Ελληνοτουρκικά

Τα λόμπυ Ελλήνων Εβραίων και Αρμενίων ζητούν από τον Μπλίνκεν να λογοδοτήσει ο Ρ.Ν. Ερντογάν για την επίθεση το 2017 κατά πολιτών στην Ουάσιγκτον

Ο ελληνοαμερικανός Γερουσιαστής Τζων Σαρμπάνης και η δικομματική ομάδα 70+ συναδέλφων του, ζήτησαν αό  το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να θεωρήσει υπεύθυνη την Τουρκία για την επίθεση στον κύκλο του Σέρινταν το 2017.

Εν όψει της 7ης επετείου της επίθεσης του Sheridan Circle, κατά την οποία το προσωπικό ασφαλείας του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν επιτέθηκε σε Αμερικανούς πολίτες και κατοίκους έξω από την κατοικία του Τούρκου Πρέσβη στην Ουάσιγκτον, ζητείται η απαγγελία κατηγορίας στον Τούρκο πρόεδρο για το περιστατικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πυρ ομαδόν από τα λόμπυ κατά του Ερντογάν ζητώντας αντίδραση από τον Μπλίνκεν

Ο Γερουσιαστής Τ.Σαρμπάνης (MD-03), μαζί με ηγέτες της Ελληνοαμερικανικής Ομάδας, της Αρμενικής Συνέλευσης, της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας του Κογκρέσου και της Επιτροπής Τομ Λάντος, ηγούνται μιας δικομματικής ομάδας 73 Γερουσιαστών, που καλούν τον Υπουργό Εξωτερικών Α.Μπλίνκεν να ζητήσει να λογοδοτήσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την στάση των μελών της ασφάλειας του για αυτές τις απρόκλητες επιθέσεις.

«Όταν το Κογκρέσο ψήφισε ομόφωνα το διάταγμα H. Res. 354 καταδικάζοντας τις βίαιες επιθέσεις του 2017, έκανε την κατηγορηματική δήλωση ότι τέτοιες πράξεις που διαπράττονται από ξένους παράγοντες σε αμερικανικό έδαφος εναντίον Αμερικανών πολιτών, δεν μπορούν και δεν θα γίνουν ανεκτές και ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες», ανέφεραν οι Γερουσιαστές.

«Καλούμε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενεργώντας για λογαριασμό της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και σεβόμενο τη βούληση του Κογκρέσου, να εφαρμόσει το διάταγμα στον Πρόεδρο Ερντογάν και τις τουρκικές αρχές ως βασικό στοιχείο για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας.

Η άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί σε αστικές υποθέσεις που θα παρείχαν αποζημίωση στα θύματα δείχνει ξεκάθαρη περιφρόνηση για το αμερικανικό κράτος δικαίου και το δικαίωμα να συναθροίζονται ειρηνικά και να μοιράζονται τις απόψεις τους», είπε ο Γερουσιαστής Σαρμπάνης.

«Τα θύματα αυτής της βίαιης επίθεσης συνέχισαν μια μακροχρόνια προσπάθεια για να κάνει να λογοδοτήσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Ν. Ερντογάν και τα μέλη ασφαλείας του, και οι αγωγές τους είναι το μόνο βιώσιμο μέσο για την επιδίωξη δικαιοσύνης και λογοδοσίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Το καθεστώς Ερντογάν πρέπει να λογοδοτήσει για τη βία που διαπράχθηκε στο αμερικανικό έδαφος. Εάν δεν υπάρξουν συνέπειες, ο Ερντογάν μόνο θα ενθαρρυνθεί", δήλωσε ο βουλευτής Μπιλιράκης.

«Ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε αυτός ο λεγόμενος σύμμαχος να αρχίσει να λειτουργεί σαν ένας. Συμφωνώ με τους συναδέλφους μου καλώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν να λογοδοτήσει ο Πρόεδρος Ερντογάν και τα μέλη της ασφαλείας του, για την άρνησή τους να συνεργαστούν σε αυτές τις αστικές διαδικασίες, που θα παρείχαν δίκαιη αποκατάσταση στα θύματα και θα τα παροτρύνουν να μην κατευνάσουν αυτό το απερίσκεπτο καθεστώς στο μέλλον», είπε ο έτερος Γερουσιαστής Μαλλιωτάκης.

«Οι επιθέσεις του Κύκλου του Σέρινταν θα έπρεπε να είχαν σημάνει συναγερμό για την ολοένα και πιο αυταρχική διακυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν. Αυτή η συμπεριφορά έχει γίνει πιο ακραία καθώς η Τουρκία υποστήριξε ανοιχτά τη Χαμάς, διευκόλυνε την αποφυγή των ρωσικών κυρώσεων και παρενόχλησε τους γείτονές της.

Ο λαός της Τουρκίας αξίζει να ζει σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία και η διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει ποτέ να στοχοποιηθεί με τέτοιο τρόπο από κακοποιούς της τουρκικής κυβέρνησης», δήλωσε ο βουλευτής Σνάιντερ.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ μέχρι τώρα δεν έχει εφαρμόσει το διάταγμα του Κογκρέσου για το περιστατικό στην κατοικία του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσιγκτον, ενώ είναι δεδομένη η σχέση του Ερντογάν με την Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...