Ενέργεια

Σαφής η θέση της Ουάσινγκτον: «Προτεραιότητά μας η Α.Μεσόγειος» - «Τρυπάει» η ExxonMobil - Εκτός ενεργειακής συμμαχίας η Τουρκία

Σαφής ήταν για άλλη μια φορά η θέση της Ουάσινγκτον για τις ενεργειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για τη θέση της Τουρκίας στην ενεργειακή συμμαχία.

Δια στόματος του Φράνσις Φάνον, η Ουάσινγκτον επεσήμανε πως η ανατολική Μεσόγειος αποτελεί προτεραιότητα. Αυτό εξάλλου επιβεβαιώνεται από το μπαράζ συναντήσεων αμερικανών αξιωματούχων με Κύπριους, Ισραηλινού και Αιγύπτιους ομόλογούς τους.

Όσο αφορά τη θέση της Τουρκίας, ο κ. Φάνον είπε πως βασική προϋπόθεση για συμμετοχή είναι η άμεση και ξεκάθαρη επίλυση του κυπριακού ζητήματος, κάτι που η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να πράξει.

Στην ουσία, οι εξελίξεις τρέχουν και η Τουρκία παραμένει εξοβελισμένη στη γωνία της. Προκλήσεις και απειλές δεν έχουν θέση πλέον στην περιοχή καθώς για την προστασία του γεωτρύπανου και δη των συμφερόντων, έχουν αναπτυχθεί τεράστιες δυνάμεις, με τις οποίες η Άγκυρα δεν θέλει να τα βάλει.

Την πάγια θέση των ΗΠΑ για αναγνώριση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύσσει το φυσικό της πλούτο, επαναβεβαίωσε από την Λευκωσία ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων, Φράνσις Φάνον, υπογραμμίζοντας πως η Ουάσινγκτον δίνει προτεραιότητα στην ενεργειακή ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου.

Από την μια πλευρά, της Τουρκίας, ο υπουργός ενέργειας του Ταγίπ Ερντογάν, ώρες πριν κατέβει το τρυπάνι της Exxon Mobil για να ξεκινήσει το υποθαλάσσιο ταξίδι του προς τον καλά κρυμμένο θησαυρό σημείωσε πως η Άγκυρα θα κηρύξει παράνομες τις αδειοδοτήσεις για φυσικό αέριο από την Κυπριακή ΑΟΖ.

Με μια δεύτερη ανάγνωση των δηλώσεων αυτών, ανώτατοι Αξιωματικοί παρατηρούν πως η Τουρκία δεν θέλει να κάτσει στο διαπραγματευτικό τραπέζι για το μείζον θέμα του Κυπριακού ζητήματος κι εκείνο που επιθυμεί είναι να προξενήσει, δοθείσης της ευκαιρίας, τεχνητή ένταση μέχρι εκεί που μπορεί η ίδια να φτάσει, μέχρι όμως να μην «κόψει το σχοινί».

Από την άλλη πλευρά οι δηλώσεις του κου. Φράνσις Φάνον, βοηθού υπουργού Εξωτερικών για θέματα ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, αμέσως μετά το τετ α τετ που είχε με τον υπουργό ενέργειας της Κύπρου, Γιώργο Λακοτρύπη, δεν μπορούσαν να γίνουν πιο σαφείς κυρίως για την Τουρκία.

Ο Αμερικανός Αξιωματούχος ουσιαστικά διαμήνυσε προς την Άγκυρα ότι μέσω του Κυπριακού ζητήματος και της ξεκάθαρης επίλυσης του θα μπορέσει η Τουρκία να περάσει κι αυτή στην ενεργειακή συμμαχία.

Ο κ. Φάνον συναντήθηκε με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι άρχισε η γεώτρηση στον στόχο "Δελφύνη" στο τεμάχιο 10 από την κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum.

Η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου στην Κύπρο πραγματοποιείται στο πλαίσιο περιοδείας στην περιοχή. Η Κύπρος ήταν ο δεύτερος σταθμός του κ. Φάνον μετά το Ισραήλ και ακολουθεί η Αίγυπτος για συζήτηση της ανάπτυξης των ενεργειακών πόρων της περιοχής, όπως ανέφερε ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

«Θεωρούμε την ενέργεια ως καταλύτη συνεργασίας και οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος όλων των λαών της περιοχής και η Κύπρος έχει ουσιαστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Δηλώνοντας ενθουσιασμένος από τις εξελίξεις στην περιοχή και ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική, ο κ. Φάνον πρόσθεσε επίσης ότι είναι ικανοποιημένος από την εμπλοκή αμερικανικών εταιρειών στην περιοχή.

Αναφερόμενος στην Κύπρο ειδικότερα, σύμφωνα με το philenews, ο κ. Φάνον επαναβεβαίωσε την πάγια θέση των ΗΠΑ περί αναγνώρισης του δικαιώματος της Κύπρου για την ανάπτυξη του φυσικού της πλούτου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της.

«Επίσης διατηρούμε την μακροχρόνια θέση μας ότι θεωρούμε πως ο φυσικός πλούτος θα πρέπει να διαμοιράζεται ακριβοδίκαια με όλες τις κοινότητες στο νησί στο πλαίσιο μια συνολικής διευθέτησης», τόνισε.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι η επίσκεψη αυτή δεν θα είναι η τελευταία, ο Αμερικανός αξιωματούχος συμπλήρωσε πως «συνεχίζουμε να προωθούμε το θέμα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο ως προτεραιότητα».

«Ελπίζω να έλθω ξανά εδώ καθώς προωθούμε την ευρύτερη ενεργειακή συνεργασία για την περιοχή», κατέληξε.

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Λακκοτρύπης χαρακτήρισε πολύ παραγωγική τη συζήτηση, η οποία, όπως ανέφερε, εστιάστηκε στους τρόπους ανάπτυξης των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και στις εξελίξεις στην Κύπρο, τόσο όσον αφορά το ερευνητικό πρόγραμμα όσο και στο πρόγραμμα εκμετάλλευσης, με ιδιαίτερη έμφαση στα αμερικανικά συμφέροντα στην Κύπρο.

«Συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσουμε το διάλογο σε σχέση με τις εξελίξεις, στενότερη συνεργασία τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής για ένα κοινό στόχο, την αποτελεσματική ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, ακριβώς για το καλό των λαών της και για να είναι καταλύτης ειρήνης στην περιοχή», τόνισε ο Κύπριος Υπουργός.

Τέλος, ο κ. Λακκοτρύπης εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο προς τον ίδιο όσο και προς τις ΗΠΑ για την στήριξη στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξάλλου, μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Λακκοτρύπης επιβεβαίωσε ότι έχει αρχίσει η γεώτρηση στον στόχο «Δελφύνη» του τεμαχίου 10 από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum.

Το τρυπάνι Stena Icemax της ExxonMobil έχει ήδη διανύσει το βάθος 2 χιλιομέτρων, φτάνοντας τον βυθό και αρχίζει την γεώτρηση. Η γεώτρηση εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δύο περίπου μήνες και θα διενεργηθεί σε κοραλλιογενή ύφαλο, ακολουθώντας το μοντέλο του αιγυπτιακού Ζορ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ