Ενέργεια

Άνδρος: Συγκέντρωση για τις ανεμογεννήτριες στο Κόρθι

Μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στο Κόρθι της Άνδρου, ενόψει της επικείμενης εγκατάστασης ανεμογεννητριών.

 

Αγαπητοί φίλοι του ιστοτόπου Εν Άνδρω,

Ενόψει της επικείμενης εγκατάστασης ανεμογεννητριών γιγαντιαίων διαστάσεων πάνω από τον όρμο Κορθίου και αλλού στο νησί της Άνδρου, πραγματοποιείται αυτό το Σάββατο 5 Οκτωβρίου υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου ενημερωτική εκδήλωση για το εν λόγω θέμα.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 17:30 στον πολυχώρο του όρμου Κορθίου με προσκεκλημένους από την Τήνο, την Πάρο, την Αθήνα και ασφαλώς και την Άνδρο, οι οποίοι θα φωτίσουν την οικονομική, οικολογική, νομική και κοινωνική διάσταση του θέματος. Επιπλέον, θα ανακοινωθούν υδρογεωλογικά δεδομένα καθώς και πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από την αντίστοιχη εμπειρία της Καρύστου.

Σας επισυνάπτουμε το δελτίο τύπου και την αφίσα της εκδήλωσης και θα σας παρακαλούσαμε να ενημερώνετε συνεχώς τους ακροατές του σταθμού μέχρι για την εκδήλωση αυτή. Η συμμετοχή του κόσμου είναι πολύ σημαντική. Αν οι ανεμογεννήτριες μπουν θα αλλάξει ο χαρακτήρας του νησιού για πάντα! Ας κάνουμε όλοι κάτι όσο είναι ακόμα καιρός!

Κάρολος Γιαγιάννης

μέλος της ομάδας ενεργών πολιτών που συνδιοργανώνουν την εκδήλωση

 

Δελτίο Τύπου

Η αντίστροφη μέτρηση για την εγκατάσταση των πρώτων ανεμογεννητριών γιγαντιαίων διαστάσεων (ύψους 100-150 μέτρων-όσο το SuperFerry) στο νησί της Άνδρου έχει ήδη ξεκινήσει. Οι μπουλντόζες ζεσταίνουν τις μηχανές τους και οι επιχειρηματίες ανυπομονούν.

Οι ανεμογεννήτριες με τελική αδειοδότηση φτάνουν τις 100 και απλώνονται σε όλο το νησί, με το τεράστιο μέγεθός τους να τις καθιστά ορατές από σχεδόν παντού. Όλη αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια χωρίς την ενημέρωση και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Ο κάθε “επενδυτής” ερχόταν σε επαφή μόνο με ελάχιστους ιδιοκτήτες γης ώστε να κάνει τη δουλειά του. Οι πολύ περισσότεροι ιδιοκτήτες των οποίων η γη απαξιώνεται δε γνωρίζουν τίποτε. Η κοινωνία διχάζεται, η Άνδρος υποβαθμίζεται. Όταν τα έργα τους ολοκληρωθούν θα είναι πια πολύ αργά για να αντιδράσουμε. Το τοπίο της Άνδρου θα έχει βιομηχανοποιηθεί και ο χαρακτήρας του νησιού θα έχει αλλάξει για πάντα.

Για αυτό, καλούμε όλους τους κατοίκους του νησιού, όσο μένει ακόμα καιρός,

ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΟΥΜΕ!

Η περίσταση απαιτεί την άμεση ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Ιδιαίτερη έκκληση απευθύνουμε στις εταιρείες και τους εκπροσώπους τους ώστε να παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή.

Σας περιμένουμε το Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, στις 17:30 το απόγευμα, στον πολυχώρο Κορθίου, στον όρμο Κορθίου, όπου θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση για το καυτό αυτό θέμα. Ομιλητές από την Τήνο, την Πάρο, την Αθήνα αλλά και φυσικά την Άνδρο θα φωτίσουν την οικολογική, οικονομική, νομική και κοινωνική διάσταση της Αιολικής Βιομηχανίας και τα προβλήματα που αυτή εγκυμονεί τοπικά χωρίς να βοηθάει την παγκόσμια κλιματική κρίση.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Όταν οι ανεμογεννήτριες θα έχουν εγκατασταθεί θα είναι πια αργά για δάκρυα…

Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου και της επιτροπής που συστάθηκε ώστε η Άνδρος να αντιπροτείνει τη δική της χωροταξική πρόταση που να συμβαδίζει με την κλίμακα και τις ιδιαιτερότητες του νησιού κι όχι μόνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν:

Ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου (ΣΕΔΑ)

Ο Κυνηγητικός Σύλλογος Άνδρου

Το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου

Το Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου (Andros Routes)

Η Άνδρος Κοιν.Σ.Επ.

Η Trekking Andros

Με την υποστήριξη της ομάδας ενεργών πολιτών Άνδρου για την προστασία του φυσικού τοπίου του νησιού από την επαπειλούμενη βιομηχανοποίησή του.

Ας διατηρήσουμε τον ήπιο χαρακτήρα του νησιού. Το φυσικό περιβάλλον δεν είναι δικό μας για να το καταστρέψουμε. Είναι των παιδιών μας. Ας τους το παραδώσουμε αγνό και καθαρό, όπως αυτά θα το ονειρεύονται…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ