Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Θα “χτυπήσουν” οι Τούρκοι - Θα υποκύψει ο Ερντογάν στις απαιτήσεις των Κεμαλιστών για ναυτική κυριαρχία ακόμα και στο Κάβο Ντόρο

Ευθεία επίθεση στην ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο Πέλαγος απαιτούν εδώ και τώρα, με χρήση του τουρκικού Πολεμικού ναυτικού οι “ καλοί” Κεμαλιστές από τον Ερντογάν, που δέχεται τρομερές πιέσεις λόγω των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι το ΑΚΡ, είναι πλέον δεύτερο κόμμα στην χώρα.

Ο Αντιπρόεδρος του κόμματος των Κεμαλιστών CHP, Γιανκί Μπαγτζίογλου, απαιτεί από την  κυβέρνηση Ερντογάν,  αποφασιστική πολιτική βούληση, για τουρκική ναυτική κυριαρχία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), απαίτησε σύμφωνα με το ankahaber.net, τα εξής:

1. Θα πρέπει να ασκηθεί ολοκληρωτικά όλα τα τουρκικά δικαιώματά  που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο με χρήση του Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο χωρίς κανένα περιορισμό.

2. Θα πρέπει να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε όλες τις συνθήκες, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα διέλευσης ακόμα και στο "Στενό DORA" [πιθανόν ομιλεί για  Κάβο Ντόρο] και σε παρόμοιες περιοχές στο Αιγαίο Πέλαγος.

3. Η διακλαδική  Άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”, η οποία έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα, να πραγματοποιηθεί άμεσα.

4. Ειδικότερα, τα προβλήματα που σχετίζονται με τα ‘Νησιά με Αποστρατικοποιημένο Καθεστώς’ και τα ‘Νησιά των οποίων η Κυριαρχία δεν έχει Παραχωρηθεί με Συμφωνίες’ πρέπει να παραμείνουν στην ημερήσια διάταξη τόσο στον Τύπο όσο και ενώπιον διεθνών οργανισμών.

5. Τα ερευνητικά σκάφη και τα γεωτρύπανα σκάφη πρέπει οπωσδήποτε να δραστηριοποιούνται στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μπαγτζίογλου ζήτησε ουσιαστικά την επιβολή αυτής της πολιτικής μέσω των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, αφού το μόνο που περιμένουν είναι η πολιτική εντολή.

Ο ίδιος ανέφερε ότι “η Ελλάδα χρησιμοποιεί το διάλογο για να κερδίζει χρόνο, ενώ παράλληλα ενισχύει τις αποτρεπτικές της δυνατότητες μέσω στρατιωτικών συνεργασιών με διεθνή και περιφερειακά κράτη και επιταχύνει τις διαδικασίες προμήθειας όπλων για να αυξήσει την αμυντική της ικανότητα”.

Ο Υποναύαρχος ε.α. Γιανκί Μπαγτζίογλου, είχε ανακινήσει τον Απρίλιο και το θέμα των θαλασσίων πάρκων της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι πίσω από τις αποφάσεις της Αθήνας στο Αιγαίο κρύβονται ύποπτες πτυχές και αμφισβητώντας τις περιβαλλοντικές ‘ευαισθησίες’ της Ελλάδας.

Έρχεται καταιγίδα στην περιοχή-Οι Τούρκοι ετοιμάζουν και αυτοί θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο πάνω στα ελληνικά;
Έρχεται κρίση στο Αιγαίο;

Τουρκική διπλωματική πηγή ανέφερε ότι η Άγκυρα δεν είχε προηγουμένως ενημερωθεί για το θέμα ούτε έχει λάβει κανενός είδους διαβούλευση ή πρόταση για συνεργασία.

Η κίνηση θεωρείται ως τετελεσμένο γεγονός. Το τελευταίο περιστατικό διαμάχης για τα θαλάσσια πάρκα δείχνει ένα άλλο παράδειγμα αδυναμίας ή απροθυμίας των δύο χωρών να συνεργαστούν σε κρίσιμα ζητήματα και απειλεί να διαταράξει την τρέχουσα θετική ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις.

Η Τουρκία προκαλεί συνεχώς αμφισβητώντας τα ελληνικά συμφέροντα στο Αιγαίο Πέλαγος, συμπεριλαμβανομένων διαφωνιών για τα χωρικά ύδατα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου καθώς και αντικρουόμενων αξιώσεων για μικρές νησίδες και βραχονησίδες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ