Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ο Ερντογάν «πόνεσε» από τις δημοτικές εκλογές και ξέσπασε σε βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο και της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα

Για ακόμη μία φορά η Άγκυρα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία των νησιών με αφορμή τις εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία θαλασσίων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο με το θέμα να αναμένεται να απασχολήσει και το αυριανό Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Το πάρκο στο Αιγαίο θα ξεκινά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις από τη Βελοπούλα και τη Φαλκονέρα στα δυτικά της Μήλου και θα φθάνει ανατολικά μέχρι τις νησίδες γύρω από τη Νίσυρο.

Η κίνηση αυτή της Άγκυρας έρχεται λίγες ημέρες μετά την ήττα Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές και ενώ προγραμματίζεται η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ξεδίπλωσε για μια ακόμη φορά μια εξόχως προκλητική και χωρίς βάση ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής: «Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα κηρύξει δύο νέα Θαλάσσια Πάρκα, το ένα στο Αιγαίο και το άλλο στο Ιόνιο Πέλαγος, κατά τη διάρκεια του «Our Ocean Conference» που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 16-17. Απριλίου 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εδώ και καιρό προσπαθεί να επωφεληθεί σχεδόν από κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των εκκρεμών θεμάτων του Αιγαίου. Παρά το πρόσφατο θετικό κλίμα στις σχέσεις μας, φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται και πάλι περιβαλλοντικά ζητήματα.

Συνιστούμε στην Ελλάδα να μην εμπλέξει τα εκκρεμή ζητήματα του Αιγαίου και τα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα από τις διεθνείς συνθήκες, στο πλαίσιο της δικής της ατζέντας.

Θα θέλαμε επίσης να συμβουλεύσουμε τρίτα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, να μην γίνουν εργαλείο για τις προσπάθειες της Ελλάδας με πολιτικά κίνητρα σχετικά με περιβαλλοντικά προγράμματα.
Από την άλλη πλευρά, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία, μεταξύ άλλων σε περιβαλλοντικά ζητήματα, μεταξύ παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, και σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος .

Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι δεν θα αποδεχτούμε το τετελεσμένο γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικά χαρακτηριστικά των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται. Ως προς αυτό, επαναλαμβάνουμε ότι τα εν λόγω Θαλάσσια Πάρκα δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια στο πλαίσιο των ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο Πέλαγος».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας στην πρόκληση της Άγκυρας, τονίζοντας πως η Τουρκία πολιτικοποιεί ένα ξεκάθαρα περιβαλλοντικό ζήτημα: «Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας από το στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες» στη Λάρισα σημείωσε με νόημα: «Κάθε αξίωση εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της Ελλάδας όπως αυτά προβλέπονται από τον καταστατικό Χαρτη των ΗΕ τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου και το Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι απολύτως απαράδεκτες και απορριπτέες».

Από το FORUM των Δελφών δε ο Νίκος Δένδιας δήλωσε με νόημα μεταξύ άλλων: «Δεν ανήκα στην χωρία των αισιοδόξων από την αρχή. Δεν πίστευα δηλαδή ότι μπορούμε να μπούμε σε μια φάση επίλυσης εάν η Τουρκία δεν βγάλει από το τραπέζι απαράδεκτες τοποθετήσεις που θα επέτρεπαν μια τέτοια διαδικασία επίλυσης».

Παράλληλα η Τουρκία χρησιμοποιώντας τον όρο περιβάλλον επανέρχεται και στο Αιγαίο όπου με παράνομη ΝΟΤΑΜ κόβει στα δυο το Αιγαίο για άσκηση προστασίας του περιβάλλοντος από τις 12 Απριλίου έως τις 7 Μαΐου.

Προφανώς ο Ερντογάν αισθάνεται με την πλάτη στον τοίχο και για αυτό προσπαθεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όχι μόνο της Ελλάδας και χωρών της Μέσης Ανατολής όπου έχει εισβάλλει αλλά όπως αποκαλύπτει το Πενταπόσταγμα, προχώρησε στην εφαρμογή της ίδιας πρακτικής που χρησιμοποιεί στο Αιγαίο και σε βάρος της…Ουκρανίας!

Πιο συγκεκριμένα η Τουρκία δέσμευσε με το έτσι θέλω περιοχή για ασκήσεις μεταφοράς προσωπικού και υλικών από την… REDSTAR 
AVIATION και KAAN AVIATION, για το χρονικό διάστημα 10 Απριλίου με 9 Ιουλίου!

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται πως αιτήθηκαν την δέσμευση της περιοχής εντός του FIR της Συμφερούπολης στην Κριμαία από την Ουκρανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και όταν εκείνη δεν έκανε κάτι, αναγκάστηκαν να εκδώσουν την δική τους. Η Κριμαία είναι υπό ρωσική κατοχή όμως κάτι που σημαίνει πως η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την κατάσταση εξέδωσε μια παράνομη ΝΟΤΑΜ και δέσμευσε με το έτσι θέλω την περιοχή. Το αστείο είναι πως η Ουκρανία προχώρησε στην έκδοση όχι μίας αλλά δύο ΝΟΤΑΜ με μία ημέρα καθυστέρηση.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...