Ελληνοτουρκικά

Ετοιμάζονται οι Τούρκοι με ραντάρ μεγάλης εμβέλειας κατά των ελληνικών F-35 διότι δικά τους παρόμοια αεροσκάφη δεν πρόκειται να δουν


Η Τουρκία αναπτύσσει σύστημα αεράμυνας ικανό να ανιχνεύει αεροσκάφη 5η γενιάς F-35, αναφέρουν Τούρκοι ειδικοί αμυντικοί αναλυτές.

Ουσιαστικά, την ανάγκη φιλότιμο κάνουν εκεί στην Άγκυρα, μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση του Αμερικανικού ΥΠΕΞ για απίθανη απεμπλοκή των κυρώσεων για τα “ τουρκικά”  F-35 , και προσαρμόζονται στο σενάριο να δουν απέναντι τους ελληνικά μαχητικά 5ης γενιάς.

Συγκεκριμένα ετοιμάζουν ραντάρ μακράς εμβέλειας, με βεληνεκές 500 χλμ, το οποίο υποτίθεται ότι θα ανιχνεύει τα ελληνικά και τα ισραηλινά  F-35.   

Μετά την στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, τα συστήματα αεράμυνας έχουν προσελκύσει για άλλη μια φορά την προσοχή της Άγκυρας, ειδικά υπό το φως της αδυναμίας του Ιράν να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο του από τις ισραηλινές επιθέσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Haber 7 αφιέρωσε ένα ολόκληρο ρεπορτάζ για το σύστημα αεράμυνας που αναπτύσσει η Τουρκία, με την ονομασία «Ατσάλινος Θόλος» (Çelik Kubbe), προσκαλώντας τον ειδικό σε θέματα ασφαλείας Δρ. Ιράυ Γκόζλερ (Iray Gözler) για να αναλύσει τις δυνατότητές του. 

Ο Τούρκος ειδικός δήλωσε ότι ένα σενάριο τύπου “Ιράν¨, είναι αδύνατο για την Τουρκία λόγω των προηγμένων τεχνολογιών έγκαιρης προειδοποίησης και ραντάρ που διαθέτει ο τουρκικός στρατός. 

Ο ειδικός σημείωσε ότι το Ιράν πάσχει από την  παρουσία κατακερματισμένων συστημάτων αεράμυνας, μερικών εκ των οποίων έχουν καταστραφεί, και από την εξάρτηση από ξεπερασμένη ξένη τεχνολογία, η οποία το έχει καταστήσει ευάλωτο σε αεροσκάφη stealth όπως το υπερμαχητικό  F-35. 

“Αντίθετα, τα τουρκικά συστήματα ραντάρ είναι ικανά να ανιχνεύουν αεροσκάφη F-35 σε απόσταση 500 χλμ. και να αναγνωρίζουν τον τύπο τους στα 400 χλμ., παρέχοντας στρατηγικό πλεονέκτημα”, δήλωσε ο Γκόζλερ, ο οποίος συνεχίζοντας ανέφερε ως παράδειγμα όπου τουρκικά συστήματα ραντάρ  παρακολούθησαν ισραηλινά αεροσκάφη που πετούσαν μέσω της Συρίας προς το Ιράκ από τη στιγμή που απογειώθηκαν, ενώ τουρκικά μαχητικά απογειώθηκαν για να επιδείξουν ετοιμότητα”. 

“Το τουρκικό σύστημα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των ραντάρ Eralp, μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση έως και 400 χλμ., ενώ οι ισραηλινοί πύραυλοι που εκτοξεύονται από αέρος έχουν εμβέλεια έως και 230 χλμ., καθιστώντας τα αεροσκάφη τους ευάλωτα. 

Το σύστημα χρησιμοποιεί πολυεπίπεδα ενεργά ραντάρ που καλύπτουν έως και 1.500 χλμ. και περιλαμβάνουν τεχνολογία λέιζερ, η εμβέλεια της οποίας έχει αυξηθεί από 1,5 σε 50 χλμ”, ανέφερε ο ίδιος. 

Ο Γκόζλερ τόνισε ότι ο τουρκικός “Ατσάλινος Θόλος” προστατεύει όχι μόνο τον τουρκικό εναέριο χώρο, αλλά και την ξηρά και τα χωρικά ύδατα, δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο δίκτυο. Το σύστημα, είπε, παρέχει στην Τουρκία την «αεροπορική κυριαρχία» που έχασε το Ιράν και την καθιστά μία από τις ασφαλέστερες χώρες στην περιοχή. 

Σύμφωνα με το Breaking Defense, το Ατσάλινος Θόλος είναι ένα δικτυοκεντρικό, τροφοδοτούμενο από τεχνητή νοημοσύνη σύστημα που ενσωματώνει ραντάρ όπως τα συστήματα καθοδήγησης RADNET και HAKİM, καθώς και πυραύλους Hisar, Siper και Gürz. 

Ο Τούρκος ειδικός Καν Κασάπογλου  σημείωσε ότι το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να αμύνεται ενάντια σε drones, πυραύλους και αεροσκάφη σε όλα τα υψόμετρα και τις αποστάσεις, γεγονός που το διαφοροποιεί από το ισραηλινό Iron Dome το οποίο επικεντρώνεται στην αναχαίτιση πυραύλων μικρού βεληνεκούς. 

Οι εταιρείες Aselsan, Roketsan και TÜBİTAK SAGE αναπτύσσουν εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης KAŞİF και της υποδομής cloud, το οποίο ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2024. 

Το IRIS τονίζει ο Τούρκος ειδικός, ενσωματώνει θαλάσσιες και χερσαίες πλατφόρμες για να δημιουργήσει μια ενιαία εικόνα της αεροπορικής κατάστασης σε πραγματικό χρόνο.

Οι Τούρκοι “τρώγονται” με τα ρούχα τους μετά το κάζο των Ιρανών, που αποδείχθηκαν ανίσχυροι, ευάλωτοι, και αναποτελεσματικοί μπροστά στην στρατιωτική μηχανή, ενός σαφώς πολύ μικρότερου αλλά αποφασιστικού κράτους όπως το Ισραήλ.

Οι Τούρκοι λένε και διαφημίζουν πολλά για τα συστήματα που ήδη διαθέτουν, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί τίποτα στην πράξη. 

     

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

macron-starmer
Κόσμος 0

«Σκοτώθηκαν» Μακρόν και Στάρμερ στο Λονδίνο σχετικά με το ουκρανικό! Τι υποστήριζε ο καθένας τους και γιατί απειλείται με διχόνοια όλη η Ε.Ε.

Ο Γάλλος πρόεδρος ενεπλάκη σε τρομερή φιλονικία με τον Βρετανό πρωθυπουργό υπό την αιγίδα της Συμμαχίας των Προθύμων