Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις στο Αιγαίο-Ενημέρωση Αμερικανών Γερουσιαστών από τον κ. Ιωάννη Σιτιλίδη για τα τουρκικά τερτίπια στο Αιγαίο

Ο Γκας Μπιλιράκης και Ιωάννης Σιτιλίδης με χάρτες έδειξαν σε ανώτατους Αξιωματούχους των ΗΠΑ τα πάντα σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα , την Κύπρο και την Τουρκία, ενημερώνοντας τους ώστε να αποφασίσουν με ορθό τρόπο αν ενσκήψει λέμε αύριο-μεθαύριο νέα κρίση στο Αιγαίο από τον φίλο των Ισλαμιστών τρομοκρατών της Χαμάς, Ρ. Ν. Ερντογάν που τα θέλει όλα δικά του.

Η παρουσίαση της πραγματικής κατάστασης στην ΝΑ Ευρώπη ( τουρκικών προκλήσεων) και την Ανατολική Μεσόγειο, από ελληνικά χέρια σε Αμερικανούς Γερουσιαστές που καθορίζουν την εξωτερική πολιτική και άμυνα της Αμερικής είναι ένα τρομερό πράγματι έργο.  

Τι περιείχε η ενημέρωση των Γερουσιαστών

Ενημέρωση του Κογκρέσου με θέμα "Κυριαρχία, Ασφάλεια και Γεωπολιτική στη Νοτιοανατολική Ευρώπη" με το μέλος του NHS Ιωάννη Σιτιλίδη σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία (NHS), με εκπρόσωπο τον γνωστό Ελληνοαμερικανό Γκας Μπιλιράκη και την Ελληνική Ομάδα του Κογκρέσου, διοργάνωσαν μια παρουσίαση εξωτερικής πολιτικής με θέμα την «Κυριαρχία, την ασφάλεια και την γεωπολιτική στην Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Σκοπός ήταν να ενημερώσουν το προσωπικό του Κογκρέσου για τις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα , την Κύπρο και την Τουρκία.

Το NHS κάλεσε τον Ιωάννη Σιτιλίδη (John Sitilides), Senior Fellow for National Security στο Foreign Policy Research Institute, σύμβουλο διπλωματίας στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία από το 2006-2023 στο Foreign Service Institute, μέλος της διπλωματικής Ακαδημίας του τμήματος για την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Ο ίδιος έκανε μια σαρωτική, περιεκτική και οπτικά συναρπαστική παρουσίαση για ένα κοινό που αποτελείται κυρίως από Γερουσιαστές και ειδικούς του Κογκρέσου, και περιλαμβάνει κορυφαίες προσωπικότητες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας καθώς και διπλωμάτες από τις πρεσβείες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο Σιτυλίδης παρείχε μια στρατηγική επισκόπηση της ιστορίας και των τρεχουσών εξελίξεων σχετικά με τις διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, και των αντίστοιχων αποκλειστικών οικονομικών ζωνών τους, καθώς και τις ευρύτερες διαφορές στην ερμηνεία του διεθνούς δικαίου σχετικά με τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο του Αιγαίου Πελάγους.

Ο ίδιος μίλησε για τις διαφορές Άγκυρας και Αθήνας, σχετικά με τις διοικητικές δικαιοδοσίες που αφορούν την περιοχή πληροφοριών πτήσης της Αθήνας ( FIR Αθηνών) και το ζήτημα της επιχειρησιακής ευθύνης έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο Πέλαγος.

Αναλύθηκε ολόκληρη η γεωπολιτική και ενεργειακή κατάσταση στην περιοχή μας

Ο Σιτυλίδης συνέχισε με ανάλυση της τουρκικής κατοχής της Κύπρου και των επιβλαβών επιπτώσεών της στην περιφερειακή ασφάλεια, στα ενεργειακά δίκτυα φυσικού αερίου και στην ικανότητα της Λευκωσίας να συμβάλει πλήρως στην περιφερειακή σταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική, λόγω της συνεχιζόμενης διχοτόμηση της υπό την παράνομη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας.

Ο ίδιος διερεύνησε τον μεγάλο ανταγωνισμό ισχύος της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο και τη Μόσχα που διαδραματίζεται στα σχέδια περιφερειακών δικτύων ναυτιλίας και υποδομής της Κίνας, και στην στρατιωτική προβολή ισχύος της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και το Λεβάντε, καθώς και στις δυσοίωνες εντάσεις στα Βαλκάνια και τις υποσχόμενες νέες εμπορικές ευκαιρίες της Ελλάδας με την Ινδία , Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Ισραήλ.

Ολοκλήρωσε δε την επισκόπηση, με την κατάσταση της ελληνορθόδοξης μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και οι λιγοστοί Έλληνες πιστοί, καθώς και  στα προβλήματα της άσκησης της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία.

Η παρουσίαση διάρκειας μιας ώρας, ακολουθούμενη από τριάντα λεπτά αποφασιστικών ερωτήσεων και απαντήσεων, πραγματοποιήθηκε στην επίσημη αίθουσα ακροάσεων της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Αμερικανικής Βουλής, χάρη στο αίτημα και την υποστήριξη του κ. Μπιλιράκη.

Ο Σιτυλίδης εξέφρασε την εκτίμησή του προς τον Γερουσιατή Γ. Μπιλιράκη και τον βοηθό του για την εξωτερική πολιτική Nathan Stamps για την πρωτοβουλία και την οργάνωσή τους, αλλά και το NHS για την πολύτιμη υποστήριξη και τη δημόσια δέσμευσή του στην περιοχή της Ουάσιγκτον.

Ο λόγος αυτής της ενημέρωσης έχει τεράστια σημασία για τα τεκταινόμενα αλλά και μελλούμενα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με το Κογκρέσο να διαδραματίζει καίριο ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις ενόψει και των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών, αλλά και της πιθανής εκλογής του Ν. Τραμπ στην εξουσία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο Ζελένσκυ σε πανικό: Μία ρωσική τεθωρακισμένη Μεραρχία κινείται ανεξέλεγκτα στο Χάρκοβο ενώ συναντώνται Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ (Βίντεο)

ΟΙ Ρώσοι προελαύνουν σε Ζαπορίζιε Χερσώνα και Ντιεπρπετρόφσκ-Αλεξάνντερ Ζιμόφσκυ : Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν...
Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...