Ελληνοτουρκικά

Η Ελλάδα «τρέχει» το ζήτημα του αντιdrone θόλου

Η Αθήνα αν και συνεχίζει στον άξονα της Διακήρυξης των Αθηνών, ετοιμάζεται για καταστάσεις επιστροφής στην ένταση, καθώς ο Ερντογάν μετά την ήττα στις δημοτικές αρχίζει πλέον να υφίσταται πίεση από το CHP το οποίου στελέχη πλειοδοτούν συχνά πυκνά σε αναθεωρητικές κορώνες. Κάτι που φάνηκε πως είναι πολύ εύκολο να γίνει από την υπόθεση των θαλασσίων πάρκων στο Αιγαίο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το υπό κατάρτιση Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην άμυνα της χώρας σε από αέρος επιθέσεις drones. Πρόκειται για υλοποίηση της σχετικής οδηγίας από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια για την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου που αφορά την επικαιροποίηση του αμυντικού δόγματος και την επένδυση στην αμυντική  ικανότητα της χώρας, με βάση τις μακροπρόθεσμες ανάγκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Στη σύνταξη του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών η δημιουργία συστημάτων αντι- drone αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Στην κατεύθυνση αυτή έχει προγραμματιστεί η προμήθεια συστημάτων για την υλοποίηση «θόλου» ο οποίος θα προστατεύει ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με ιδιαίτερη έμφαση στον Έβρο, τα ανατολικά νησιά και την προστασία κρίσιμων υποδομών εντός της ελληνικής επικρατείας.

Η συγκεκριμένη προτεραιότητα εντάσσεται επίσης στη μεταρρύθμιση που επιχειρείται με την «Ατζέντα 2030» στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην έμφαση που δίνεται πλέον στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Ο κ. Δένδιας είχε «ανοίξει» το συγκεκριμένο ζήτημα δηλώνοντας από την Ξάνθη (26/1/2024) στην τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού «Θράκη» από τον αντιστράτηγο Δημόκριτο Κωνσταντάκο στον αντιστράτηγο Σταύρο Παπασταθόπουλο:

«Θα ήθελα να σας πω ότι υπάρχει πρόβλεψη δημιουργίας ενός θόλου antidrone για τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Δηλαδή των μέσων αυτών που θα επιτρέπουν στις Ένοπλες Δυνάμεις μας να επιχειρούν προστατευμένες από την απειλή των drones».

Μια δήλωση που δεν έγινε τυχαία από τη Θράκη. Η δυναμική εξέλιξη της Τουρκίας στον τομέα της ανάπτυξης και παραγωγής των drones, με τη σημαντική εφαρμογή τους σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, έχει οδηγήσει και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο να αντιληφθούν στην πράξη ότι χρειάζονται σύγχρονες απαντήσεις σε μια νέα εποχή στην ασφάλεια και στη στρατηγική δυναμική στην περιοχή μας.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για ανάπτυξη ελληνικών αμυντικών συστημάτων, μέσω της αντίστοιχης ανάπτυξης που επιχειρείται στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Δεν ήταν τυχαίο επίσης ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε κατά επίσκεψή του στην Αρμενία ότι ενημερώθηκε για τα διδάγματα από τον πόλεμο  στο Ναγκόρνο Καράμπαχ, όπου έγινε ευρεία χρήση συστημάτων drone.

Οι Αρμένιοι ενημέρωσαν αναλυτικά τον κ. Δένδια  για τα  θετικά και αρνητικά της εφαρμογής αυτών των τεχνολογιών στο πεδίο της μάχης, δίνοντας ένα ακόμη έναυσμα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο ζήτημα αυτό.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δίνει έμφαση επίσης στα διδάγματα της  Ουκρανίας. Έχει κάνει μάλιστα focus στις δεκάδες start up που δραστηριοποιούνται στη χώρα για την ανάπτυξη drones και αντι - drones, με συμπεράσματα ευλόγως χρήσιμα λόγω της δοκιμής τους στην πράξη απέναντι στα εξελιγμένα drone και anti drone της Ρωσίας, όπως και στον τύπο drone FPV (First Personal View) το οποίο είναι ατομικό drone ουσιαστικά και θεωρείται «αναλώσιμο», όπως τα έξυπνα πυρομαχικά.

Focus έχει κάνει επίσης σε επιχειρήσεις καινοτομίας που δραστηριοποιούνται  στον ίδιο τομέα στις ΗΠΑ, κατά τρόπο μάλιστα αντίστοιχο του του Ελληνικού Κέντρου Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΕΛ.Κ.Α.Κ) που θα ιδρυθεί στην Ελλάδα.

Η ανάπτυξη των δυνατοτήτων της Ελλάδας στον τομέα των αντι-drones, αναμένεται επίσης να είναι ένας από τους βασικούς άξονες στο νέο Οικοσύστημα Αμυντικών Τεχνολογιών, με την ίδρυση του ΕΛ.Κ.Α.Κ.

Οι αμυντικές δυνατότητες με τα αυτονόμως κινούμενα μέσα δεν εξαντλούνται σε drones και αντί drones αλλά επεκτείνονται σε αυτονόμως κινούμενα μέσα στην  ξηρά, τη θάλασσα αλλά και κάτω από αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


 Όπως επισημαίνουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η «προετοιμασία μας για τις προκλήσεις του μέλλοντος είναι συνεχής και εκφράζει την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε το έθνος από κάθε απειλή, υπάρχουσα ή δυνητική». 

Επί του πρακτέου τώρα όταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση, θα μιλάμε για ένα μεγάλο αντιαεροπορικό, κατά βάση θόλο που θα έχει και δυνατότητες εξουδετέρωσης των drone και πολλούς μικρότερους επιμέρους θόλους στα νησιά και τον Έβρο με κινητές κυρίως μονάδες.

Η Ελλάδα θα πατήσει στo know how των ισραηλινών Iron Dome και Drone Dome και θα το εξελίξει όσο αυτό είναι εφικτό και με δικά της μέσα που θα προέλθουν από το Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας.

Το μεγαλύτερο μέρος των υλικοτεχνικών υποδομών αυτού του σχεδίου είναι απόρρητο για ευνόητους λόγους, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη όσα είναι γνωστά από το ισραηλινό αντιαεροπορικό, αντιβαλλιστικό και αντιdrone πλέγμα μπορούμε να πούμε τα εξής.

Τον μεγάλο θόλο να αποτελέσουν τα συστήματα Patriot και Hawk, με μια ενδεχομένως προσθήκη νέου συστήματος και οι επιμέρους θόλοι που θα αναλάβουν και το κυρίως βάρος της εξουδετέρωσης των drone που θα αποτελούνται από κινητές μονάδες που θα διαθέτουν RADAR, SIGINT DETECTION, JAMMER, C4I CENTER και ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες.

Στη φάση αναχαίτισης του ισραηλινού DRONE DOME που βασίζεται σε λέιζερ, ο καταδείκτης λέιζερ λαμβάνει τη θέση στόχου από το C4I, το οποίο την εκχωρεί στο λέιζερ. Στη συνέχεια, αυτό κλειδώνει και παρακολουθεί τον στόχο και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, η δέσμη λέιζερ μεταδίδεται και καταστρέφει τον στόχο. Το σύστημα μπορεί να διασυνδέεται με διάφορα εξωτερικά συστήματα και υποστηρίζει επίσης μελλοντικές επιλογές ανάπτυξης, οι οποίες περιλαμβάνουν πρόσθετους αισθητήρες και τελεστές.  

Γενικώς πάντως στόχος του ελληνικού αντιdrone συστήματος θα είναι ή να αδρανοποιεί το εχθρικό drone ή αυτό να επιστρέφει στο σημείο εκκίνησής του ή οι ελληνικές δυνάμεις να αποκτούν τον έλεγχό του και να το προσγειώνουν σε φίλιο αεροδρόμιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...