Τσελίκ
Ελληνοτουρκικά

Μήνυμα Τσελίκ σε Αθήνα και Δύση! "Μην δοκιμάζετε την Τουρκία"

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Σε υψηλούς τόνους επανέρχεται η τουρκική ρητορική απέναντι στην Ελλάδα, με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος AKP, Ομέρ Τσελίκ, να στέλνει νέο μήνυμα για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τσελίκ υποστήριξε ότι η επιλογή της Άγκυρας να δίνει έμφαση στη διπλωματία και στον διάλογο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνεύεται ως αδυναμία, ενώ ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί μηνύματα τα οποία επιχειρείται να της επιβληθούν μέσω στρατιωτικής επίδειξης ισχύος ή προκλητικών ενεργειών.

Οι δηλώσεις του έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστη, με την Άγκυρα να επαναφέρει στο προσκήνιο τις γνωστές της θέσεις για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

«Η διπλωματία μας δεν είναι αδυναμία»

«Μέσα σε μια τέτοια αναταραχή, το τελευταίο που επιθυμούμε είναι η εμφάνιση προκλητικών προσεγγίσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο Τσελίκ, καλώντας όλες τις πλευρές, όπως είπε, να επιδείξουν «σύνεση και λογική».

Στη συνέχεια, όμως, ανέβασε αισθητά τους τόνους.

Όπως τόνισε, η Τουρκία επιλέγει τον δρόμο της διπλωματίας έχοντας πλήρη επίγνωση της ισχύος της, τόσο στις διαπραγματεύσεις όσο και στο στρατιωτικό πεδίο.

«Η έμφαση που δίνουμε στη διπλωματία και την επίλυση ζητημάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως ένδειξη αδυναμίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα γνωρίζει την ισχύ της «τόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσο και στο πεδίο», υποστηρίζοντας ότι ακριβώς αυτή η ισχύς επιτρέπει στην Τουρκία να επιμένει στη διπλωματική οδό.

«Κανείς δεν μπορεί να στείλει μήνυμα στην Τουρκία με επίδειξη ισχύος»

Το πιο σκληρό σημείο των δηλώσεων του Τσελίκ αφορούσε την προσπάθεια, όπως την περιέγραψε, οποιουδήποτε να ασκήσει πίεση στην Τουρκία μέσω στρατιωτικών κινήσεων.

«Δεν υπάρχει μήνυμα που να μπορεί να μεταδοθεί στην Τουρκία μέσω επιδείξεων ισχύος ή προκλητικών ενεργειών», δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια τέτοια προσέγγιση.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι υπάρχει διπλωματικός δρόμος για την αντιμετώπιση των ζητημάτων και ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ μιας διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες και στη διαπραγμάτευση.

Ωστόσο, το μήνυμα συνοδεύτηκε από μια σαφή υπενθύμιση της τουρκικής στρατιωτικής ισχύος.

Ο Τσελίκ επανέλαβε ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να αντιμετωπίζονται χωρίς προκλήσεις και χωρίς κινήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα ένταση.

«Μην μετατρέπετε το Αιγαίο σε εσωτερική πολιτική υπόθεση»

Ο εκπρόσωπος του AKP προχώρησε ακόμη ένα βήμα, υποστηρίζοντας ότι το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εργαλεία εσωτερικής πολιτικής.

«Κανείς δεν πρέπει να υιοθετεί στάση που μετατρέπει το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο ή τις συγκρούσεις σε διάφορες άλλες περιοχές σε ζήτημα εσωτερικής πολιτικής», ανέφερε.

Κατά τον ίδιο, μια τέτοια τακτική δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο εντάσεων και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη διεθνή τάξη.

Νέα επίθεση και για την Κύπρο

Ο Τσελίκ δεν περιορίστηκε, όμως, στο Αιγαίο.

Στο στόχαστρό του βρέθηκε και η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσουν την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία για ακόμη ένα έτος.

Η Άγκυρα θεωρεί ότι η συγκεκριμένη αμερικανική πολιτική υπονομεύει την ισορροπία στο νησί και μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

«Η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εν λόγω εμπάργκο όπλων προς την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, καθώς και η πρόσφατη ανακοίνωσή τους για παράταση της απόφασης αυτής για ένα ακόμη έτος, δεν ήταν η ενδεδειγμένη κίνηση», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον Τσελίκ, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω διάβρωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.

«Η Τουρκία θα υπερασπίζεται πάντα την τουρκοκυπριακή πλευρά»

Κλείνοντας, ο εκπρόσωπος του AKP επανέλαβε τη γνωστή θέση της Άγκυρας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Χρησιμοποιώντας μάλιστα τον χαρακτηρισμό «μητέρα-πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη», δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται, όπως υποστηρίζει, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και της αποκαλούμενης από την Άγκυρα «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Το μήνυμα Τσελίκ προς την περιοχή είναι επομένως διπλό: διάλογος και διπλωματία, αλλά ταυτόχρονα επίκληση της τουρκικής ισχύος και προειδοποίηση προς όσους, σύμφωνα με την Άγκυρα, επιχειρούν να πιέσουν την Τουρκία μέσω στρατιωτικών κινήσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ