Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αυτές είναι οι περιοχές στο Αιγαίο που οι Τούρκοι θα κάνουν έρευνες για πετρέλαιο

Η Τουρκία μετά την στάση που τήρησε σε ένα αθώο πλάνο της Ελλάδας να φτιάξει περιβαλλοντικά πάρκα εντός των χωρικών της υδάτων όπως είχαν τονίσει όλοι οι αρμόδιοι, επέλεξε 48 ώρες μετά την NAVTEX με την οποία έθετε θέμα μη οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων στην περιοχή του Δέλτα του Έβρου, όπου η Ελλάδα δέσμευσε περιοχή για έρευνες του σκάφους Αλκυόνη του ΕΛΚΕΘΕ, να ταράξει ακόμα περισσότερο τα νερά του Αιγαίου εξαγγέλλοντας έρευνες για πετρέλαιο!

Οι ποιο γνωστές περιπτώσεις κατά τις οποίες η Τουρκία αποπειράθηκε να πραγματοποιήσει έρευνες στο Αιγαίο, επιχειρώντας όμως να παραβιάσει τα όρια με την Ελλάδα, ήταν το 1976 με το περίφημο «Χόρα» και άλλη μία το 1987 με το «Σισμίκ»

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον Τουρκικό Τύπο αλλά και στην ιστοσελίδα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της γειτονικής χώρας, TRΤ, «η Ανώνυμη Εταιρεία Τουρκικών Πετρελαίων (TPAO), υπέβαλε αίτηση για άδειες εξερεύνησης πετρελαίου για 9 κοιτάσματα των οποίων οι συντεταγμένες καθορίζονται στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας στο Αιγαίο».

Τα αιτήματα είχαν υποβληθεί στις 15 Σεπτεμβρίου 2023 και οριστικοποιήθηκαν 6 Ιουνίου 2024, όπως αναφέρει η δημοσίευση της Γενικής Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Πετρελαϊκών Υποθέσεων του τουρκικού Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων στην Τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης και αφορά έρευνες εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Οι συντεταγμένες των εννέα αυτών περιοχών πράγματι δημοσιεύτηκαν στην επίσημη εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας στις 13 Ιουνίου και αφορούν σε 9 σημεία στο Βόρειο Αιγαίο στα χωρικά ύδατά της γείτονος στον Κόλπο του Ξηρού, ανατολικά, βόρεια και νότια της Ίμβρου.

Οι περιοχές 8 και 9 είναι στα όρια σχεδόν της οριογραμμής στο Δέλτα του Έβρου.

Πάντως μέχρι στιγμής τουρκικά ερευνητικά σκάφη όπως τα γνωστά Ορουτς Ρέις και Μπαρμπαρός είναι σε άλλες αποστολές στη Μαύρη Θάλασσα και ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης δεν έχει εκδώσει κάποια ή κάποιες NAVTEX για την δέσμευση των περιοχών που αναφέρονται στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Η Αθήνα σε κάθε περίπτωση παρακολουθεί αυτή την κίνηση καθώς με την λογική που αντέδρασε η Άγκυρα στα περιβαλλοντικά πάρκα της Ελλάδας μπορούμε και από εδώ να μιλάμε για μονομερή ενέργεια της Τουρκίας στο Αιγαίο.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...