Ενέργεια

Ξεκινούν γεωτρήσεις οι Αμερικανοί - Στουρνάρας για πλεονάσματα: "Μόνο χώρες με πετρέλαιο μπορούν να τα πετύχουν"

Ο επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας άθελα του αποκάλυψε αυτό που πρόκειται να συμβεί: "Υπάρχει δυσκολία να ανταποκριθεί η ελληνική οικονομία στα πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2% έως το 2060 με πιθανή εξαίρεση τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες" τόνισε....

Η τελευταία φράση αποτελεί και την ουσία όλης της υπόθεσης και δείχνει γιατί υποθηκεύτηκε η χώρα, γιατί λύνονται εθνικά θέματα όπως-όπως, γιατί ήρθαν τα μνημόνια, υπερταμείο κτλ ... Συνεπώς, είμαστε πολύ κοντά, προ ραγδαίων εξελίξεων, καθώς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο πρέπει να βγει για να ανταπεξέλθει η χώρα... 

Η ρήση του Στουρνάρα ταιριάζει με μια ακόμη πληροφορία που έρχεται από την Κύπρο. ΗΠΑ-Βρετανία ξεκινούν γεωτρήσεις συνεπώς το σημείο μηδέν για την τέλεια καταιγίδα πλησιάζει με ταχύτατους ρυθμούς....

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος προειδοποιεί ότι τα μεγέθη αυτά αποτελούν σημαντικό ανασχετικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Ουδεμία χώρα στον κόσμο, με πιθανή εξαίρεση τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, έχει επιτύχει τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως, αυτή η υπόθεση αποτελεί και τη μεγαλύτερη επισφάλεια στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους μακροπρόθεσμα» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΤτΕ.

Ο κύβος ερρίφθη: Οι Αμερικανοί ξεκινούν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Η ExxonMobil κλείδωσε όλα όσα απαιτούνται για την πραγματοποίηση των δύο τουλάχιστον κρίσιμων γεωτρήσεων στο τεμάχιο 10, που θα ξεκινήσουν σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, στα μέσα Νοεμβρίου 2018 και θα ολοκληρωθούν στις αρχές Μαρτίου 2019.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έπεσαν και οι υπογραφές με τις οποίες εξασφαλίζεται για δύο ή και περισσότερες γεωτρήσεις ένα από τα πιο σύγχρονα γεωτρύπανα στον κόσμο για μεγάλα θαλάσσια βάθη, με κύριο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι γεωτρήσεις του αμερικανικού κολοσσού θα γίνουν με υπό βρετανική σημαία γεωτρύπανο, που ανήκει σε ναυτιλιακό κολοσσό που έχει έδρα όχι μόνο στο Λονδίνο αλλά και στην Κύπρο.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του βρετανικού γεωτρύπανου, πέραν από το γεγονός ότι διαθέτει ό,τι πιο σύγχρονο σε εξοπλισμό, είναι και η εξειδίκευση για γεωτρήσεις σε μεταβαλλόμενες συνθήκες ισχυρών πιέσεων στα διάφορα γεωλογικά στρώματα ακόμα και σε εξαιρετικά ευαίσθητες περιβαλλοντικά συνθήκες, σε βάθη μέχρι και 35.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια του βυθού.

Η ExxonMobil έχει συνεργαστεί σε διάφορες περιπτώσεις με επιτυχία με την εν λόγω εταιρεία που διαθέτει μεγάλο αριθμό γεωτρύπανων.

Την ίδια ώρα, στη Μάλτα η Medserv, που αποτελεί κοινοπραξία συμφερόντων επιχειρηματιών της Μάλτας και της Κύπρου, ανακοίνωσε ότι έχει υπογράψει σύμβαση «με μια πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου» για την παροχή υπηρεσιών βάσης εφοδιασμού στην ξηρά και για υποστήριξη υπεράκτιων δραστηριοτήτων εξερεύνησης στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Για την παροχή αυτών των υπηρεσιών, η εταιρεία θα δημιουργήσει πρόσθετες εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Λεμεσού. Η Medserv είχε εξυπηρετήσει και τις γεωτρήσεις της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ.

Με την ολοκλήρωση των συμβάσεων για τις κύριες υπεργολαβίες, η κοινοπραξία ExxonMobil - Qatar Petroleum προχωρά στο τελικό στάδιο, που είναι οι αιτήσεις και η έκδοση των περιβαλλοντικών και άλλων αδειών για την πραγματοποίηση των γεωτρήσεων.

Οι άδειες θα αφορούν σε τρεις γεωτρήσεις, αν και πλήρως προγραμματισμένες είναι οι δύο γεωτρήσεις -στον στόχο «Δελφίνη», όπως και σε έναν εκ των στόχων «Ανθεία» και «Γλαύκος». Ανάλογα με τα γεωλογικά δεδομένα που θα τυγχάνουν επεξεργασίας κατά τη διάρκεια των δύο γεωτρήσεων και των αποτελεσμάτων, θα ληφθούν αποφάσεις για το αν θα γίνει αμέσως ή όχι και τρίτη γεώτρηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ