Ελληνοτουρκικά

Οι Τούρκοι θα έχουν τον στόλο στο Αιγαίο για τις ασκήσεις «Θαλασσόλυκος» και «EFES» αλλά ο Μητσοτάκης θα πάει στην Άγκυρα

Έντεκα ημέρες έχουν απομείνει μέχρι το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Άγκυρα, προκειμένου να συναντήσει τον τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όλα δείχνουν πως η Τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη να στέλνει μηνύματα που δείχνουν πως δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την «ηρεμία στο Αιγαίο».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας υποναύαρχος Ζεκί Ακτούρκ ανακοίνωσε πως από τις 7 Μαΐου έως και τις 18 του μήνα ο τουρκικός στόλος θα βγει στο Αιγαίο προκειμένου να διενεργήσει την δεύτερη για φέτος άσκηση «Θαλασσόλυκος». 

Ο τούρκος αξιωματούχος επεσήμανε πως και η άσκηση «EFES 2024» συνεχίζεται κανονικά. Να θυμίσουμε πως η κύρια φάση της άσκησης αυτής ξεκινά από τις 8 Μαΐου. Αυτό σημαίνει πως την ημέρα που θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άγκυρα, ο τουρκικός στόλος θα έχει σε εξέλιξη όχι μία αλλά δύο από τις κύριες ασκήσεις του εκ των οποίων η μία, η «EFES», εμπεριέχει και αποβατικά σενάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γεγονός είναι πως η Ελληνική πλευρά κρατάει πλέον μικρό καλάθι και αυτό φαίνεται και από το γεγονός πως το επίσημο πρόγραμμα του ταξιδιού του πρωθυπουργού είναι διάρκειας μίας ημέρας με το αυθημερόν ταξίδι να μην περιέχει και ξενάγηση στην Καππαδοκία όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στους δύο ηγέτες θα έχουν να κάνουν με περιφερειακά ζητήματα ενώ ως προς τα ελληνοτουρκικά, οι δύο πλευρές θα εστιάσουν στα θέματα «χαμηλής πολιτικής», όπως για παράδειγμα εμπόριο και πολιτική προστασία, για την οποία μάλιστα υπάρχει και το ενδεχόμενο υπογραφής διμερούς συμφωνίας μιας και η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και τις δύο χώρες και το καλοκαίρι αναμένεται ιδιαίτερα θερμό με τον κίνδυνο πυρκαγιών να απασχολεί τις δύο πλευρές.

Η Αθήνα δεν φαίνεται διατεθειμένη να ανοίξει το φλέγον θέμα των θαλασσίων ζωνών παρά το ότι αρχικά υπήρχαν κάποιες σκέψεις που ήθελαν αν διαπιστωνόταν θετικό κλίμα να υπήρχε μια αρχική έστω νύξη.

Η κίνηση δε της Άγκυρας να εντάξει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» με 8 αναφορές στο μάθημα της Γεωγραφίας, στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει τίτλο: «Ο Αιώνας της Τουρκίας εκπαιδευτικό μοντέλο» και τέθηκε σε διαβούλευση στις 26 Απριλίου, κάνει κύκλους στην Αθήνα να σχολιάζουν πως: «καλό θα ήταν να μην εκπαιδεύονται οι νέες γενιές σε τέτοια ιδεολογήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε κάθε περίπτωση στόχος της Αθήνας είναι στην παρούσα φάση τουλάχιστον και ειδικά στο πρώτο ταξίδι Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα μετά το 2019 και μετά την πρόσφατη διετή ελληνοτουρκική κρίση, να μην υπάρξουν εκπλήξεις. Ειδικά στη συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Οι ίδιες πηγές δε τόνισαν πως το ταξίδι «αστραπή» του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στο Λονδίνο και η συνάντησή του με τον Χακάν Φιντάν, είχε ακριβώς αυτό τον στόχο. Να μην υπάρξουν εκπλήξεις στη Συνέντευξη Τύπου, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δυναμιτίσει και πάλι το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες και το βελτιούμενο κλίμα να διολισθήσει προς ένα «θερμό» καλοκαίρι αντίστοιχο με εκείνο κατά το οποίο το ερευνητικό Ορούτς Ρέις άρχισε να πλέει σε περιοχές που είναι κόκκινο πανί για την Αθήνα.

Σε στρατιωτικό επίπεδο σήμερα έφτασε στη Σούδα το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ.

Τα μαχητικά Rafale του θα διεξάγουν άσκηση νοτια και νοτιοανατολικά της Κρήτης δηλαδή και μεσα στον άξονα του τουρκολιβυκου μνημονίου από 7 έως 8 Μαΐου, ημέρες που ξεκινά η τουρκική Θαλασσόλυκος και η κυρια φαση της «EFES», κάτι που δείχνει αν μη τι άλλο πως το Παρίσι εξακολουθεί να είναι αρνητικό ως προς τις κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ