Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

East Med Act: Τι συζήτησαν ΥΠΑΜ-Επικεφαλής Στρατού ΗΠΑ Ευρώπης

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτ (8:02), ο Υπουργός Άμυνας  Σάββας Αγγελίδης είπε πως η επίσκεψη εντάσσεται στα πλαίσια της περαιτέρω ανάπτυξης  της στρατιωτικής συνεργασίας Κ.Δ-ΗΠΑ.
 

Εξήγησε ότι έγινε ενημέρωση προς τους Αμερικανούς αξιωματικούς  για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και έγινε ανταλλαγή πληροφοριών για το τι ακριβώς συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή.  «Οι ίδιοι γνωρίζουν πάρα πολλά», τόνισε.

Η χθεσινή συζήτηση, σύμφωνα με τον ίδιο,  είχε επικεντρωθεί και στον νόμο East Med Act που έχει ψηφιστεί πρόσφατα στις ΗΠΑ που καθορίζει μεταξύ άλλων την στρατηγική θέση Ελλάδας-Κύπρου-Ισράηλ-ΗΠΑ. «Στα πλαίσια της αμυντικής διπλωματίας στόχος είναι η απόλυτη συνεργασία σε αμυντικά θέματα και αποστέλλεται το μήνυμα ότι χρειάζεται σταθερότητα», σημείωσε.

 Επίσης. βάση του East Med Act  διατίθεται και από τις ΗΠΑ ένα συγκεκριμένο ποσό για εκπαίδευση πράγμα για το οποίο έγινε συζήτηση.  «Ο Νόμος αυτός που περιέχει αυτό το σημαντικό στοιχείο συζητήθηκε για να καθοριστούν ενέργειες στο μέλλον για ενίσχυση αυτής της συνεργασίας», είπε.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε, όπως είπε ο Υπουργός, και το θέμα της άρσης του εμπάργκο όπλων προς την Κ.Δ από τις ΗΠΑ ωστόσο αυτό είναι θέμα πολιτικής φύσης και δεν έγινε λεπτομερής συζήτηση καθώς αρμόδια είναι άλλη κοινή επιτροπή των δυο χωρών.

Ερωτηθείς για το θέμα των εξοπλιστικών, ο κ. Αγγελίδης περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι  γίνεται μια σοβαρή δουλειά από το Υπουργείο Άμυνας και την Κυβέρνηση και χρειάζεται υπομονή.

Ο Αντιστράτηγςς Γκαβόλι  που επισκέφτηκε και την αμερικανική μονάδα στην Πάφο, ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκριση των Κυπριακών αρχών . «Σαν Κύπρος έχουμε τέτοια πολιτική, να βοηθούμε όταν και όποτε χρειαστεί, κυρίως σε θέματα εκκενώσεων από χώρες γειτονικές χώρες. Αυτό που ζήτησα εγώ είναι να υπάρχει μια συνεργασία με τους Επιτελείς της Εθνικής Φρουράς  για περεταίρω», είπε.

Ο κ. Αγγελίδης μίλησε επίσης και για τις παράνομες γεωτρήσεις και έρευνες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και εξέφρασε την ελπίδα  ότι  η πολιτική που ακολουθείται υπό τις περιστάσεις θα επιφέρει αποτελέσματα . «Νομίζω και η Ελλάδα, με την ψυχραιμία που   επιδεικνύει ακολουθεί  μια πολιτική που θα επιφέρει σταθερότητα. Δεν είναι  ζήτημα πρόκλησης θερμού επεισοδίου που επιδιώκει συνεχώς η Άγκυρα. Σίγουρα το αξιολογούμε και μας ανησυχεί αλλά νομίζω το έχουμε καλύψει με όλες τις ενέργειες που έχουμε κάνει». 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

SAT SAS
Ελληνοτουρκικά 0

Πολεμικές "ορέξεις" από την Τουρκία: Κομάντος SAT-SAS "σημαδεύουν" λιμάνια του Αιγαίου - Σε ετοιμότητα το αιγυπτιακό ΠΝ στην Α. Μεσόγειο

Ολοταχώς για πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Άγκυρα σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο - Νέες υπερπτήσεις Τούρκων πάνω από Ρω και...