωρηθεί ως μια επιλογή αξιοποίησης του εφοδιασμού φυσικού αερίου στην ΕΕ».

Σοβαρή απειλή για το έργο αποτελούν οι διεκδικήσεις της Τουρκία, καθώς έχει υπογράψει παράνομο σύμφωνο με τη Λιβύη, διεκδικώντας αποκλειστικές οικονομικές ζώνες στη Μεσόγειο Θάλασσα, σε περιοχές όπου θα κατασκευαστεί ο αγωγός.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (UNCLOS) επικυρώθηκε από 168 χώρες, εκτός από την Τουρκία, η οποία διεκδικεί μεγάλα τμήματα της Μεσογείου, δήλωσε ο Σαρρής.

«Η Τουρκία έχει απειλήσει να τρυπήσει επτά μίλια από την ακτή της Κρήτης, ένα ελληνικό νησί που φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους», είπε. «Αυτά τα ύδατα βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας και η γεώτρηση θα αποτελούσε προκλητική παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Η Ελλάδα θα ήταν υποχρεωμένη να αντιδράσει και να υπερασπιστεί την κυριαρχία των υδάτων και της επικράτειάς της», δήλωσε ο Σαρρής, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τη συμφωνία της με τη Λιβύη για να δικαιολογήσει την επιθετική ρητορική της.

Κάποιος πρέπει μόνο να «εξετάσει έναν χάρτη» για να καταλάβει ότι «αυτό είναι ανοησία» και ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι «άκυρο», είπε.

«Τέτοιες επεκτατικές κινήσεις από την Τουρκία αποτελούν σημαντικό κοινό πρόβλημα ασφάλειας για την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο», δήλωσε ο Σαρρής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρέσβειρα της Κύπρου στο Ισραήλ Θεσσαλία-Σαλίνα Σιάμπου χαρακτήρισε την επικύρωση της τριμερούς συμφωνίας του Ιανουαρίου από το Ισραήλ «εξαιρετική είδηση».

Η επικύρωση της συμφωνίας «επιβεβαιώνει την κοινή μας δέσμευση για την εφαρμογή του αγωγού EastMed», είπε. Είναι «ένα τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο έργο που αντιπροσωπεύει μια στρατηγική επιλογή κοινών συμφερόντων για τις χώρες μας και για την ΕΕ». Έχει «σαφή γεωπολιτική αξία για την ευρύτερη περιοχή», είπε η κα. Σιάμπου.

Ο κ. Σαρρής συμπλήρωσε ότι η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί ένα σημάδι της ισχυρής τριμερούς συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου που συνεχίζει να ενισχύεται μέσω αυτού του έργου.

«Ταυτόχρονα, τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και διασφαλίζει την προμήθεια φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας που επί του παρόντος δεν έχουν πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο», είπε.

«Το επόμενο βήμα: Το επόμενο βήμα είναι να ενταχθεί η Ιταλία και να επικυρώσει το έργο EastMed έτσι ώστε το αέριο να μπορεί στη συνέχεια να μεταβεί στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η Ιταλία θα ενταχθεί», κατέληξε ο Σαρρής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ