Ελληνοτουρκικά

Eurofighter στην Άγκυρα: “Φυσική” η αποστολή μαχητικών στην Τουρκία, λέει ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Johann Wadephul, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Άγκυρα, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και στη συνέχεια συμμετείχε σε ζωντανή εκπομπή του NTV, όπου έκανε δηλώσεις σχετικά με την επικαιρότητα.

ΘΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ EUROFIGHTER

Αναφερόμενος στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, ο Wadephul δήλωσε:
«Η αποστολή των Eurofighter στην Τουρκία είναι για εμάς απολύτως φυσική. Θα χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση της συμμαχίας.»

Τόνισε ότι η Τουρκία είναι «αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε:
«Θέλουμε να ενισχύσουμε από κοινού τη συμμαχία μας για την άμυνα. Η αποστολή των Eurofighter στην Τουρκία είναι για εμάς μια φυσική διαδικασία. Αυτά τα αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση της συμμαχίας. Η Ελλάδα επίσης είναι μέλος αυτής της συμμαχίας.»

«ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΤΟΣ»

Ο Γερμανός Υπουργός έκανε επίσης σημαντικές δηλώσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παράδοσης:
«Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σύντομα. Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει μέσα στο έτος.»
Ο Wadephul ανέφερε ότι η διαδικασία υπογραφής και η αποστολή μπορούν να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Υπενθύμισε ότι τα αεροσκάφη Eurofighter είναι ένα μοντέλο που παράγεται εδώ και πολύ καιρό και ότι η παραγωγική ικανότητα έχει αυξηθεί, προσθέτοντας:
«Γι’ αυτόν τον λόγο, η αποστολή στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί σύντομα.»

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ «ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ»

Ο Υπουργός Wadephul ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και των εταιρειών συνεχίζονται και δήλωσε:
«Πρέπει να υπερασπιστούμε τη συμμαχία, πρέπει να δράσουμε από κοινού. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια επιθετικότητα από τη Ρωσία. Από αυτή την άποψη, βλέπουμε θετικά αυτή την αποστολή.»

Ωστόσο, τόνισε ότι η διαδικασία δεν είναι αποκλειστικά πολιτική, αλλά εξαρτάται και από τις αποφάσεις των εταιρειών:
«Αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν από τις εταιρείες. Αυτές μπορούν να δώσουν τις σχετικές πληροφορίες. Πρώτα απ’ όλα, χρειαζόμαστε μια υπογεγραμμένη συμφωνία. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό.»

«Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΦΥΣΙΚΗ»

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών έστειλε και φιλικά μηνύματα προς την Τουρκία, λέγοντας:
«Αναγνωρίζουμε την Τουρκία ως έναν αξιόπιστο σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Η αποστολή των Eurofighter στην Τουρκία είναι για εμάς απολύτως φυσική.»
Επισήμανε επίσης τη συμβολή της Τουρκίας στην αμυντική ισχύ του ΝΑΤΟ.

Οι δηλώσεις του Wadephul ερμηνεύτηκαν ως ένδειξη ότι η διπλωματική διαδικασία για την πώληση των Eurofighter έχει φτάσει στο τελικό της στάδιο.

Η Τουρκία, η οποία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα F-35, επιζητούσε ουσιαστική αναβάθμιση της αεροπορικής της δύναμης και έτσι υποδέχτηκε θετικά την εξέλιξη. Οι δηλώσεις της Γερμανίας ερμηνεύονται ως ένδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται στην τελική φάση, με τις εταιρείες του ομίλου Eurofighter να έχουν τον κύριο λόγο στην τελική διαμόρφωση της σύμβασης. Η απόφαση που αφορά την αλλαγή στάσης από το Βερολίνο, συμβολίζει μια στρατηγική στροφή στη μεταφορά σύγχρονων αμυντικών ικανοτήτων εντός ΝΑΤΟ και επιδρά καίρια στην γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

sirski-ukrania
Ένοπλες Συρράξεις 0

Όσο οι Ρώσοι προελαύνουν σε Ντονιέτσκ-Ντνιπροπετρόφσκ ο Ουκρανός αρχιστράτηγος Σίρσκι πήρε μία μεγάλη απόφαση για το Κουπιάνσκ

Τι αποφάσισε η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας για την στρατηγική πόλη του Κουπιάνσκ στην βορειοανατολική...