Ενέργεια

"Κλείδωσε" το deal για το "Γλαύκο" - Εντός του 2020 η επιβεβαιωτική γεώτρηση - Κοσμογονικές εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Κοσμογονικές είναι οι αλλαγές που έρχονται στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς "κλείδωσε" το χρονοδιάγραμμα για την επιβεβαιωτική γεώτρηση του στόχου "Γλαύκος" του τεμαχίου 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι θετικές εξελίξεις στην περιοχή, σε ενεργειακό και κατ' επέκταση σε ενεργειακό επίπεδο, οδηγούν την περιοχή στο να μετατραπεί στο παγκόσμιο κέντρο ενδιαφέροντος, αλλά και πηγή περιφερειακών εντάσεων, λόγω της κλιμακούμενης επιθετικότητας από την τουρκική πλευρά. Φυσικά, τα σχέδια της Άγκυρας δεν θα περάσουν, καθώς τα συμφέροντα είναι πάρα πολλά.

Την επικείμενη επιβεβαιωτική γεώτρηση της ExxonMobil στο κοίτασμα «Γλαύκος», του τεμαχίου 10 της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης (ΑΟΖ), συζήτησε ο Αντιπρόεδρος της ExxonMobil για Ευρώπη, Ρωσία, Κασπία, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική Ντον Μπάγκλεϊ με τον Υπουργό Ενέργειας και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο κ. Μπάγκλεϊ ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο για το 15ο Συνέδριο του Economist στο οποίο ήταν ομιλητής, είχε συναντήσεις τόσο με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, τους οποίους ενημέρωσε ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος» θα γίνει μέσα στον επόμενο χρόνο.

Η επιβεβαιωτική γεώτρηση αναμένεται να καταδείξει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις ποσότητες φυσικού αερίου στον «Γλαύκο», που υπολογίζονται ανάμεσα στα 5-8 τρις. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και να βοηθήσει την εταιρεία να αποφασίσει αναφορικά με την εμπορική εκμετάλλευσή του. Το κοίτασμα αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο τεμάχιο 10 δραστηριοποιείται η κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil - Qatar Petroleum.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ