Αντώνης Φώσκολος
Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

Αντώνης Φώσκολος: Επιστρέφει η Total στις έρευνες νοτίως της Κρήτης (βίντεο)

Το Παρίσι ''μπαίνει'' για τα καλά στα ενεργειακά της Μεσογείου. Ο Μακρόν αιφνιδιάζει τον Ερντογάν και η Γαλλία ξεκινάει έρευνες νότια της Κρήτης, δηλαδή στο σημείο που αμφισβητεί η Άγκυρα με την ''συμφωνία'' που έκανε με την Τρίπολη!

Σύμφωνα με το worldenergynews.gr και τον Κώστα Δεληγιάννη, τον «οδικό χάρτη» έναρξης της πρώτης φάσης μελετών στις δύο παραχωρήσεις στην Κρήτη για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, παρουσίασαν σύμφωνα με πληροφορίες χθες (7/07) υψηλόβαθμα στελέχη της γαλλικής Total στη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, και τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Αριστοφάνη Στεφάτο.

Όπως είναι γνωστό, τα δύο μπλοκ (δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης) έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Total (40%) - ExxonMobil (40%) –ΕΛΠΕ (20%). Ο γαλλικός κολοσσός κατέχει παράλληλα τον ρόλο του operator και στις δύο παραχωρήσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επικεφαλής του κλιμακίου της Total ήταν ο Bernard Clement, αντιπρόεδρος του τμήματος Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της εταιρείας το οποίο είναι υπεύθυνο για την περιοχή της Κασπίας και την Νότιας Ευρώπης.
 
Με βάση την παρουσίαση, η πρώτη φάση των δισδιάστατων (2D) σεισμικών μελετών αναμένεται να ξεκινήσει από την κοινοπραξία το φθινόπωρο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Μάρτιο του 2021.

Βάσιμη αισιοδοξία για εντοπισμό υδρογονανθράκων

Υπενθυμίζεται ότι οι συμβάσεις παραχώρησης των δύο θαλάσσιων «οικοπέδων», συνολικής έκτασης περίπου 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κυρώθηκαν από την ελληνική Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο. Κατά την πρώτη φάση, πέρα από τις σεισμικές μελέτες, θα πραγματοποιηθεί και επιφανειακή γεωχημική έρευνα. Θα ακολουθήσει η πρόσκτηση τρισδιάστατων (3D) σεισμικών δεδομένων, ενώ κατά την τρίτη φάση προβλέπεται η διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.

Οι εν λόγω παραχωρήσεις παρουσιάζουν γεωλογικές ομοιότητες με εκτάσεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπισθεί σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Το γεγονός αυτό καθιστά βάσιμη την αισιοδοξία για τον εντοπισμό αξιοποιήσιμου ορυκτού πλούτου.

Πάντως οι πρώτες τεκμηριωμένες απαντήσεις θα μπορούν να δοθούν μόνο μετά και την πραγματοποίηση ερευνητικής γεώτρησης. Μάλιστα, πρόκληση αποτελούν τα πολύ μεγάλα βάθη στην περιοχή (έως 3.600 μέτρα), καθώς θα χρειαστούν γεωτρητικές τεχνολογίες «τελευταίας γενιάς», για τέτοια υπερβαθέα ύδατα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ