Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Για γέλια και για κλάματα η Τουρκία έβγαλε NAVTEX αμφισβήτησης για άσκηση στην οποία συμμετείχε και η ίδια...

Αν και οι συναντήσεις για τα ΜΟΕ συνεχίστηκαν κανονικά στην Αθήνα και το ταξίδι Μητσοτάκη στην Άγκυρα κλείδωσε για τις 13 Μαΐου, η Τουρκία συνεχίζει την αναθεωρητική της πολιτική.

Δεν είναι διόλου τυχαία η πρόσφατη αναφορά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στα Παραπολιτικά: «Η νηνεμία επί του πεδίου είναι σαφώς καλοδεχούμενη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την κατεύθυνση την οποία θα επιλέξει όταν αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική δραστηριότητα ο Πρόεδρος Ερντογάν. Συνεπώς, όσο παραμένουν στο τραπέζι ανυπόστατες αιτιάσεις, όπως για το casus belli, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Σε κάθε ευκαιρία που τις δίνεται, αμφισβητεί είτε την ελληνική κυριαρχία όπως έγινε πρόσφατα με τα περιβαλλοντικά πάρκα στις Κυκλάδες και πιο συγκεκριμένα τις νησίδες γύρω από την Νίσυρο, είτε την ελληνική δικαιοδοσία που έχει να κάνει με την δέσμευση περιοχών για ασκήσεις.

Ειδικά όμως στην τελευταία περίπτωση, η…πρεμούρα της να αμφισβητήσει την ελληνική δικαιοδοσία την οδηγεί σε αποτελέσματα μάλλον τραγελαφικά.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της άσκησης για τις ανάγκες της οποίας η Ελλάδα μέσω του υδρογραφικού σταθμού του Ηρακλείου δέσμευσε περιοχή νοτίως του Καστελορίζου για τις 22 Απριλίου.

Ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας έσπευσε να εκδώσει αντι-NAVTEX χωρίς να λογαριάσει πως η τρίτη χώρα που συμμετείχε στην άσκηση ήταν η… Τουρκία!

Στην συγκεκριμένη άσκηση συμμετείχαν μονάδες από την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ισπανία υπό ΝΑΤΟικό «καπέλο».

Η ισπανική δύναμη που συμμετείχε στην συγκεκριμένη άσκηση ήταν αυτή του μίνι αεροπλανοφόρου «Χουάν Κάρλος», δίδυμου του τουρκικού Anadolu, η αποκάλυψη της παρουσίας του οποίου στο Αιγαίο και τα συμπεράσματα που θα έβγαζαν από αυτό οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είχε προκαλέσει έκπληξη στον τουρκικό Τύπο.

Η Τουρκία αντέδρασε με τον ίδιο τρόπο και στις δεσμεύσεις περιοχών που έκανε η Ελλάδα για τις ανάγκες άσκησης του ισπανικού πλοίου στο Αιγαίο, εκδίδοντας τη ΝΟΤΑΜ Α3490/24 με την οποία ζητούσε να μην πραγματοποιηθούν πτήσεις των ισπανικών μαχητικών AV8 «Harrier» δυτικά της Καρπάθου, θέτοντας και πάλι θέμα αποστρατικοποίησης του νησιού, στο οποίο μάλιστα άλλαξε και το όνομα σε…Scarpanto…

Η Ελλάδα όχι απλά «δεν μάσησε» αλλά προχώρησε σε ανανέωση της δέσμευσης της περιοχή στην Κάρπαθο και για επιπλέον χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα από τις 19 Απριλίου έως τις 23, αλλά προχώρησε και στο «κλείσιμο» δύο ακόμα περιοχών, αυξάνοντάς τες από τρεις σε πέντε. Στην περιοχή της Καρπάθου η άσκηση ήταν προγραμματισμένη για τις 22 Απριλίου. Οι περιοχές αυτές ήταν κατανεμημένες επί της ουσίας σε όλο το Αιγαίο από βορρά προς νότο.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί σχεδόν καθημερινά τον δίαυλο των ΝΟΤΑΜ και των NAVTEX αμφισβητώντας την ελληνική δικαιοδοσία τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο.

Κάποιες πηγές μάλιστα εκτιμούν πως από τις 25 έως και τις 27 Απριλίου που η Αθήνα έκλεισε δύο περιοχές για τουρκική αεροναυτική άσκηση, ίσως να έχουμε τις πρώτες παραβιάσεις εδώ και καιρό, καθώς η Άγκυρα βρήκε και πάλι σε δική της ΝΟΤΑΜ την ευκαιρία να αμφισβητήσει το εύρος του Ελληνικού Εναέριου Χώρου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ